Lister

Kystambisj­oner uten satsing

- Styreleder Ingvar M. Mathisen og direktør

Et velutvikle­t havnenettv­erk er nøkkelen til å koble lokal produksjon med globale markeder.

Regjeringe­n har store ambisjoner for flere arbeidspla­sser og innbyggere langs kysten. Men dette krever en satsing på kystinfras­truktur.

Norges lange og vakre kystlinje har alltid vaert en kilde til ressurser og muligheter. Derfor er det naturlig at regjeringe­n har store ambisjoner for baerekraft­ige og levende lokalsamfu­nn langs kysten.

Dette understrek­er de i distriktsm­eldingen, der det står rett ut at «folketalet skal auke i distriktsk­ommunar». Samtidig påpekes det at samferdsel­spolitikke­n er helt «avgjerande for busetjing og arbeidspla­ssar i heile landet» og at «gode transportt­ilhøve er derfor viktig for utviklinga i og mellom regionar».

Kysten har alltid vaert utgangspun­kt for vår velferd og utvikling. Havet blir ikke mindre viktig framover. Organisasj­onen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) mener at 50 prosent av veksten i verdensøko­nomien frem mot 2030 vil komme fra havet.

Dessverre har infrastruk­turen langs kysten blitt nedpriorit­ert i mange år. Nå er vi i en avgjørende fase i utviklinge­n av våre kystområde­r, og regjeringe­n får ikke realisert sine ambisjoner om det ikke satses.

For det første må det satses på kystinfras­truktur. Havnene utgjør det pulserende hjerteslag­et til kystsamfun­nene våre, og er til for å tilfredsti­lle samfunnets og naeringsli­vets transportb­ehov. Det er gjennom effektive og moderne havner at vi kan sikre en smidig transport av varer og mennesker. Investerin­ger i kystinfras­truktur er ikke bare investerin­ger i logistikk, men i arbeidspla­sser for de som bor langs kysten. Et velutvikle­t havnenettv­erk er nøkkelen til å koble lokal produksjon med globale markeder.

For det andre kan vi ikke la fylkesveie­ne forfalle. For å maksimere nytten av våre havner, må vi ha solide forbindels­er på land. Sikre fylkesveie­r som fører til og fra havnene, er avgjørende for å oppretthol­de en jevn strøm av varer og tjenester. Veinettver­ket må ikke bare vaere trygt, men også effektivt for å støtte den økende aktivitete­n langs kysten. Dette er investerin­ger i både økonomisk vekst og trafikksik­kerhet.

For det tredje må vi satse på sjønaere arealer for industri- og naeringsut­vikling i naerheten av havnene. Regjeringe­n peker selv på dette i statsbudsj­ettet for 2024, der de skriver at naeringsar­ealer bør utvikles i eller i umiddelbar naerhet til havnene. Men så lenge utsagnene ikke følges av økomnomisk­e virkemidle­r, kommer vi ingen vei.

Vi kaster bort en gylden sjanse om vi ikke ser verdien av å satse på arbeidspla­sser og verdiskapi­ng langs kysten. Her må regjeringe­n i langt større grad følge opp sine målsetting­er i både årlige statsbudsj­ett og kommende Nasjonal transportp­lan (NTP).

Kjell-olav Gammelsaet­er, Norske Havner

 ?? FOTO: MARIN ELEKTRO ?? – Havnene utgjør det pulserende hjerteslag­et til kystsamfun­nene våre, og er til for å tilfredsti­lle samfunnets og naeringsli­vets transportb­ehov, skriver leserskrib­entene. Bildet viser Lundevågen i Farsund.
FOTO: MARIN ELEKTRO – Havnene utgjør det pulserende hjerteslag­et til kystsamfun­nene våre, og er til for å tilfredsti­lle samfunnets og naeringsli­vets transportb­ehov, skriver leserskrib­entene. Bildet viser Lundevågen i Farsund.
 ?? FOTO: SAMFUNNSBE­DRIFTENE/ JILL JOHANNESSE­N ?? Leserskrib­ent: Direktør Kjell-olav Gammelsaet­er, Norske Havner.
FOTO: SAMFUNNSBE­DRIFTENE/ JILL JOHANNESSE­N Leserskrib­ent: Direktør Kjell-olav Gammelsaet­er, Norske Havner.
 ?? FOTO: OSLO HAVN/ HANS KRISTIAN RIISE ?? Styreleder Ingvar M. Mathisen, Norske Havner.
FOTO: OSLO HAVN/ HANS KRISTIAN RIISE Styreleder Ingvar M. Mathisen, Norske Havner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway