Lister

Veto – en befrielse eller tragedie

- Nils Edvin Eiesland, Kvinesdal

Veto, eller vetorett som er ordet som oftes benyttes når vetorett brukes i diverse saker som verserer i verdenssam­funnet, og slike vetoretter må vaere noe av det minst demokratis­ke som finns i mer eller mindre alvorlige behandling­ssaker.

I lille Norge har nåvaerende regjering antydet at kommuner her til lands skal ha en salgs «vetorett» når det gjelder utbygging av vindkraft på land. Slike håpløse ideer fra sittende regjering er en befrielse for vindkraftm­otstandern­e, jakt- og jegermiljø­et, enkelte hytteeiere og samer som vil legge beslag på enorme landområde­r med sine reinsdyr.

Tafatte politikere hører tydeligvis i stor grad på disse miljøene, og kan skjule seg bak og bruke en slik vetorett til å ikke bygge ut vindkraft. Tragedien er at ved å hindre utbygging av kraft, som blant annet vindkraft på land, er at industri og naeringsvi­rksomhet er helt uinteressa­nt for folk/ firmaer å etablere rundt om i kommuner, med kraft som innen få år vil bli en mangelvare og strømprise­r deretter. Og nåvaerende kraftprodu­ksjon i Norge går fortsatt i kabler ned til Europa.

Grønn politikk og energi går så det griner i resten av verden, noe som vil føre til at industri og annen naering i Norge vil etter hvert flytte utenlands og etablere seg der, noe som vil svi for kommuner og arbeidsfol­kene med familier. Med så mye utlendinge­r/ asylsøkere som kommer her til lands, må det bygges mer industri og naeringsvi­rksomhet som kan gi arbeidspla­sser til alle disse, og mer kraft i form av vindkraft på land, og det tar kort tid å sette opp vindparker, hvis en bare kvitter seg med denne håpløse sendrektig­heten i behandling­ssaker.

Vetoretten har også vaert i søkelyset i Europa de siste to årene på grunn av at Finland og Sverige plutselig ville vaere medlem av NATO, på grunn av denne håpløse innvasjone­n i Ukraina fra Putin og hans soldater. Alle land støttet dette Nato-medlemskap­et, utenom Tyrkia og Ungarn som benyttet seg av denne merkelige vetoretten, og holdt Sverige og Finland utenfor Nato-medlemskap. Men etter noen militaere forhandlin­ger er det nylig ordnet for natomedlem­skap for både Sverige og Finland, og flere Amerikansk­e militaerba­ser vil bli opprettet i Norden etter hvert, som vil provosere russerne.

Det verste angående en slik vetorett og en tragedie for det palestinsk­e folk, er at USA har nektet å vaere med på en våpenhvile og humanitaer hjelp i Gazaområde­t,

som resten av verden forlanger. Og USA hjelper dermed Israel de siste fire månedene med å massakrere og lemleste mange titallstus­en barn og kvinner, ved kontinuerl­ig bombing og beskytning av sivile mål og mennesker. Er det antydning eller mistanke at det er en de mener er Hamas-kriger i et overfylt hus eller i en folkemengd­e på noen hundre sivile, blir alle bombet.

Mange journalist­er har nok dokumenter­t mye av det israelske soldater har gjort mot palestiner­e, og er vel en av grunnene til et hundretall­s journalist­er har blitt drept der. Og hva som skjer av tortur og drap med palestinsk­e fanger i fangenskap som må svare hvor Hamaskrige­re gjemmer seg og hvor tunellene er, vil nok ikke folk vite.

Hele verden vil ha våpenhvile og slutt på krigen, utenom USA som bruker denne vetoretten, og dette er en befrielse for Netanyahu og hans bestialske krigere

som tydeligvis tenker jo flere barn og kvinner de dreper, jo mindre Hamaskrige­re vil vokse opp.

Mange «Israelvenn­er» har selvsagt sine meninger om Israel. 1967, 1947, historikk om Jesus, fredsamtal­er, bibelhisto­rier, jødeutrydd­elsen under 2. verdenskri­g og 7. oktober 2023 er noen stikkord for dette landet.

Selvsagt skal de som utførte angrepet og drapene 7. oktober tas og elimineres ut av systemet, for godt. Men lidelsene og den pågående krigføring­en israelske styringsma­kter bedriver, er utrensking av det palestinsk­e folket, som USA stilltiend­e godkjenner med denne håpløse vetoretten. Israel har tydeligvis for mye bomber og våpen, siden de også bomber i andre land, blant annet Libanon, Iran og Syria.

USA hjelper dermed Israel de siste fire månedene med å massakrere og lemleste mange titallstus­en barn og kvinner.

 ?? FOTO: FATIMA SHBAIR / AP ?? Krigen i Gaza er blant annet tema for dette leserinnle­gget. Bildet viser ruiner etter et israelsk angrep tidligere denne måneden.
FOTO: FATIMA SHBAIR / AP Krigen i Gaza er blant annet tema for dette leserinnle­gget. Bildet viser ruiner etter et israelsk angrep tidligere denne måneden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway