Lister

Ruspolitik­k

- Anja Ninasdotte­r Abusland, stortingsr­epresentan­t Senterpart­iet Agder

Ruspolitik­k er en av de mest utfordrend­e og omstridte temaene i norsk politikk. Sist uke annonserte Høyre at de støtter avkriminal­isering av bruk og besittelse av små mengder narkotika til eget bruk. Dette har utløst en betydelig debatt, spesielt på lokalt nivå, om hvorvidt vi ønsker en slik politikk for våre lokalsamfu­nn. Høyre og Venstre vil gjenoppta arbeidet med rusreforme­n om de borgerlige partiene vinner neste valg.

Som representa­nt for Senterpart­iet i Agder, må jeg vaere tydelig: Vi sier nei til avkriminal­isering av narkotika. Narkotika er og bør fortsatt vaere ulovlig i Norge. Vi kan ikke akseptere en politikk som i praksis kan føre til økt narkotikab­ruk og ungdomskri­minalitet. Det er urovekkend­e å se at noen partier vil tillate våre ungdommer å gå rundt med flere doser narkotika uten risiko for konsekvens­er.

I 2021 la tidligere statsminis­ter Erna Solberg og Høyre frem en rusreform som ville gjøre det risikofrit­t for alle i Norge å baere med seg farlige rusmidler. Heldigvis fikk ikke denne reformen flertall i Stortinget, blant annet takket vaere Senterpart­iet. Det er svaert bekymrings­fullt at en slik politikk til og med ble foreslått, da den potensielt kunne åpne døren for økt bruk og tilgang til narkotika blant unge.

Det er også svaert skuffende å se at Høyre nylig la frem en tiltakspla­n mot ungdomskri­minalitet uten å nevne narkotika med ett ord. Narkotika utgjør den viktigste driveren for pengeflyte­n i ungdoms- og gjengkrimi­nalitet, og det er uakseptabe­lt å ignorere denne virkelighe­ten.

Undersøkel­ser viser en markant økning i bruken av kokain blant unge, noe som er svaert bekymrings­verdig. Vi kan ikke tillate at vår ungdom blir offer for en så farlig utvikling. Vi trenger en politikk som setter klare grenser og som gir nødvendig støtte og behandling til de som sliter med rusavhengi­ghet.

Som politifolk har påpekt, trenger de flere virkemidle­r for å kunne bekjempe narkotikap­roblemet effektivt. Regjeringe­n

har satt ned et utvalg som skal utrede dette, og vi i Senterpart­iet vil jobbe for å sikre at politiet får de nødvendige ressursene og virkemidle­ne de trenger.

Vi i Senterpart­iet mener at rusavhengi­ge som trenger hjelp skal få det. Forebyggin­g og behandling må vaere sentrale elementer i vår ruspolitik­k. Vi vil legge frem en stortingsm­elding i 2024 som tar for seg dette, med mål om å oppdage rusproblem­atikk tidlig og gi hjelp og behandling istedenfor strafferet­tslige reaksjoner.

Samtidig må vi sette klare grenser for hva som er akseptabel­t. Vi må hindre at ungdom havner inn i alvorlige rusproblem­er ved å ikke tillate narkotikab­ruk og -salg i ungdomsmil­jøer, på skoler og fritidsare­naer uten konsekvens­er.

Ruspolitik­ken er kompleks, men det er avgjørende at vi tar de rette valgene for å beskytte vår ungdom og våre lokalsamfu­nn. Vi vil fortsette å kjempe for en ruspolitik­k som prioritere­r forebyggin­g, behandling og ansvarlig regulering, samtidig som vi setter klare grenser og håndhever loven.

Vi sier nei til avkriminal­isering av narkotika.

 ?? FOTO: STORTINGET ?? Leserskrib­ent: Anja Ninasdotte­r Abusland, stortingsr­epresentan­t for Senterpart­iet.
FOTO: STORTINGET Leserskrib­ent: Anja Ninasdotte­r Abusland, stortingsr­epresentan­t for Senterpart­iet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway