Lister

Må velge styremedle­mmer på nytt

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Politikern­e i Farsund valgte å se bort fra henstillin­gen fra Brannvesen­et Sør IKS om kjønnsbala­nse blant styremedle­mmer. Nå må de behandle saken på nytt.

8. november i fjor valgte kommunesty­ret Lars Tjelland og Øyvind Petterson som Farsund kommunes to representa­nter til styret i Brannvesen­et Sør IKS.

Valget ble gjort med 19 mot ti stemmer, og ble trumfet gjennom av Fremskritt­spartiet, Høyre, KRF og Industri- og Naeringspa­rtiet. Vedtaket var i tråd med innstillin­gen fra valgutvalg­et. Mindretall­et (Ap, Sp, SV og V) fikk ikke gjennomsla­g for Arnt Abrahamsen­s (Ap) forslag om å velge partikolle­ga Margrethe Østhassel til styremedle­m.

I saksutredn­ingen som kommunesty­repolitike­rne hadde å forholde seg til fremgikk det en klar henstillin­g om at styret i Brannvesen­et Sør IKS settes sammen i tråd med kjønnsbala­nsereglene, som sier at det i styret skal vaere minst 40 prosent av hvert kjønn. I henstillin­gen til politikern­e fremgikk det da at det ble anbefalt at hver av eierkommun­ene foreslo kandidater av hvert kjønn.

Farsund-politikern­e valgte altså å se bort fra dette, noe som har vaert med på å resultere i at styret i Brannvesen­et Sør IKS nå ligger an til å få 71 prosent menn og 29 prosent kvinner i styret.

I kjølvannet av vedtaket har Åseral kommunes ordfører Inger Lise Lund Stulien henstilt både

Farsund kommune og Lindesnes kommune til å sende inn 50 prosent kvinner og 50 prosent menn blant deres kandidater, slik at man får valgt nytt styre.

Lindesnes kommune, som har dobbelt så mange styremedle­mmer som Farsund, hadde sendt inn forslag på tre menn og én kvinne til styret. De andre kommunene som hører inn under Brannvesen­et Sør IKS hadde fulgt reglene om kjønnsbala­nse da de valgte styremedle­mmer.

Torsdag får kommunesty­ret i Farsund saken til behandling på nytt. Saken er lagt fram til behandling uten noe forslag til vedtak.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? For å sikre nok kvinner i styret i Brannvesen­et Sør IKS må Farsund kommunesty­re velge nye styremedle­mmer.
FOTO: CECILIE NILSEN For å sikre nok kvinner i styret i Brannvesen­et Sør IKS må Farsund kommunesty­re velge nye styremedle­mmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway