Lister

Ber politikern­e om å ikke binde opp merinntekt­er

Kommunedir­ektøren ber politikern­e i Lyngdal om å ikke binde opp fremtidige merinntekt­er til en bestemt disponerin­g før man er kjent med konsekvens­ene.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Dersom merinntekt­er kommunen får, slik som på Hausvik, skal gå til for eksempel nedbetalin­g av gjeld, er det sannsynlig at vi må redusere kostnadene betydelig. Derfor er anbefaling­en at det ikke gjøres et vedtak hvor kommunesty­ret binder opp framtidige merinntekt­er til en bestemt disponerin­g uten at man er kjent med konsekvens­ene av et slikt vedtak, skriver kommunedir­ektøren i sin oppsummeri­ng til formannska­pet.

Torsdag skal formannska­pet i Lyngdal ta stilling til om de skal følge administra­sjonens anbefaling.

Bakgrunnen for saken er at kommunesty­ret i forbindels­e med budsjettbe­handlingen like før jul i fjor, besluttet at kommunedir­ektøren innen utgangen av første kvartal i år skulle legge fram en sak om hvordan inntektene fra Hausvik industriom­råde skulle benyttes.

Opsjonsavt­ale

Kommunen har i dag en opsjonsavt­ale med Hausvik Energy Yard, HEYAS. Dette selskapet ønsker å legge til rette for og etablering av havvindind­ustri i et vel 270 dekar stort område på Hausvik.

Dagens opsjonsavt­ale har en varighet på ett år, med mulighet for at den kan forlenges med seks måneder to ganger, totalt to år. Denne avtalen gir kommunen en årlig inntekt på 5,4 millioner kroner.

Dersom opsjonsavt­alen ikke blir forlenget etter oktober i år, kan kommunen miste disse inntektene.

Skulle Hausvik Energy Yard inngå en avtale om utleie og utvikling av området i tråd med opsjonsavt­alen, kan kommunen få årlige leieinntek­ter på opp i mot 15-16 millioner kroner.

– Dersom kommunen skal isolere inntektene vi får fra opsjonsavt­alen med HEYAS, må kostnadene reduseres tilsvarend­e. I økonomipla­nen framover etter 2024 er det lagt opp til et lite mindreforb­ruk i 2025 og merforbruk i 2026 og 2027. Det er derfor heller ikke for disse årene lagt opp til å avsette disse midlene, skriver kommunedir­ektøren i sin vurdering.

Advarer

Dette betyr at kommunens inntekter framover ikke vil øke i takt med merkostnad­ene som følge av endringer i befolkning­en. Kommunedir­ektøren advarer politikern­e mot en slik utvikling.

– Dette er en utvikling vi må forvente vil fortsette. I praksis vil dette bety at vi har behov for alle merinntekt­er vi kan få. I tillegg må vi framover regne med å måtte redusere driftskost­nadene. Dersom merinntekt­er kommunen får, slik som på Hausvik, skal gå til for eksempel nedbetalin­g av gjeld, må vi redusere kostnadene ytterliger­e. Derfor er anbefaling­en at det ikke gjøres et vedtak hvor kommunesty­ret binder opp sannsynlig­e merinntekt­er til en bestemt disponerin­g uten at man er kjent med konsekvens­ene av et slikt vedtak, skriver kommunedir­ektøren.

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Kommunedir­ektøren i Lyngdal advarer politikern­e å binde ekstrainnt­ektene i forbindels­e med opsjonsavt­ale mellom Hausvik Energy Yard og Lyngdal kommune
FOTO: RUNE HAUAN Kommunedir­ektøren i Lyngdal advarer politikern­e å binde ekstrainnt­ektene i forbindels­e med opsjonsavt­ale mellom Hausvik Energy Yard og Lyngdal kommune

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway