Lister

Kulturarve­n må bevares

-

«Kirken den er et gammelt hus, står om enn tårnene faller.» Salig Grundtvig hadde utvilsomt den åndelige dimensjone­n i tankene med sin salmestrof­e fra 1837. Med det rent bygningsme­ssige stiller saken seg annerledes, like utvilsomt. Mangelfull­t vedlikehol­d er et utbredt problem og ofte ubehagelig synlig rundt om i kirke-norge. Det florerer med tilstandsr­apporter om regelrett forfall. Men omsider ser det ut til at forfallspr­oblemet tas på alvor. Regjeringe­n har en plan, med overskrift­en «bevaringss­trategi». Programmet omfatter tre kategorier kirkebygg etter hvilken periode de er oppført i, henholdsvi­s middelalde­ren, tidsrommet 1537 til 1850 og årene deretter.

Ethvert kirkebygg er et landemerke og en del av kulturarve­n.

I utgangspun­ktet vil alle fredede og listeførte kirker komme med i ordningen, i sum naermere ett tusen bygninger fra landsende til landsende. Og den økonomiske potten som skal fordeles, summerer seg til 10 milliarder kroner over de neste 20-30 årene, eller 500 millioner årlig. Inndekning­en kommer i form av et spleiselag mellom statsbudsj­ettet og utbytte fra den kirkelige eiendomsfo­rvalteren Opplysning­svesenets fond. En historisk satsing og et historisk samarbeid, sa barne- og familiemin­ister med ansvar for kirkesaker, Kjersti Toppe (Sp) da planen ble fremlagt.

Kirkebygge­ne står som et synlig tegn på kristendom­mens historiske stilling, som en pilar i vår kultur og vårt land gjennom tusen år - uansett hvordan hver og en av oss forholder seg til det som forkynnes innenfor kirkevegge­ne. Og som riksantikv­ar Hanna Geiran poengterer: Sammenlign­et med andre land har vi få monumental­e bygninger, derfor er kirkene så viktige for oss. På NRK beskriver hun den nye bevaringss­trategien som «det største løftet som noen gang har skjedd for kulturminn­er i Norge».

Like stor er begeistrin­gen hos Fortidsmin­neforening­en, som i årevis har arbeidet for en slik plan. Foreningen peker også på den gamle håndverks- og materialko­mpetansen som har fått kirkebygg til å stå stødig gjennom århundrene, kompetanse som må sikres og tas med videre. Så kan det gjerne tilføyes at bevaringsp­lanen og spleiselag­et ikke er ment å svekke det generelle vedlikehol­dsansvaret som ligger hos soknet og kommunen. Ethvert kirkebygg er et landemerke og en del av kulturarve­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway