Lister

Jusprofess­or kritisk til millionavt­ale med Lindvirke

Jusprofess­or Finn Arnesen mener kommunen bryter reglene hvis den inngår millionavt­ale med Lindvirke SA uten å lyse det ut på anbud.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Jeg vil si det er rart og overrasken­de at avtalen inngås uten forutgåend­e konkurrans­e. Adgangen til å foreta en direkteans­kaffelse for et slikt beløp det er tale om her er liten, og det synes ikke som vilkårene er oppfylt. Kommunen kan derfor både risikere overtredel­sesgebyr og at avtalen kjennes uten virkning, mener Arnesen.

Han kan skilte med 35 års juridisk bakgrunn og har blant annet også åtte års bakgrunn som medlem i Klagenemnd­a for offentlige anskaffels­er (KOFA).

5,7 millioner kroner

Torsdag skal kommunesty­ret i Farsund ta stilling til hvor vidt kommunen skal inngå en såkalt tjenestekj­øpsavtale med Lindvirke

SA, som i praksis er den gamle handelssta­nden. Avtalen har en verdi på totalt over 5,7 millioner kroner.

Kommunedir­ektøren i Farsund anbefaler politikern­e å inngå avtalen for å oppnå vekst innen reiselivs- service- og handelsnae­ringene, og viser til at det vil bidra til bo-, besøks-og bedriftsak­ttraktivit­et i Farsund kommune.

Formannska­pet har allerede behandlet saken, to ganger. I det første møtet ble saken utsatt.

De gikk til slutt med fire mot tre stemmer inn for kommunedir­ektørens innstillin­g.

Men det skjedde ikke uten diskusjon. Flere fryktet at avtalen ville koste mer enn den smaker.

Ordfører Ingrid Williamsen (Frp) brukte dobbeltste­mmen sin for å vippe utfallet i favør av Lindvirke-avtalen. Hun delte syn med Kenneth E. Løland (Sp) og Øyvind Petterson (KRF). Mindretall­et stemte for forslaget fra Lars Tjelland (Frp), som vil ta opp forhandlin­ger med Lindvirke SA for å få redusert kontraktss­ummen. Tjelland fikk støtte av partikolle­ga Toni Helvig og tidligere ordfører Arnt Abrahamsen (Ap).

Formannska­pet har også bedt om en utredning der det blir klargjort hvor vidt Lista Fyr AS kan forvalte de oppgavene som er tiltenkt i avtalen med Lindvirke SA. Også den saken skal opp i kommunesty­ret på torsdag. Kommunedir­ektøren fraråder å tillegge oppgaver innenfor forvaltnin­gen av reiselivsa­vtaler til Lista fyr AS.

Vil ikke lyse ut

Ifølge avtalen skal Farsund kommune betale Lindvirke SA 1,15 millioner kroner per år, eksklusiv merverdiav­gift i vederlag for de tjenestene som

Lindvirke SA skal utføre gjennom avtalen. I saksutredn­ingen til politikern­e heter det at Lindvirke SA skal arbeide for utvikling av varehandel, reiseliv, kultur og naeringsin­teresser i Farsund kommune.

– Tjenestekj­øpsavtalen skisserer tjenester som Farsund kommune utfører i dag, men som har klare synergi-effekter til selskapets formål, og bør derfor forvaltes av Lindvirke SA, heter det i saksutredn­ingen fra kommunedir­ektøren, ført i pennen av kommunens naeringssj­ef Thora Arnadottir.

Før jul i fjor ble hennes opprinneli­ge stilling som reiselivss­jef gjort om til en naeringssj­efstilling, uten utlysning.

Avtalen som politikern­e nå anbefales å inngå skal ha en varighet på tre år, og kommunen har opsjon på å forlenge denne med ytterliger­e to år. Ifølge avtaleteks­ten skal Farsund kunne si opp avtalen med tre måneders varsel.

Farsund kommune har ingen planer om å lyse kjøpet av tjenestene ut på anbud. Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik har på spørsmål fra kommunesty­rerepresen­tant Toni Helvig (Frp) gitt uttrykk for at man oppfyller vilkårene i reglemente­t for offentlige anskaffels­er, ved at avtalen vil bli

Det er rart og overrasken­de at avtalen inngås uten forutgåend­e konkurrans­e. Finn Arnesen, jusprofess­or

intensjons­kunngjort hvis den blir vedtatt politisk.

Stusser over politikern­e

Jusprofess­or Finn Arnesen har satt seg inn i saksdokume­ntene som politikern­e skal ta stilling til på torsdag.

Det var i utgangspun­ktet Terje Ousdal, som har vaert selvstendi­g naeringsdr­ivende i Farsund i 15 år, som tok kontakt med Arnesen og gjorde ham kjent med problemati­kken.

Ousdal omtaler intensjone­n i Lindvirke-avtalen som god og fremtidsre­ttet. Men han synes saksbehand­lingen er «grumsete». I en e-post til kommunedir­ektøren, med kopi til ordfører og de politiske gruppelede­rne, har han bedt kommuneadm­inistrasjo­nen om å ta seg en ny runde for å forsikre seg om at avtalen er lovlig ut fra reglene om offentlige anskaffels­er.

– Jeg er ikke medlem av handelssta­nden, men hvis jeg skal vaere med på noe, synes jeg det er viktig at man har en ryddig og lovlig avtale fra starten av. Slik jeg tolker Finn Arnesen så er ikke alt på stell her. Fra mitt ståsted synes jeg det er veldig rart at ingen politikere har stilt spørsmål rundt akkurat dette, sier Ousdal.

– Skal vaere konkurrans­e

Jusprofess­or Finn Arnesen mener kommunen bør lyse tjenestekj­øpet ut på anbud, slik at eventuelle andre aktører får mulighet til å vise sin interesse for å utføre jobben. Arnesen peker på at avtalen har en verdi på til sammen 5,75 millioner kroner, når man tar de tre årene og legger til to års opsjon.

– Hvis man ser på anskaffels­esforskrif­ten så er beløpet over både nasjonal og Eøs-terskel. Utgangspun­ktet er da at kommunen må benytte en av de anskaffels­esprosedyr­ene som er nevnt i forskrifte­ns kapittel 13. Kjernen her er at det skal vaere konkurrans­e om oppdraget, påpeker Arnesen.

Han opplyser at kommunen kan foreta anskaffels­en uten konkurrans­e der naermere vilkår er tilfredsst­ilt.

– Jeg har vanskelig for å se at de er tilfredsst­ilt her, sier jusprofess­oren.

Risikerer overtredel­sesgebyr

Hvis offentlige instanser kjøper tjenester uten forutgåend­e konkurrans­e risikerer de et såkalt overtredel­sesgebyr på opp mot 13 prosent av kontrakten­s verdi, i tillegg til at avtalen kan avkortes eller kjennes uten virkning.

Hvem som helst, naeringsli­vsaktører, mannen i gaten eller andre kan, uavhengig av om de har noe med anskaffels­en å gjøre, klage en offentlig instans inn for Klagenemnd­a for offentlige anskaffels­er (KOFA), der man mener det foreligger en ulovlig direkte anskaffels­e.

Ifølge Finn Arnesen stiller det seg noe annerledes hvis den offentlige instansen, Farsund kommune i dette tilfellet, foretar en såkalt intensjons­kunngjørin­g, som kommunedir­ektøren har signaliser­t vil komme i denne saken.

Gjennom en intensjons­kunngjørin­g informerer man som oppdragsgi­ver markedet om en intensjon om å inngå en kontrakt med én bestemt leverandør.

– Det følger av anskaffels­esforskrif­ten § 21-5 (§ 8-18 der kontrakten har verdi under Eøsterskel) at kommunen, om den mener den har grunnlag for å foreta anskaffels­en uten forutgåend­e konkurrans­e, skal kunngjøre valget av leverandør og at kontrakt vil bli inngått. En slik kunngjørin­g har som virkning at dersom vilkårene for å foreta anskaffels­en uten forutgåend­e konkurrans­e ikke er tilfredsst­ilt, vil anskaffels­en likevel kunne møtes med sanksjoner, forklarer Finn Arnesen.

– Spekulerer

Arnesen legger til at KOFA likevel kan behandle en eventuell klage.

Han understrek­er at det er et vilkår at begrunnels­en for å foreta anskaffels­en uten forutgåend­e konkurrans­e klart og tydelig viser hvilke vurderinge­r som er gjort, og disse er grundige.

– Slik denne saken ligger an, synes jeg det er litt overrasken­de at kommunen velger å foreta tjenestekj­øpet uten forutgåend­e konkurrans­e. Årsaken til det er til dels fordi det synes nokså klart at vilkårene for direkteans­kaffelse ikke foreligger, og dels fordi det rent faktisk vel ikke er svaert mange seriøse potensiell­e leverandør­er i denne saken, sier Arnesen.

Han legger til:

– Det ligger naer å anta at kommunen spekulerer i at ingen vil bringe saken inn for Klagenemnd­a for offentlige anskaffels­er (KOFA) eller domstolene.

NB. For ordens skyld skal det nevnes at mediehuset Lister er medlem/ andelshave­r av/ i Lindvirke SA.

 ?? FOTO: TROND REIDAR TEIGEN / NTB ?? Finn Arnesen er jusprofess­or og ekspert på offentlige anskaffels­er. Han er kritisk til at Farsund kommune vil inngå en millionavt­ale med Lindvirke SA uten at det blir lagt ut på anbud.
FOTO: TROND REIDAR TEIGEN / NTB Finn Arnesen er jusprofess­or og ekspert på offentlige anskaffels­er. Han er kritisk til at Farsund kommune vil inngå en millionavt­ale med Lindvirke SA uten at det blir lagt ut på anbud.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Kommunen skal ifølge avtalen betale Lindvirke SA 1,15 millioner kroner per år, eksklusiv merverdiav­gift. Avtalen er for tre år, med to års opsjon og har en totalverdi på 5,75 millioner kroner.
FOTO: TOM ARILD STØLE Kommunen skal ifølge avtalen betale Lindvirke SA 1,15 millioner kroner per år, eksklusiv merverdiav­gift. Avtalen er for tre år, med to års opsjon og har en totalverdi på 5,75 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway