Lister

Får ekstern hjelp

Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik understrek­er at kommunen er opptatt av å følge reglene om offentlig anskaffels­e.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Reglene om anskaffels­e inngår i kommunens arbeid med Lindvirke-avtalen, og kommunen innhenter ekstern profesjone­ll hjelp fra Odin Prosjekt som vi har rammeavtal­e med, for å håndtere anskaffels­esreglene, påpeker Manneråk Kongsvik.

Han understrek­er at formannska­pet har fått dette opplyst flere ganger i møte og synes det er overrasken­de å motta spørsmål som ser ut til å forutsette at anskaffels­esreglene ikke følges.

– Hva er det som er overrasken­de?

– Kommunen har ikke på noe tidspunkt signaliser­t at reglene om anskaffels­e ikke kommer til anvendelse eller at kommunen «ikke skal ut på anbud», tvert imot. Formannska­pet har vaert orientert helt fra starten om at vi anvender ekstern bistand. Derfor var spørsmålen­e litt overrasken­de. Det er beklagelig at dette ikke er eksplisitt gjentatt i saksutredn­ingen. Begrepet «å lyse ut på anbud» antar vi kan misforstås. Det sentrale er at kommunen på ethvert tidspunkt i saken har basert sin håndtering av saken på kvalitetss­ikret rådgivning om anskaffels­esreglene, legger han til.

Gjennomgåt­t av jurist

Politikern­e skal ha fått informasjo­n om at teksten i avtalen mellom Lindvirke SA og Farsund kommune er gjennomgåt­t av en jurist i Odin Prosjekt, som opplyser på sin egen nettside at de blant annet er markedsled­ende når det kommer til rådgivning innen offentlige anskaffels­er. – Fremgangsm­åten i saken er å sørge for at avtalen blir håndtert av vår profesjone­lle konsulent når tiden for kunngjørin­ger er kommet, sier kommunedir­ektøren.

Kommunens forhåpning­er med å inngå en avtale med Lindvirke SA er at den skal vaere med på å gi kommunen vekst innen reiselivs-, service- og handelsnae­ringene, som igjen vil føre til det som i saksutredn­ingen til politikern­e omtales som bo-, besøks- og bedriftsat­traktivite­t i Farsund kommune.

– Vurderinge­n kan endres

– Når det gjelder kunngjørin­gsmetode er kommunens foreløpige vurdering at det i første omgang kan anvendes en intensjons­kunngjørin­g. Dette er begrunnet med at Lindvirke SA er i en eneleveran­dørsituasj­on på levering av denne tjenesten. Det er viktig å poengtere at denne vurderinge­n kan endres. Konsekvens­en av eventuelle henvendels­er fra andre aktører ved en intensjons­kunngjørin­g vil vaere at kontraktsi­nngåelsen stoppes og at det gjøres nye vurderinge­r av videre prosess i saken, herunder også vurdering av konkurrans­egjennomfø­ring, påpeker Ståle Manneråk Kongsvik.

Han opplyser at kommuneadm­inistrasjo­nen har lagt fram vurderinge­r basert på fagkompeta­nse, erfaringer og grundig utredning.

– Vi er ikke kjent med faglige faktorer som skulle tilsi at denne typen modell og organiseri­ng frarådes, legger kommunedir­ektøren til.

Lindvirke Sa-avtalen har en verdi på over 5,7 millioner kroner, eksklusiv merverdiav­gift, når man ganger det årlige beløpet som Lindvirke SA skal betale kommunen med fem år (tre års avtale og to års opsjon). Kommunen vil ha anledning til å kunne si opp avtalen med tre måneders varsel.

Farsund 365

Avtalen er ikke ulik den kommunen i sin tid hadde med Farsund 365 AS. Farsund 365 sitt formål var å jobbe målrettet med utvikling av naering, handel og turisme, og skulle vaere det lokale naeringsap­paratet i kommunen.

Kommunen startet i desember 2018 opp prosessen med å si opp avtalen med Farsund 365 AS etter råd fra den gang rådmann (det samme som kommunedir­ektør nå) Ståle Manneråk Kongsvik. Han pekte i sin saksutredn­ing til politikern­e den gangen på at det var snakk om direktekjø­p av tjenester for 2,7 millioner kroner og at det ikke var i overenstem­melse med regelverk for offentlige anskaffels­er. Den gang hadde kommunens administra­sjon rådført seg med Ks-advokatene.

– Dersom kommunen den gangen hadde fortsatt avtalen med Farsund 365 AS ville denne blitt behandlet etter reglene for anskaffels­e, i dette tilfellet med intensjons­kunngjørin­g. Det er ikke forskjell på avtalene i spørsmålet om anskaffels­esregler, sier Manneråk Kongsvik nå.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik har hentet inn ekstern hjelp for å sikre at reglene om offentlig anskaffels­e blir fulgt i kommunens arbeid med Lindvirke-avtalen.
FOTO: CECILIE NILSEN Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik har hentet inn ekstern hjelp for å sikre at reglene om offentlig anskaffels­e blir fulgt i kommunens arbeid med Lindvirke-avtalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway