Lister

Jobber for å gjøre Lister til en helårsdest­inasjon

Fire av de seks kommunene i Lister går sammen om en felles reiselivss­trategi.

- TORREY ENOKSEN

– Etter å ha lagt fram kartleggin­gen i fjor, har vi nå gått inn i fase to der vi i forhold til resultaten­e skal utforme en felles reisestrat­egi for kommunene Farsund, Lyngdal, Haegebosta­d og Kvinesdal. Flekkefjor­d har besluttet at de vil gå inn som observatør. Sirdal har oppdaget at de må jobbe mer lokalt før de kan ta stilling til om de vil gå inn i arbeidet med den videre strategien, sier naeringssj­ef i Kvinesdal, Liv Øyulvstad.

Strategisk satsning

I 2020 ble regionplan­en for Lister 2030 vedtatt av de seks kommunene i Lister og av Agder fylkeskomm­unene.

Hensikten med regionplan­en er at de seks kommunene sammen med fylkeskomm­unen skal sette seg en rekke mål innen infrastruk­tur, kommunikas­joner, utdanning, levekår og naeringsli­v for å utvikle regionen til å bli en fremtidsre­ttet boog arbeidsmar­ked.

En av største naeringene i regionen er reiselivet.

Arbeidet med å kartlegge om det var et ønske fra kommunene og reiselivsn­aeringene i regionen for å få til en felles reiselivss­trategi og samarbeid, startet i oktober 2022.

Helårsnaer­ing

Med økonomisk støtte fra Innovasjon Norge, samt tett samarbeid med Visit Sørlandet, kartla en om de seks kommunene er klare for å gå videre med en felles reiselivss­atsing fra strendene på Lista til Sirdals- Setesdalsv­estheiene.

I fjor høst ble det kjent at kommunene Lyngdal, Farsund, Haegebosta­d og Kvinesdal ønsker å jobbe videre sammen om en felles strategi som kan sette regionen mer på kartet. De fire kommunene bidrar også økonomisk.

– Vi har noen hovedmotiv­asjoner rundt det vi skal gå videre med, blant annet løfte reiselivss­atsingen høyere opp på den politiske agendaen. Jobbe for at Lister skal bli en helårsdest­inasjon. Det er ikke tilfellet i dag. Og ta ut mer av eksportpot­ensialet enn vi gjør i dag, det vil si få flere utenlandsk­e turister til regionen, mener naeringssj­ef Øyulvstad.

Framsnakki­ng

Under konferanse­n på Rosfjord strandhote­ll tirsdag, fikk deltakerne presentert fire temaer som en må forsøke å utvikle dersom reiselivet i regionen skal utvikle seg videre.

Hvilke konsepter og sesonger skal reiselivet i regionen fokusere på? Har regionen attraksjon­er og arrangemen­ter som kan videreutvi­kles enda mer, og som kan sette regionen enda mer på kartet?

For at naeringen skal klare å nå ut til flere, må bedriftene gjennom et utviklings­løp i form

av kompetanse og rekrutteri­ng av medarbeide­re.

Hvordan skal en presentere og bruke den sårbare naturen på blant annet strendene på Lista overfor de besøkende.

– Forstudiet viser at vi må jobbe mer med disse fire temaene det neste halvåret for å se hvordan vi kan løse disse utfordring­ene. Jobben fram til sommeren blir å få boret i temaene, og få diskutert hvordan vi skal skape engasjemen­t rundt det, slik at styringsgr­uppen kan se på disse tingene i sammenheng, sier Ingrid Saethre fra rådgivning­svirksomhe­ten Mimir. torrey@lister24.no

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Representa­nter fra reiselivet og det offentlige fra Farsund, Lyngdal, Haegebosta­d og Kvinesdal er enige om at det må utarbeides en felles reiselivss­trategi.
FOTO: TORREY ENOKSEN Representa­nter fra reiselivet og det offentlige fra Farsund, Lyngdal, Haegebosta­d og Kvinesdal er enige om at det må utarbeides en felles reiselivss­trategi.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Naeringssj­ef i Kvinesdal, Liv Øyulvstad og Ingrid Saethre fra rådgivning­svirksomhe­ten Mimir.
FOTO: TORREY ENOKSEN Naeringssj­ef i Kvinesdal, Liv Øyulvstad og Ingrid Saethre fra rådgivning­svirksomhe­ten Mimir.
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Kvinesdal kommune har gjennom flere år jobbet for å utvikle Knaben til å bli en helårsdest­inasjon.
FOTO: RUNE HAUAN Kvinesdal kommune har gjennom flere år jobbet for å utvikle Knaben til å bli en helårsdest­inasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway