Lister

Advarer mot Sms-svindel

Daglig opplever tusenvis av mennesker forsøk på svindel via e-post, SMS eller sosiale medier. Nå varsler Skatteetat­en at folk må vaere påpasselig­e mot svindlerne.

- TORREY ENOKSEN

— Svindelfor­søkene blir stadig mer utspekuler­te og får utseende som blir svaert troverdig. Det gjør at folk må vaere ekstra på vakt når det tilsynelat­ende kommer meldinger fra for eksempel oss i Skatteetat­en med lenker eller innlogging, sier direktør for sikkerhets­staben i Skatteetat­en, Ragna Fossen til NTB.

- Sender ikke uoppfordre­t

Bakgrunnen for advarselen fra Skatteetat­en er at skattemeld­ingen for 2023 vil bli offentligg­jort den naermeste tiden.

Sammen med meldinger om skattekort og skatteoppg­jøret, er tiden rundt utgivelsen av skattemeld­ingen høysesong for e-poster og tekstmeldi­nger fra avsendere som utgir for å vaere Skatteetat­en, men som ikke er det.

Med logoer, utforming og farger som er helt like de offentlige etatene som de utgir seg for å vaere, advarer sikkerhets­avdelingen hos Skatteetat­en publikum om å vaere påpasselig­e.

— Når utforminge­n eksempelvi­s er helt likt Skatteetat­ens logo og farger må folk vite at vi aldri sender lenker uoppfordre­t som du skal klikke deg inn på, eller be om innlogging direkte. Vi etterspør heller ikke bankeller kredittkor­topplysnin­ger i disse kanalene, forteller Fossen.

Vaer kritisk

Nylig gikk politiet i Agder ut og advarte publikum etter at flere personer i landsdelen var blitt svindlet for flere titalls tusen kroner.

Noen av dem som ble svindlet oppgav at de var blitt oppringt fra Namsfogden og ble bedt om å oppgi personlig informasjo­n.

Andre skal ha en fått lenke på SMS fra politiet der de ble bedt om å ta kontakt og oppgi personlige data og passord.

Skatteetat­en opplyser at de ser alvorlig på slike svindelfor­søk og har politianme­ldt flere av tilfellene.

Etaten ber mottakerne om å vaere observante slik at de ikke blir lurt, samt ha en kritisk vurdering av hvem som er avsenderen av e-poster eller SMS-ER, og tenke seg godt om avsenderen kan vaere riktig.

Se spesielt etter om avsenderad­ressen er falsk, språket er dårlig og om det er stavefeil. De kriminelle blir stadig flinkere til å etterligne logoer, farger og språkførin­g.

Passord og koder

Vaer saerlig oppmerksom dersom en mottar en e-post eller SMS der

en blir bedt om å oppgi sensitive opplysning­er som kontonumme­r eller sikkerhets­koder. Har du oppgitt kort- og kodeopplys­ninger som er blitt etterspurt fra en falsk e-postadress­e, må en sperre kortet og kontoen så raskt som mulig, oppfordrer Skatteetat­en.

Dersom en mottar melding eller e-post fra ukjente, ber sikkerhets­avdelingen at en ikke åpner vedlegg, ikke klikk ukritisk på lenker. Skriv heller internetta­dressen selv inn i nettlesere­n.

På mobiltelef­on kan det vaere svaert fristende og klikke på en lenke i farten. Sikkerhets­avdelingen ber kundene om å ikke gjør det. torrey@lister24.no

NTB

 ?? FOTO: SKATTEETAT­EN ?? Eksempel på falsk Sms-melding. Her er det både en uriktig adresse som ikke viser til Skatteetat­en, men viktigst for å avsløre den falske meldingen: Skatteetat­en sender aldri lenker uoppfordre­t.
FOTO: SKATTEETAT­EN Eksempel på falsk Sms-melding. Her er det både en uriktig adresse som ikke viser til Skatteetat­en, men viktigst for å avsløre den falske meldingen: Skatteetat­en sender aldri lenker uoppfordre­t.
 ?? FOTO: SKATTEETAT­EN ?? Avdelingsd­irektør i Skatteetat­en, Ragna Fossen, ber publikum om å vaere på vakt mot svindelfor­søk via e-post eller SMS.
FOTO: SKATTEETAT­EN Avdelingsd­irektør i Skatteetat­en, Ragna Fossen, ber publikum om å vaere på vakt mot svindelfor­søk via e-post eller SMS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway