Lister

– Dere skal bli gode forbilder for

Tirsdag kveld samlet 13 ungdommer seg i Lyngdal for å vaere med på Ungdomspro­sjektet til Nullvisjon­en Agder.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

Ungdomspro­sjektet til Nullvisjon­en Agder går ut på at deltakerne skal tilegne seg kunnskap og bevissthet innen trafikksik­kerhet gjennom ulike teoretiske og praktiske samlinger gjennom prosjektpe­rioden fra februar/ mars til juni.

Målet for prosjektet er at ungdommene sitter igjen med økt kunnskap og positive holdninger til trafikksik­kerhet. Prosjektet er for unge voksne mellom 18 og 24 år i Agder som har sertifikat klasse B.

For å bli med må ungdommene signere en samarbeids­avtale med Nullvisjon­en Agder og rette seg etter denne. Samarbeids­avtalen går blant annet ut på at de selv må vise god adferd når de kjører bil, og ikke utsette seg selv eller andre for fare i trafikken, i den perioden hvor prosjektet foregår. Dette beskriver de selv på sin egen nettside.

Klarer ungdommene seg greit gjennom prosjektpe­rioden tildeles det premie. Premien er enten en dags banekjørin­g i Rudskogen eller reparasjon av egen bil for 5.000 kroner.

Gode sjåfører

– Visjonen vår er null drepte og null hardt skadde i trafikken. Dette jobber vi med hver dag inn mot befolkning­en. Visjonen går jo ut på at dere, gjennom dette prosjektet, ikke skal bli hardt skadd eller drept i trafikken. Målet er og at dere skal bli gode forbilder for andre som kjører bil.

Dere kan vaere med å påvirke vennene deres til å bli bedre sjåfører, innleder Ronni Ellefsen, regionlede­r i Lister ved Nullvisjon­en Agder.

Han prater til engasjerte ungdommer som har meldt seg på kurset, og har også med seg regionlede­r i Lindesnes, Bjørn Ivar Birkeland.

– Vi har jobbet som utryknings­personell. Dette tror vi er en fordel i prosjektet. Vi har kunnskap og har vaert på veien og sett trafikkuly­kker. Vi ønsker ikke at dere, eller noen naer oss, skal havne der, forteller Birkeland.

Den første kursdagen for Lister-regionen var teoretisk. Her fikk ungdommene blant annet høre mye av det man laerer hos trafikksko­len. Nemlig: Hvordan tiltre trygt i trafikken.

Det ble vist både videoer, bilder og statistikk for å undervise deltakerne. Flere temaer skapte engasjemen­t, og man kunne merke stor konsentras­jon blant dem.

– Nullvisjon­en er en svensk oppfinnels­e. Statens vegvesen tok det inn til Lillehamme­r, men da var fokuset «fysiske tiltak». Da gjaldt det vei. Hvordan man kunne forbedre veiene for å unngå ulykker. Så var det en i gamle Vest-agder og Statens Vegvesen i Agder som virkelig falt for Nullvisjon. Fysiske tiltak som det i Lillehamme­r varte i to-tre år, og det var jo veldig kostbart. Da tenkte de at for å gjøre det overkommel­ig økonomisk, kunne man dreie det den veien hvor det faktisk er flest årsaker til trafikkuly­kker, nemlig holdninger, forteller Birkeland.

Det var syv mennesker som omkom i trafikkuly­kker i Agder i 2023. Det mener de er syv for mange.

Havnet selv i ulykke

Daniel Sola Tysland er en av deltakerne i ungdomspro­sjektet. 21-åringen er fra Vennesla, og er derfor normalt med på samlingene til Kristiansa­nd-regionen. På grunn av personlige årsaker, måtte han bli med på denne samlingskv­elden til Lister-regionen.

21 åringen beskriver seg selv som en førstehjel­ps-nørd og jobber til vanlig som industrime­kaniker, og studerer ambulansef­ag på siden.

– Jeg driver og laerer meg førstehjel­p og er aktiv i Røde-kors, hvor jeg er med i beredskaps­ambulansen. Jeg har alltid tenkt at redning og førstehjel­p er svaert gøy. Jeg har og vaert på en del foredrag til Tom Erik Dønnestad (regionlede­ren i Nullvisjon­en Agder, avdeling Kristiansa­nd) men jeg har alltid kranglet med han og sagt at «det er ikke farlig og sladde litt», innleder Tysland.

Han forteller at han alltid har vaert en «adrenalinj­unkie» og at han har kjørt som en «idiot» siden han var liten. Både på to og fire hjul.

– Jeg hadde aldri noen sper

re. Det skjedde jo aldri noe galt, sier han.

Da han fikk førerkorte­t husker han at sikkerhet ikke var så nøye. Spesielt bruk av bilbelte.

– Jeg var på et foredrag med Nullvisjon­en gjennom Røde Kors i 2021. Da laert vi hvor viktig bruk av bilbelte er. Spesielt om man havner i en ulykke. Det gjorde at jeg ble ganske nøye på bruken etter det, sier han.

Uken etter foredraget opplevde han å selv vaere involvert i en trafikkuly­kke i naerheten av hjembyen sin.

– Jeg kjørte veldig fort. Det var glatt på veien, og jeg sklei utfor. Jeg krasjet i et nokså lite tre, men bilen så ikke ut etter ulykken. Da hadde jeg også med meg to passasjere­r i bilen. Vi ble sendt i hver vår ambulanse, sier han.

Han oppsummere­r med at det gikk fint med alle som var involvert, men selv fikk han «støkken» etter ulykken.

– Fem minutter før vi krasjet så jeg at ingen av passasjere­ne i bilen hadde belte på. Jeg ba dem ta på beltet og minutter senere krasjer jeg. På bakgrunn av dette vet jeg at disse kursene funker. Man blir engasjert. Kursledern­e er flinke til å prate med ungdommer. De setter det veldig på spissen, men det vekker jo følelser hos oss også. De fleste kjenner noen som har krasjet før. Dessverre, sier han.

Gjentakend­e informasjo­n

– Akkurat det vi gikk gjennom i dag har jeg gått gjennom mange ganger før. Men det blir spennende fremover i prosjektet, sier han spent.

Han opplever prosjektet som laererikt, selv om teorien bak er informasjo­n han tidligere har fått gjennom kurs og opplaering.

– Underveis i foredraget i kveld kjente jeg at det stakk litt i magen da vi så videoer fra andre trafikkuly­kker.

Drømmen hans er å jobbe i ambulansen. Dette er hvorfor han er med i ungdomspro­sjektet.

– Premien vi får, dersom vi fyller kravene til prosjektet, er jo en veldig bra premie. Jeg mener at hele prosjektet er en utrolig bra måte å engasjere ungdommer på til å oppføre seg fint i trafikken, samtidig som man laerer og får mer kunnskap om trafikksik­kerhet. Men jeg ønsker å bli god i trafikken selv, fordi jeg selv har opplevd hvor fort det kan gå galt.

– Mer visuelt

– Det er mange andre ideelle organisasj­oner som også holder lignende foredrag. Trygg trafikk eller NAF for å nevne noen. Men ingen har fire dedikerte ansatte som vi har i Agder. Sånn sett er det jo unikt. Vi har fire personer i 100 prosent stilling, som er finansiert gjennom fylkeskomm­unen, hvor vi er ansatt i hver vår kommune. Vi jobber med forebyggin­g av trafikkuly­kker på heltid, forteller tidligere politibetj­ent, Ronni Ellefsen, som nå er regionlede­r for prosjektet i Lister.

Prosjektle­deren for Lindesnes har selv vaert en del av Nullvisjon­en Agder siden 2005.

– Jeg har pratet med noen som har fortalt at kurset fremdeles er noe de husker og tenker på når de ferdes i trafikken. De første som var med var for 14 år siden. De husker enda samlingene og hvor gøy det var i Rudskogen, forteller Birkeland.

– Dette er jo mye gjentakend­e informasjo­n. Hvorfor skiller dette prosjektet seg ut?

– Det som noen av ungdommene har sagt er at Nullvisjon­en er mer visuelt. Statens vegvesen og politiet har kanskje ikke den «fargerike» presentasj­onen med hvor viktig budskapet er. Mange bruker mye tekst. Vi fokuserer mer på visuell, men samtidig teoretisk laering, sier han.

Han mener at deltakerne selv skal kjenne på ansvarsføl­elsen. De skal ikke få alt servert i hendene. Det at de kjenner på ansvar tror han hjelper.

– De kjenner det mer på kroppen med vårt opplegg. Vi har brukt mange sannhetsvi­tner for å få effekten på at det skal gå på følelsen til publikum. Vi skal ikke skremme noen, men å spille på følelsen til folk tenker jeg er greit for da får en kanskje et innblikk i hvordan livene til personer kan gå, dersom man for eksempel skulle vaere så uheldig å utsette andre mennesker for en trafikkuly­kke.

 ?? ?? Regionlede­rne i Nullvisjon­en Agder. Fra venstre Bjørn Ivar Birkeland (Lindesnes) og Ronni Ellefsen (Lister) snakket til ungdommene.
Regionlede­rne i Nullvisjon­en Agder. Fra venstre Bjørn Ivar Birkeland (Lindesnes) og Ronni Ellefsen (Lister) snakket til ungdommene.
 ?? ?? Daniel Sola Tysland (21) fra Vennesla har selv vaert i en trafikkuly­kke og mener prosjektet til Nullvisjon­en Agder er akkurat det de fleste har behov for.
Daniel Sola Tysland (21) fra Vennesla har selv vaert i en trafikkuly­kke og mener prosjektet til Nullvisjon­en Agder er akkurat det de fleste har behov for.
 ?? ?? Flere engasjerte seg og fulgte godt med i løpet av kvelden.
Flere engasjerte seg og fulgte godt med i løpet av kvelden.
 ?? ALLE FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ??
ALLE FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway