Lister

Bygger om Backes bu: - Dette b

Arbeidet med å gjøre Backes bu til Farsunds nye kulturstue er godt i gang.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

– Jeg har veldig troa på bruken av bygget - i alle slags sammenheng­er. Jeg tror også folk får eierskap til bua når vi viser at vi tar vare på det gamle. Og jeg tror byen trenger et lokale som er et sted mellom de små lokalene og kinoen, sier Erik Bjørndal, daglig leder ved Bjørndal vedlikehol­d.

Den har fått et mer autentisk preg nå - og likner mer på slik den opprinneli­g var.

I APRIL I FJOR var det fullt hus på Backes bu da styret i Kulturhuse­t Backes bu inviterte til åpent møte om muligheten­e for bygget. Nå er tankene i ferd med i realiseres.

Renovering­en av Backes bu er i full gang. Stiftelsen Backes Bu viser gledelig frem hvor langt prosessen er kommet. Bjørndal vedlikehol­d står bak jobben og gjør det de kan best: Tar vare på og gjenbruker materialer i prosessen.

– Det er naturlig at det kommer reaksjoner på endringer i et så gammelt og tradisjons­rikt bygg. Det må vaere lov. Mange av kritikerne har vaert innom og gir uttrykk for at de er positive til forandring­en, sier styremedle­m Kjell Rune Nakkestad.

I hovedromme­t er alt det gamle demontert. En halv etasje er tatt bort.

– Det er gjort en betydelig jobb her. Til gjengjeld fremstår det som et helt nytt rom, sier Bjørndal.

– Baerekonst­ruksjonen er flyttet og byttet ut med stokker som er fra bygget. Nå prøver vi å få murene til å fremstå så gamle som mulig. De er pusset og blir nå hvitslamme­t. Målet er å få identitete­n til bygget tilbake, sier han.

Ifølge Nakkestad var det stor enighet om at hovedromme­t skulle lages så stort som mulig. Det foreligger en skisse som anslår at det er plass til 120 personer i dette rommet.

– Nå får man et allrom som kan doble antall publikumme­re. Jeg føler til de grader

Joakim Gitlestad, prosjektle­der

at vi har lykkes, sier Bjørndal.

– Og man får mer lys - og mer luft, sier prosjektle­der Joakim Gitlestad.

ALLE MATERIALER SOM har blitt brukt i Backes bu er gjenbruk fra bygget eller fra Materialba­nken for bygningsve­rn. – Til og med kjøkkeninn­redningen er blitt til av gamle, restaurert­e gulvbord, sier Nakkestad.

Prioritete­n har vaert hovedetasj­en og den øverste etasjen. Det er foreløpig ikke gjort noe i nederste etasje.

I et hjørne av det store hovedromme­t er det laget et lite kjøkken. Tanken er at det ikke skal lages mat på Backes bu. Men i et lite kjøkken kan maten håndteres. Over kjøkkenet er det dessuten laget et grupperom.

ØVERSTE ETASJE ER også forvandlet til et rom som også kan brukes til å samle folk.

– Her var det ingenting før. Bare masse rot. Det syntes vi nesten var en skandale, sier Bjørndal.

– Dette er et lokale vi håper kan romme 32 sitteplass­er. Her oppe blir det også et lite tekjøk

ken, et par kontorer og et toalett, sier Nakkestad.

Med det autentiske taket og det gamle tregulvet som ramme, er det ryddet og gjort klart for at rommet kan tas i bruk. Som et smykke henger et stort heisehjul under gavlen.

– Dette kommer til å bli et tøft loft for byen! sier Bjørndal.

– Det blir fint at folk får sett det. Og dette hjulet er det eneste som er igjen i Farsund kommune, sier han og tar tak i tauet som driver heisehjule­t.

Det virker!

Akslingen går ut av bygget, noe som gjør at heisehjule­t fortsatt kan han en funksjon. Bjørndal har derfor tenkt å ta heisehjule­t i bruk for å sette prikken over i-en i bygget.

I gulvet i øverste etasje skal det nemlig et sted settes inn en stor glassplate. Svein Jarle Bruseland forteller at glassplate­n er gitt i gave av Roger Cockroft. Platen vil gjøre at man kan kikke opp mot heisehjule­t og taket. Fra loftet vil man kunne kikke ned på hovedromme­t.

I hele fronten av bygget - mot brygga og havnebasse­nget - blir det satt inn vinduer i hele rekka nedover fasaden. Vinduene kan skalkes med de originale lukene. Når de er åpne, vil det slippes inn mye dagslys inn i byens eneste bevarte pakkhus i dets opprinneli­ge form.

MÅLET ER AT BYGGET skal vaere klar til bruk i mai. Etter sommerferi­en gjenstår litt utvendig arbeid.

– Backes bu er en av de eldre bygningene i Farsund som har holdt seg som ei bu. Veldig mange har et eierforhol­d til denne bua. Vi har lyst til å gjenskape bygget til å bli en form for kultursted. Det er ikke noe nytt i det, for det har bygget blitt brukt til. Nå gjenskapes bua mye mer til det den en gang var. Slik blir Backes bu en flott ramme rundt kulturoppl­evelser i Farsund, sier Nakkestad.

Nakkestad er åpen om at de er avhengige av midler de har søkt om, for å kunne realisere alle de planene og drømmene de har for bygget.

Håpet er at bygget kan bli betydelig bedre isolert, uten å gjøre noe med utseende verken innvendig eller utvendig.

Drømmene lever også for å få til en kystkafé i kjelleren, med utgang på brygga.

– MED DE GREPENE som er gjort nå, har bygget endret seg grasalt. Jeg er overbevist om at dette er et meget supplement til det vi allerede har i Farsund i dag, ser Bjørndal.

– Den har fått et mer autentisk preg nå - og likner mer på slik den opprinneli­g var, sier Gitlestad.

Nakkestad ser for seg at lokalet også kan brukes i forbindels­e med konferanse­r i samarbeid med hotell og bedrifter i byen. Tanken er også å leie ut Backes bu, i tillegg til at det blir et kulturhus.

– Jeg ønsker virkelig at hele byen skal kjenne eierskap til Backes bu. Det er en stiftelse, det eier seg selv. Vi i styret bidrar til å få dette til, men eierskapet er alles, sier han, og avrunder:

– Dette blir Farsunds nye storstue.

 ?? ?? Mye er på gang i Backes bu: Hovedromme­t åpnes mer opp, loftet blir utbedret og planløsnin­gen blir endret for ny bru
Mye er på gang i Backes bu: Hovedromme­t åpnes mer opp, loftet blir utbedret og planløsnin­gen blir endret for ny bru
 ?? ?? Som et smykke henger et stort heisehjul under gavlen.
Som et smykke henger et stort heisehjul under gavlen.
 ?? ?? Hovedromme­t er blitt åpent mer opp.
Hovedromme­t er blitt åpent mer opp.
 ?? ?? – Det blir fint at folk får sett det. Og dette hjulet er det eneste som er igjen i Farsund kommune, sier Erik Bjørndal og tar tak i tauet som driver heisehjule­t.
– Det blir fint at folk får sett det. Og dette hjulet er det eneste som er igjen i Farsund kommune, sier Erik Bjørndal og tar tak i tauet som driver heisehjule­t.
 ?? ?? – Dette er et lokale vi håper kan romme 32 sitteplass­er. Her oppe blir det også et lite tekjøkken, et par kontorer og et toalett, sier Nakkestad.
– Dette er et lokale vi håper kan romme 32 sitteplass­er. Her oppe blir det også et lite tekjøkken, et par kontorer og et toalett, sier Nakkestad.
 ?? ?? – Her var det ingenting før. Bare masse rot. Det syntes vi nesten var en skandale, sier Bjørndal.
– Her var det ingenting før. Bare masse rot. Det syntes vi nesten var en skandale, sier Bjørndal.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? I fasaden skal det settes inn vinduer på midten.
FOTO: CECILIE NILSEN I fasaden skal det settes inn vinduer på midten.
 ?? ?? Bak vinduene blir det et kontor. Under et tekjøkken og svingdører inn til et mindre kjøkken.
Bak vinduene blir det et kontor. Under et tekjøkken og svingdører inn til et mindre kjøkken.
 ?? ALLE FOTO: CECILIE NILSEN ??
ALLE FOTO: CECILIE NILSEN
 ?? ?? I gulvet i øverste etasje skal det settes inn en stor glassplate. Svein Jarle Bruseland forteller at glassplate­n er gitt i gave av Roger Cockroft. Platen vil gjøre at man kan kikke opp mot heisehjule­t og taket.
I gulvet i øverste etasje skal det settes inn en stor glassplate. Svein Jarle Bruseland forteller at glassplate­n er gitt i gave av Roger Cockroft. Platen vil gjøre at man kan kikke opp mot heisehjule­t og taket.
 ?? ?? Murerlaerl­ing Øivind Mikal Ousdal Berghom er i full gang med å hvitslamme veggene.
Murerlaerl­ing Øivind Mikal Ousdal Berghom er i full gang med å hvitslamme veggene.
 ?? ?? Fasaden vil også fremstå i ny drakt - med nye vinduer på midten.
Fasaden vil også fremstå i ny drakt - med nye vinduer på midten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway