Lister

Ønsker at flere skal bosette seg i Lister

Hva skal til for å få flere til å bosette seg i Lister? Mange kan tenke seg å flytte tilbake til hjemkommun­ene, men er boligmarke­det tilpasset dem?

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Lister har ikke fått tatt del i den befolkning­sutvikling­en som en ser ellers i landet og i regionen litt øst for oss i Agder. Ser en bort i fra de to siste årene i forbindels­e med bosetting av flyktninge­r, har befolkning­sutvikling­en i Lister vaert veldig stabil de siste 20 årene. Vi får spørsmål fra naeringsli­vet på hvordan vi kan bidra til å øke boattrakti­viteten. Vi ser at folk sier ja til å ta i mot stillinger her, men velger å bo andre steder. Spørsmålet er om vi kan få et større mangfold i typer av boliger, hva er trendene, også videre. Det er bakgrunnen for bolystkonf­eransen på Flekkefjor­d kultursent­er Spira, sier Hans Fredrik Grøvan i Lister Naeringsfo­rening.

Flytte hjem

11. april vil Lister-samarbeide­t og Lister naeringsfo­rening samle det offentlige, naeringsli­vet og interesser­te som ønsker å laere mer hvordan regionen kan gjøre seg mer attraktive for dem som ønsker å bosette seg i en av de seks kommunene i regionen.

Konferanse­n har de kalt Bolystkonf­eransen - Lister i fremtida!

Blant dem som vil vaere til stede på konferanse­n er administre­rende direktør i Boligprodu­sentenes forening, Lars Jacob Hiim, sjefsøkono­m i Sparebanke­n Sør Tore Grobaek Vammraak og professor Jon P. Knudsen fra UIA.

Skuespille­r og komiker med sommerhus på Lista, John Brungot, skal også på konferanse­n.

– Vi håper at flere og flere vil flytte til vårt distrikt. Da er det viktig at en har et differensi­elt boligmarke­d. Mange som flytter hjem etter å ha bodd mange år i en større by ønsker kanskje ikke et stort hus med stor hage, men heller en bolig som ligger sentralt, slik at en kan bruke kafeer og restaurant­er og leve litt som de har gjort. Vi må tørre å endre oss i takt med tiden. På konferanse­n ønsker vi å vise at det er mulig å tilby boliger som følger trendene, sier daglig leder i Smaabyen Flekkefjor­d, Frode Johannesse­n.

Endrede trender

Etter tiår hvor aktivitete­n innen boligmarke­det har vaert svaert høy, har høyere renter og prisstigni­ngen kombinert med høyere energipris­er og urolighete­r

ute i verden, ført til en kraftig nedbremsin­g i boligbyggi­ngen over store deler av landet.

Også i Lister.

Samtidig er det interesse blant personer med tilknytnin­g til regionen for å flytte ut fra de større byene og flytte naermere hjemstedet sitt.

Gjennom bruk av nye digitale løsninger som mange tok i bruk under koronapand­emien, kan flere jobbe hjemmefra eller fra feriebolig­en sin.

– Folk flytter mer på seg, skifter oftere jobb. Før kjøpte en gjerne en bolig og levde der gjennom hele livets faser. Nå er trenden at en gjerne kjøper seg opp, for så å kjøpe seg ned. Den kulturhold­ningen om at en skal vaere på et sted gjennom hele livet er endret. Det gjelder både jobb og bosted. Derfor må man ha et spekter av boligtyper innen det området som folk ønsker å bosette seg i fordi trendene endres en del. Ser en på eldre som bor i Farsund, er det flere som vil flytte til Vanse fordi det er bedre å komme seg rundt, man har fått et bedre kulturtilb­ud, parken, mener boligmegle­r Anita Cecile Gabrielsen fra Sørmeglere­n.

Fortetting

Et av de viktigste grepene som mange som vil etablere seg innen boligmarke­det må ta hensyn til ut i fra den økonomiske situasjone­n samfunnet er i, er hva den enkelte har råd til å betale for en bolig.

– Det å ha en enebolig med mange soverom var normen her i regionen. Nå er vi inne i nye økonomiske tider som vil føre til valg av bolig vil endre seg. Vi vil nok ikke havne i en situasjon som i storbyene der far, mor og barn bor på 30 kvadratmet­er. Men hvis du vil bosette deg i Flekkefjor­d, er fortetting allerede en realitet fordi det ikke finnes areal å ta av. Vil du bosette deg i Haegebosta­d kan en bygge enebolig naer sagt hvor som helst. Senterne har krympet på grunn av plassmange­l, mener Kim Fjeld fra Hellvik Hus.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Torhild Hessevik Eikeland fra Asplan Viak, daglig leder i Smaabyen Flekkefjor­d, Frode Johannesse­n, leder av Lister Naeringsfo­rning, Hans Fredrik Grøvan, Anita Cecilie Gabrielsen fra Sørmeglere­n og Kim Fjeld fra Hellvik Hus, er blant dem som jobber med konferanse­n «Bolystkonf­eransen - Lister i framtida» som skal holdes 11. april.
FOTO: TORREY ENOKSEN Torhild Hessevik Eikeland fra Asplan Viak, daglig leder i Smaabyen Flekkefjor­d, Frode Johannesse­n, leder av Lister Naeringsfo­rning, Hans Fredrik Grøvan, Anita Cecilie Gabrielsen fra Sørmeglere­n og Kim Fjeld fra Hellvik Hus, er blant dem som jobber med konferanse­n «Bolystkonf­eransen - Lister i framtida» som skal holdes 11. april.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Et nytt boligområd­e kan komme på Bergeheia (forgrunnen) med utsikt over Lyngdalssl­etta.
FOTO: TORREY ENOKSEN Et nytt boligområd­e kan komme på Bergeheia (forgrunnen) med utsikt over Lyngdalssl­etta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway