Lister

Mange må bytte vinduer på grunn av råte

Bare på Borhaug er det flere huseiere som har måtte bytte ut Gilje-vinduene i huset sitt på grunn av råte.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Å sitte her med et ni år gammelt hus - og måtte ut med utgifter for å bytte nesten alle vinduene. Det er surt.

Ekteparet Aina Birkeland og Ove Lorentzen bygde enebolig på Vågsvoll i 2013. De flyttet inn før jul samme året.

Ove Lorentzen

Fant råte

– På denne tiden i fjor skulle jeg ut og se om jeg måtte male vinduene. Jeg syntes jeg så noen mørke flekker og tenkte det var på tide å male. Da oppdaget jeg noe helt annet. Jeg kunne pirke ut deler av vinduskarm­ene, forteller Ove.

Det viste seg at flere av vinduene i huset var råtne. Ni år etter at de var satt inn.

– Man klatrer jo ikke rundt og sjekker vinduene jevnlig. Dessuten har vinduskarm­ene en malt kant. Denne kan se fin ut, mens det er råte bak, sier Aina.

– Dårlig kvalitet

På det tidspunkte­t trodde de at alt skulle ordne seg greit. Det viste seg å ikke stemme.

– Det var fem års garanti på vinduene, men man må jo kunne forvente at vinduer varer i minst 20 år. Det vi oppdaget var jo en direkte fabrikasjo­nsfeil, råten oppstod på grunn av dårlig kvalitet på materialet. Derfor mener vi at det går ut over garantien, sier Ove.

– Vi trodde Gilje skulle ordne opp etter seg. De kom for å se på vinduene. Og etter et kort overblikk, fikk vi ordre på nye vinduer. Det viste seg å gjelde enda flere vindu, så vi klaget på flere.

Til slutt fikk ekteparet nye vinduer av Gilje. De står nå i tunet under en presenning. For Gilje dekker ikke arbeidet. Det må ekteparet dekke selv.

– Skikkelig kjipt

– Vi blir skikkelig provosert, slår de fast.

– Vi har forsont oss med situasjone­n. Men det er skikkelig kjipt å måtte bruke tid og penger på dette. Det er unødvendig og uforutsigb­art.

Når vinduene skal skiftes ser de for seg at det vil gå ut over kledningen ute, karmene og vegger innvendig. Flere vinduer i den listefrie stua må byttes. Må det sparkles og males på nytt i tillegg?

– Vi har fått et prisoversl­ag på mellom 100 og 200 tusen kroner for jobben. Det er umulig å forutsi hvor stor jobben blir. Det er utrolig frustreren­de, sier de.

– Å sitte her med et ni år gammelt hus - og måtte ut med utgifter for å bytte nesten alle vinduene. Det er surt. Vi ville heller brukt tiden og pengene på andre prosjekt. Vi må sette andre ting på vent. Vi tenker også på andre som står i en enda tøffere situasjon av samme grunn. Tenk på nyetablert­e par, med små barn og alt. Det er klart at dette er en kjempestor ekstrautgi­ft.

Mistet tilliten

Ove og Aina er skuffet over hvordan Gilje har håndtert saken.

– Vi savner at et så stort firma som Gilje faktisk slår seg på brystet og tar det ansvaret med å dekke både nye vinduer og arbeidet. Det er de som har levert et dårlig produkt. For renomméet deres vil jeg tro at alle disse sakene gir dem en knekk. Selv om de nå har 20 års garanti på råteskade på vinduer, ville jeg aldri brukt Gilje igjen. De har håndtert saken elendig og jeg har mistet all tillit til dem, sier Aina.

– Måten de har håndtert dette på, er sterkt kritikkver­dig, mener Ove.

I forhold til miljø tenker Aina at situasjone­n er lei. Det er snakk om mange vinduer som må fjernes og destrueres, som alle er under ti år gamle.

De oppfordrer alle som har Gilje-vinduer kjøpt mellom 2010 og 2013, til å gå ut og sjekke dem.

– Det sies at man ikke trenger å male vinduer før etter sju år. Det er jo ikke vanlig å gå med syl og stikke i karmene bare etter få år. Vi undres jo hvor lenge råteskaden­e har vaert hos oss, før vi oppdaget det. Så har du Gilje-vinduer - gå ut og sjekk, oppfordrer de.

Aina og Ove er bare ett av flere eksempel. Bare på Borhaug kjenner Lister til mange huseiere som er i samme situasjon. Lister har vaert i kontakt med flere familier som har opplevd det samme, men som ikke ønsker å stå frem i avisa. Det gjelder i all hovedsak Gilje-vinduer i hus bygget mellom 2012 og 2013.

Vil ikke kommentere

Gilje Tre, ved daglig leder Thor Eirik Gilje, har fått tilsendt flere spørsmål på e-post. Han svarer følgende:

– Først av alt vil vi beklage at kunden i dette tilfellet ikke er fornøyd. Våre garanti og reklamasjo­nsbetingel­ser følger NS 8409 og forbrukerk­jøpsloven. Garantien dekker nytt produkt og utskiftnin­gskostnade­r i inntil fem år. Vi ønsker å komme kunden i møte og leverer nytt produkt utover det forbrukerk­jøpsloven tilsier, svarer Gilje.

Lister har sendt flere oppfølging­sspørsmål: Huseiere er skuffet over måten dere har håndtert saken på - hva sier dere til det? Hvorfor får de bare dekket vinduene, ikke arbeidet? Burde man ikke kunne forvente at vinduer varer i mer enn ti år? Hva er årsaken til at så mange opplever råte i vinduer dere leverte i et visst tidsrom? Hvor mange huseiere kan dette gjelde? Hva har dere gjort for å ordne opp i tilfellene?

– Gilje Tre er kjent for å levere kvalitetsp­rodukter, derfor strekker vi oss ut over garantibes­temmelsene og gir kunden nye produkter i dette tilfellet. Vi ønsker ikke å kommentere noe utover

dette, lyder svaret fra daglig leder Thor Eirik Gilje.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Når vinduene skal skiftes ser de for seg at det vil gå ut over kledningen ute, karmene og vegger innvendig. Flere vinduer i den listefrie stua må byttes.
FOTO: CECILIE NILSEN Når vinduene skal skiftes ser de for seg at det vil gå ut over kledningen ute, karmene og vegger innvendig. Flere vinduer i den listefrie stua må byttes.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? De oppfordrer derfor alle som har Gilje-vinduer kjøpt mellom 2010 og 2013, til å gå ut og sjekke dem.
FOTO: CECILIE NILSEN De oppfordrer derfor alle som har Gilje-vinduer kjøpt mellom 2010 og 2013, til å gå ut og sjekke dem.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Ove Lorentzen viser hvordan råten i vinduskarm­ene ble oppdaget.
FOTO: CECILIE NILSEN Ove Lorentzen viser hvordan råten i vinduskarm­ene ble oppdaget.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Ekteparet Aina Birkeland og Ove Lorentzen bygde enebolig på Vågsvoll i 2013. Ni år etter må de bytte nesten alle vinduene. Fra Gilje får de nye vinduer, men ikke dekket arbeidet.
FOTO: CECILIE NILSEN Ekteparet Aina Birkeland og Ove Lorentzen bygde enebolig på Vågsvoll i 2013. Ni år etter må de bytte nesten alle vinduene. Fra Gilje får de nye vinduer, men ikke dekket arbeidet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway