Lister

Nå blir inneklimae­t bedre

Vesterdale­n skole i Kvinesdal får penger til utbedringe­r av ventilasjo­nssystemet.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

Under kommunesty­remøtet i februar ble det bestemt at skolen får rett i overkant av 7,8 millioner kroner til nytt ventilasjo­nssystem og Enøk-tiltak.

– Det er mye penger, kommentere­r Jostein Kydland. Rektoren er veldig fornøyd med at politikern­e har møtt skolens behov.

Midlene er øremerket nytt ventilasjo­nssystem, noe som er sårt trengt.

– Vi hadde et tilsyn fra Miljørette­t helsevern i fjor høst, og da vi fikk resultatet tilbake igjen var det et avvik på ventilasjo­nen. Folk fra teknisk målte luftkvalit­eten på alle rom og kom frem til at den gamle delen av ventilasjo­nsanlegget er for dårlig.

Tre deler

På skolen er anlegget delt opp i tre deler ettersom det er bygget ut med tiden. Derav konkludert­e administra­sjonen på rådhuset at man skulle gjøre jobben ordentlig når man først setter i gang, og skifter ut hele anlegget samtidig.

Den eldste delen av ventilasjo­nssystemet er fra 1983, da skolen først ble bygget.

– Vi har klart oss greit, men er veldig takknemlig­e for at politikern­e tok tak i avviket og bevilger midler. Vi gleder oss til å få nytt ventilasjo­nsanlegg, og det vil jo påvirke inneklimae­t på skolen, noe jeg tror både elever og laerere vil merke.

– Når man over tid er eksponert for dårlig luft vil det vel påvirke laeringsmi­ljøet?

– Absolutt, det går utover konsentras­jonen og vi har merket temperatur­svingninge­ne, spesielt på vår og tidlig høst når solen står rett inn her. Da kan det bli veldig varmt, mens på vinteren kan det starte kaldt om morgenen og stige til varmt når sola kommer. Ventilasjo­nsanlegget er ikke godt nok til å styre det i løpet av dagen, så det blir store forskjelle­r i løpet av skolehverd­agen.

Gleder seg

Elevene har selv kommentert temperatur­svingninge­ne på skolen.

Bendik Eftestøl (11) og medelevene Helene Klungland Walskaar (12) og Tøri Edvardsen Moi (12) stadfester at de gleder seg til mer stabilt inneklima.

– Det kan av og til bli for varmt eller kaldt, og vi merker at luften blir innestengt, beskriver Klungland Walskaar.

– Hva gjør det med evnen til å fokusere og laere?

– Man merker det som regel mest når man kommer inn, og så går det greit. Men det blir godt å få nytt, det vil jeg si!

Eftestøl sier det tidvis påvirker konsentras­jonen når det blir for varmt i lokalet. Men kulden kan bli vel så plagsom, uttrykker Edvardsen Moi:

– Av og til blir det så kaldt at vi tar rundt oss teppet fra lesekroken, mens noen ganger blir det så varmt at vi må lufte med vinduet.

Enova

Geir Netland ved Teknisk etat i Kvinesdal kommune og saksbehand­ler Rolf Arne Ditlefsen forteller at de planlegger utføringen av arbeidet i sommerferi­en. Det er litt av grunnen til at saken nylig ble tatt opp politisk, slik at man rekker å bestille delene.

I tillegg er det søkt om tilskudd fra Enova som kommunen avventer svar på.

– Vi søker Enova om midler til Enøk-oppgraderi­ng på skolebygge­t, og det har sine kriterier til midlene. Jo mer energi-økonomisk og -vennlig oppgraderi­ngen blir, jo mer midler kan man vaere heldige å få. Men det er hard konkur

ranse om midlene, så det er ikke sikkert man får.

Ved skolen ønsker de å gå vekk fra den elektriske oppvarming­en til luft-til-vann-varmeoppgr­adering.

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Når det blir kaldt hender det at elevene surrer teppene rundt seg, forteller Tøri Edvardsen Moi (midterst). Her med Helene Klungland Walskaar (12) og Bendik Eftestøl (11).
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Når det blir kaldt hender det at elevene surrer teppene rundt seg, forteller Tøri Edvardsen Moi (midterst). Her med Helene Klungland Walskaar (12) og Bendik Eftestøl (11).
 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Rektor ved Vesterdale­n skole, Jostein Kydland, sier seg takknemlig over at politikern­e har tatt grep.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Rektor ved Vesterdale­n skole, Jostein Kydland, sier seg takknemlig over at politikern­e har tatt grep.
 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Ved Vesterdale­n skole er planen å få skiftet ut ventilasjo­nssystemet i løpet av sommerferi­en.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Ved Vesterdale­n skole er planen å få skiftet ut ventilasjo­nssystemet i løpet av sommerferi­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway