Lister

Å holde fast på det viktigste

- Dag Kvarstein, sokneprest i Fjotland og Feda

Er du en av dem som i det siste har kasta deg på faste-bølgen? Kanskje 18 timers faste i døgnet med bare lunsj og middag på menyen? Eller hva med å prøve å vaere «fleksetari­aner» ved å kutte ut kjøtt i en periode? Alternativ kanskje «en hvit måned» uten alkohol?

Velkommen etter! For da står du i en lang tradisjon som har blitt praktisert i de fleste religioner i hundrevis av år. Og nå i de 40 dagene før påske, markerer kirka fastetiden.

Motivasjon­en for å faste er forskjelli­g: Å bli slankere, å gi seg selv en utfordring, å leve sunnere, å søke Gud. Alt handler om å søke det som er rett, sant og godt for oss mennesker.

I kirkelig sammenheng her i vårt hjørne av verden har faste lenge mer handla om en mental eller åndelig innstillin­g. Faste er en forberedel­sestid, en tid vi bruker på å stille oss inn på påskens hendelser - der Jesus lider, dør og står opp igjen. Det er også en tid for å stille oss sjøl kritiske spørsmål.

Sjøl spør jeg meg om dette: Kan vi i fastetida også gjøre noe i solidarite­t med de som lider i verden i dag? Og for meg blir Jesus her et forbilde. Han som uskyldig gikk gjennom store lidelser for sannhetens skyld, og som kan lide med mennesker som i dag er ofre for undertrykk­else, krig og urett.

Slik er Gud en medlidende gud, som lider med barna som blir granat-føde. Sjøl kan vi nå i fastetida, når krigen raser på Gaza og i Ukraina, vise medlidenhe­t ved å støtte de som driver med nødhjelp og som arbeider for forsoning. Det er å ta fastetida på alvor.

Jeg spør meg også: Hvordan kan jeg nedskalere mitt forbruk og kutte ut luksus, sløseri og fråtsing? Det burde vi vel i rettferdig­hetens navn gjøres hele året om verden skal gå i balanse?

Men mest av alt tror jeg vi holder fastetida hellig, ved å holde fast på det viktigste i livet, det som ikke kan kjøpes for penger:

– Våre relasjoner, at vi bygger fellesskap i stedet for å bygge opp murer.

– At vi holder fast på våre idealer, på vår tro, på vårt håp og på vår nestekjaer­lighet.

– At vi holder fast på at det ikke er likegyldig hvordan vi lever, men at våre liv kan vaere med å fremme rettferdig­het.

– Og at vi lever slik at jorda blir et levelig sted også for kommende generasjon­er.

For salige er de ydmyke, sa Jesus, de skal arve jorda!

 ?? ?? Dag A. Kvarstein, sokneprest i Feda og Fjotland
Dag A. Kvarstein, sokneprest i Feda og Fjotland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway