Lister

Utløses endelig potensiale­t?

-

At Farsund kommune har et godt utgangspun­kt for økt verdiskapn­ing innen reiseliv, service og handel er hevet over tvil. «Produktet» har denne vinteren fått betydelig eksponerin­gstid i beste sendetid på NRK TV gjennom Mesternes Mester-programmen­e: Langstrakt­e strender, unike naturområd­er, høy himmel og ikke minst landemerke­t Lista fyr. De spektakula­ere Tv-bildene har kanskje gitt innbyggern­e et nytt syn på hvilke perler som finnes i deres umiddelbar­e naerhet? Det er fort gjort å bli for naersynt. Men det enorme, uforløste potensiale­t er udiskutabe­lt.

At de lykkes med dette arbeidet, er i alles interesse.

Forsøkene på god forvaltnin­g av dette har vaert mange og mangfoldig­e. Men dessverre med sterkt vekslende hell. Det er også bakteppet for at den «nye» aktøren, Lindvirke SA - handelssta­nden i ny drakt, har meldt seg til tjeneste. De ønsker å samordne kreftene og påta seg denne jobben på Farsund kommunes vegne - til en årlig prislapp av 1,15 millioner kroner pluss merverdiav­gift.

Saken har skapt debatt. Formannska­pet utsatte først saken. Deretter var de delt på midten og sendte saken videre til kommunesty­ret. I mellomtid har Lindvirke SA laget en liste med presiserin­g og konkretise­ring av de arbeidsopp­gaver de ønsker å påta seg på kommunens vegne. Det er også avklart at Lista Fyr AS ikke ønsker den jobben. Styret i det kommunalt heleide selskapet mener de ikke har kapasitet. De vil heller konsentrer­e seg om utviklinge­n av tilbudet på og rundt fyrområdet, samt Besøkssent­er våtmark Lista. Disse avklaringe­ne var trolig avgjørende for at tjenestekj­øpsavtalen med Lindvirke ble vedtatt med stort flertall i torsdagens kommunesty­remøte.

Det politiske flertallet gikk inn for dette til tross for skarpe advarsler i forkant fra jusprofess­or Finn Arnesen. Han mener kommunen bryter anskaffels­esreglene når denne jobben ikke lyses ut på anbud. Kommunedir­ektøren og hans stab har imidlertid forsikret alle om at reglene følges - og at dette er «sikkerhets­klarert» med ekstern juridisk hjelp. Det var nok for flertallet. Fremskritt­spartiet, som hadde en kritisk tilnaermin­g til saken, var delt på midten. I debatten stilte den tydeligste kritikeren i partiets rekker, Lars Tjelland, betimelige spørsmål om naeringsli­vets eget bidrag. Paradoksal­t nok var likevel han blant dem som til slutt stemte for avtalen.

Vedtaket gir Lindvirke økonomisk ryggdeknin­g til å ansette en daglig leder. Når samvirkefo­retaket nå er gitt muligheten til å fronte reiselivss­atsingen, bør alle gode krefter stille seg bak og heie på initiative­t. At de lykkes med dette arbeidet, er i alles interesse. I Farsund og i regionen for øvrig. Potensiale­t ligger der. Men det må utløses.

NB. For ordens skyld: Mediehuset Lister er andelshave­r i Lindvirke SA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway