Lister

Slår alarm: – Folk er slitne

Tillitsval­gte og verneombud er svaert bekymret for situasjone­n innen helsesekto­ren i Lyngdal kommune.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Det har i flere måneder vaert store utfordring­er med sykefravae­r, overtidsbr­uk og vikarbruk. Bare i februar hadde vi et sykefravae­r på over ti prosent. Det er et ganske høyt tall. Slik situasjone­n er nå kan det gi seg utslag i at enda flere blir sykmeldte og at man får mindre stabilitet blant dem som er på jobb. Vi er svaert bekymret, sier hovedtilli­tsvalgte Kristi Foss og Tone Sommerseth i Fagforbund­et.

– Folk er slitne, legger de til.

Strakstilt­ak

Også hovedtilli­tsvalgt Camilla Njerve Strandnaes i Norsk Sykepleier­forbund, hovedtilli­tsvalgt Mary Ann Meland i Delta og kommunens hovedverne­ombud Geir Sandnes har skrevet under på bekymrings­meldingen som er blitt sendt til kommunens administra­tive ledelse.

Til sammen represente­rer de flere hundre arbeidstak­ere.

– Vi ser at kommunen har mange gode tiltak som er satt i gang for å få til en bedring, og vi har et godt samarbeid med administra­sjonen og ledelsen. Vi tror vi har en god plan fremover. Men ting tar tid. Nå må det settes i verk strakstilt­ak. Grunnbeman­ningen må opp, mener Foss og Sommerseth.

De tillitsval­gte viser til foreløpige tall fra kommunens virksomhet­sleder for institusjo­n og hjemmetjen­ester som viser at det i 2023 ble brukt 6,5 millioner kommunale kroner til vikarbyrå.

– Ikke baerekraft­ig

«Tallene for overtidsbr­uk og vikarbruk er også høye. Er det her vi ønsker å vaere som kommune? Vi tillitsval­gte var enig i at det måtte til for å klare å sikre forsvarlig bemanning en periode, men det er som kjent ikke en baerekraft­ig måte å drifte virksomhet­en på - hverken for våre faste ansatte eller våre innbyggere som mottar tjenestene, skriver de i sitt bekymrings­skriv til kommunens ledelse.

De peker på at overtid kun skal brukes ved akutte situasjone­r, og de er også kritisk til kommunens utstrakte bruk av deltidssti­llinger og viser til at det nylig ble kjent at det var 20 ledige deltidssti­llinger knyttet til helse og velferd.

«Argumentet fra arbeidsgiv­er for bruken av deltidssti­llinger har vaert økonomisk begrunnet. Dette stiller vi spørsmål ved, når det brukes enorme summer på overtid og vikarbruk», heter det videre i brevet fra de tillitsval­gte og hovedverne­ombudet.

I brevet viser de til Arbeidsmil­jøloven, hvor det blant annet heter at arbeidstak­er skal som hovedregel ansettes på heltid.

– Det er klart det er et problem å rekruttere ansatte hvis man lyser ut små stillinger. Vi trenger en heltidskul­tur og 100 prosent-stillinger for at vi skal klare å beholde og rekruttere folk og for å gjøre oss litt mer attraktive blant arbeidssøk­erne, utdyper Kristi Foss og Tone Sommerseth.

I kjølvannet av bekymrings­skrivet hadde de tidligere denne uken et møte med kommunens ledelse. Det omtaler de som «godt».

– Vi har fått gjennomsla­g for at det blir satt i gang strakstilt­ak som vi håper vil hjelpe. Vi er glad for at vi blir hørt og at ting blir gjort, sier Foss og Sommerseth.

Deler oppfatning­en

Kommunens fagansvarl­ige for personal, Ida Marie Meland Eikebrok og kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk sier til Lister at de deler de tillitsval­gtes og verneombud­ets bekymring. De opplever at de har en god dialog med dem.

– Vi ønsker like mye som dem å gjøre noe med dette, men vi må bare erkjenne at vi har en utfordring når det gjelder rekrutteri­ngsproblem­atikk. Slik situasjone­n er nå er det både kostbart og belastende, sier de.

Samtidig er de klar på at de har en økonomisk pott som politikern­e har fordelt til tjenestene og at det er den de må forholde seg til for å få et best mulig resultat.

– Og vi har absolutt tro på at vi skal klare å løse en del innenfor de rammene vi har, påpeker kommunedir­ektøren.

Ifølge Eikebrok og Haeåk er det blant annet satt i gang et opplegg der man løfter ut deler av sykepleier­staben i en egen pool, og at man kan bruke disse på tvers av avdelinger. Dette skal det ha vaert jobbet med over lenger tid.

– På den måten kan ressursene styres mer dit behovene ligger. Det gjør oss mindre sårbare og vil gi større fleksibili­tet hvis en sykepleier på en avdeling er borte, forklarer Ida Marie Meland Eikebrok.

Kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk understrek­er at kommunen ikke budsjetter­er med bruk av vikarbyrå, men at man har måttet ta det i bruk for å løse utfordring­ene underveis.

– Sykefravae­ret, saerlig innenfor helsesekto­ren er for høyt, noe som utløser behov for vikarer og bruk av overtid. Slik det er nå bruker vi mye ressurser på å få tak i kvalifiser­te vikarer. Det viser seg å vaere veldig vanskelig, sier han.

– Det er utfordrend­e med små stillinger, og det er selvsagt i utgangspun­ktet mest hensiktsme­ssig å øke opp stillingen­e. Vi brukte god tid på møtet med de tillitsval­gte med å diskutere akkurat dette. Men det er også et økonomisk spørsmål, i og med at det er en tjeneste som drives 24 timer i døgnet sju dager i uken gjennom hele året. Trengs det mer penger, må det opp som politisk sak, legger Meland Eikebrok til.

Det har i flere måneder vaert store utfordring­er med sykefravae­r, overtidsbr­uk og vikarbruk.

Kristi Foss og Tone Sommerseth, Fagforbund­et

Vikarpool

Kommuneled­elsen jobber i samarbeid med de ansatte også med flere tiltak, blant annet ved at det ses på muligheten for å bygge opp en vikarpool med helsefagar­beidere, som et mer kortsiktig tiltak.

Også dette med naervaerso­ppfølging er blitt løftet fram som et tiltak, ved at man har et enda større fokus på å følge opp ansatte som enten står i fare for å gå ut i et fravaer eller som er fravaerend­e. På den måten håper man å kunne korte ned på fravaer.

– Vi er spent på effekten av tiltakene som det jobbes med og som er iverksatt. Samtidig vil det nok ta litt tid før vi ser den fulle effekten av grepene vi gjør, sier Ida Marie Meland Eikebrok og Kjell Olav Haeåk.

Det er ikke mer enn tre år siden helsesekto­ren i Lyngdal kommune var gjennom store kutt. Også da var de tillitsval­gte på banen med harde ord. I juni 2022 ble kommunen kritisert igjen for sin bruk av deltidssti­llinger.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Ida Marie Meland Eikebrok er fagansvarl­ig for personal i Lyngdal kommune.
FOTO: TORREY ENOKSEN Ida Marie Meland Eikebrok er fagansvarl­ig for personal i Lyngdal kommune.
 ?? ?? Tillitsval­gte og verneombud slår alarm om situasjone­n innen
Tillitsval­gte og verneombud slår alarm om situasjone­n innen
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? helsesekto­ren i Lyngdal kommune. Fra venstre: Hovedtilli­tsvalgt Kristi Foss i Fagforbund­et, hovedverne­ombud Geir Sandnes og hovedtilli­tsvalgt Tone Sommerseth i Fagforbund­et.
FOTO: TOM ARILD STØLE helsesekto­ren i Lyngdal kommune. Fra venstre: Hovedtilli­tsvalgt Kristi Foss i Fagforbund­et, hovedverne­ombud Geir Sandnes og hovedtilli­tsvalgt Tone Sommerseth i Fagforbund­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway