Lister

Utsatte spørsmålet om merinntekt­er

Med seks mot en stemme besluttet formannska­pet å utsette behandling­en av hvordan merinntekt­ene fra opsjonsavt­alen med Hausvik Energy Yard skal brukes.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Bakgrunnen for saken er at kommunen i oktober i fjor inngikk en ettårig intensjons­avtale med Hausvik Energy Yard (HEYAS) med mulighet for forlengels­e med et halvt år om gangen fram til høsten 2025.

Denne avtalen på det vel 270 dekar store området som HEYAS

ønsker å utvikle til etablering av havvindrel­atert industri, har en verdi på 5,4 millioner kroner.

Dersom opsjonsavt­alen ikke

blir forlenget i oktober i år, er det fare for at kommunen kan miste disse inntektene.

Kommunedir­ektøren har signaliser­t til politikern­e at de må ikke binde disse merinntekt­er på nåvaerende tidspunkt til nedbetalin­g av gjeld. Bakgrunnen for dette er den svaert strenge økonomiske situasjone­n kommunen er i.

Dersom man vedtar å binde ekstrainnt­ektene til nedbetalin­g av gjelden på over en milliard kroner, kan dette føre til at kommunen må redusere kostnadene betydelig.

– Vi håper opsjonsavt­alen skal gå over i en leieavtale. Da snakker vi om betydelige midler i leieinntek­ter. Lyngdal er en minsteinnt­ektskommun­e som har lavere inntekter enn andre kommuner vi kan sammenlign­e oss med.

Blant annet har vi ikke kraftinnte­kter eller eiendomssk­att. Jeg tror vi trenger også disse inntektene for å få en sunn drift, sa kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåg.

Det var ordfører Unni Nilsen Husøy som foreslo at saken skal utsettes til etter at kommunesty­ret senere i vår skal ha en strategiko­nferanse. Bakgrunnen for dette er at hun mener politikern­e da vet mer hva politikern­e ville prioritere.

Krfs Reidun Bakken var ikke enig i forslaget, og mente saken kunne behandles torsdag.

 ?? FOTO: SOWE/HEYAS ?? Slik kan Hausvik industriom­råde bli seende ut dersom det blir etablert havvind relatert industri.
FOTO: SOWE/HEYAS Slik kan Hausvik industriom­råde bli seende ut dersom det blir etablert havvind relatert industri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway