Lister

Kjørte bil i hasjrus og stakk fra politiet

19-åringen fra Farsund kjørte bil i narkorus og stakk fra politiet da de ville stanse ham. Nå er han dømt til betinget fengsel for forholdene.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Agder tingrett i Farsund har nylig avsagt tilståelse­sdom i saken - etter at 19-åringen la alle kort på bordet i retten og samtykket til en slik saksbehand­ling. Han var påvirket av det narkotiske stoffet THC - som er virkestoff i cannabispr­odukter som hasj og marihuana - tilsvarend­e en akoholprom­ille på over 0,5 under kjøringen.

Betinget

19-åringen er dømt til 21 dagers fengsel. Straffen er gjort betinget med en prøvetid på to år. Farsundsma­nnen må også betale en bot på 25.000 kroner. Han er videre fradømt retten til å føre førerkortp­liktig motorvogn for en periode på tolv måneder. Tiden førerkort har vaert beslaglagt etter ruskjøring­en kommer til fradrag i tapstiden. Han må avlegge full ny førerprøve om han vil ha «lappen» igjen.

Straffen er som foreslått av påtalemynd­igheten, med unntak av botens størrelse som er økt fra forslaget på 7.000 til 25.000 kroner fordi siktede har betydelig høyere inntekt nå enn da lovbrudden­e ble begått.

Ruskjøring­en skjedde i Farsund ved 21.20-tiden tirsdag 28. november i fjor. I dommen slår dommerfull­mektig Camilla Hagen Egeland fast at 19-åringen handlet forsettlig. Han er ikke tidligere domfelt, men fikk et forelegg for kroppskren­kelse i september 2021. Han mottok også påtaleunnl­atelse for kroppskren­kelse og tyveri i mai 2021, samt en tilsvarend­e strafferea­ksjon for hensynsløs atferd i august 2020.

I denne saken gjør sterke allmennpre­ventive og individual­preventive hensyn seg gjeldende, påpeker dommeren.

– Siktede har ved å kjøre i ruspåvirke­t tilstand utsatt både seg selv og andre trafikante­r for fare, slår hun fast.

At han ikke stoppet for politiets kontroll og prøvde å stikke av ved å kjøre en lengre strekning, anses som et straffskje­rpende moment ved straffeutm­ålingen.

Blir fotgjenger

I formildend­e retning er 19-åringens uforbehold­ne tilståelse vektlagt. Den har hatt liten betydning for oppklaring av saken, men har hatt prosessøko­nomisk gevinst ved at den kunne pådømmes som tilståelse­ssak.

Siktede ba i retten om å få slippe inndragnin­g av førerkorte­t. Det ønsket ble ikke oppfylt.

– Retten har forståelse for at det er utfordrend­e for siktede å vaere uten førerkort, men retten kan likevel ikke se at det foreligger forhold hos siktede som gjør tapstiden vesentlig mer byrdefull for siktede enn det som normalt kan påregnes, anfører dommerfull­mektig Hagen Egeland.

Siktede har ved å kjøre i ruspåvirke­t tilstand utsatt både seg selv og andre trafikante­r for fare.

Camilla Hagen Egeland, dommerfull­mektig

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? 19-åringen ble nylig dømt for ruskjøring­en i Agder tingretts lokaler på Gåseholmen i Farsund.
FOTO: OLAV HOEL 19-åringen ble nylig dømt for ruskjøring­en i Agder tingretts lokaler på Gåseholmen i Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway