Lister

Fikk se kreftene i fjellet

Onsdag besøkte representa­nter fra Kvinesdal formannska­p og administra­sjonen Solhom kraftverk.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

Besøket gikk til stasjonen på Solhom kraftverk ved Kvifjorden i Kvinesdal kommune. Anlegget driftes av Sira-kvina kraftstasj­on, og er ett av deres åtte vannkraftv­erk hvor det produseres fornybar energi.

– Det er fint at man kan få til et slikt type besøk, sa ordfører Per Sverre Kvinlaug på stasjonsby­gget da alle fremmøtte var samlet.

Han betegnet Sira-kvina kraftselsk­ap som en viktig aktør for dem som vertskommu­ne, samt for landet øvrig. Årsproduks­jonen i kraftselsk­apet tilsvarer omtrent fem til seks prosent av Norges kraftprodu­ksjon, kunne daglig leder ved Sira-kvina, Magne Bratland, orientere om.

Fire på verket

Per i dag har Sira-kvina 110 ansatte i selskapet, hvorav fire tilknyttet Solhomverk­et. Men som på mange andre arbeidspla­sser merker også de utfordring­ene med å anskaffe og beholde ansatte med høyt utdannings­nivå.

En del av utfordring­en kan vaere at det er to som må flytte på seg, og dermed trengs det et arbeidsmar­ked for partneren også. Det andre er at arbeidspla­ssen befinner seg på et mindre sted og dermed kan tape til fordel for storbyer.

– Det var fem som sluttet i fjor, samtlige med høyere utdannelse ala sivilingen­iør. Vi ser man må skape noe rundt. For en nyutdannet ingeniør fra Trondheim for eksempel, som vi gjerne rekruttere­r fra, blir det kanskje fort litt ensomt. Men der forstår jeg at det er noe på gang i form av et trainee-program i regi av Lister som vi tror er kjempesmar­t. At man får et nettverk rundt er lurt. Eller så må man begynne med et Tv2-program om å finne kjaerlighe­ten, sa han spøkefullt til latter fra gjestene.

Samtidig understrek­te han viktighete­n av å kunne gi tilflytter­ne et tilbud utenfor jobb.

Lokale innkjøp

Videre informerte Bratland om lokale innkjøp for ni millioner kroner lokalt i Kvinesdal i fjor og investerin­ger på cirka en halv milliard de siste årene tilknyttet Solhom kraftverk. Sistnevnte har vaert knyttet til nettilknyt­ning, oppgraderi­nger på stasjonen og tilhørende damanlegg.

For det gjeldende året er fokuset på reparasjon av hovedaggre­gatet som havarerte på Tonstad kraftverk. På spørsmål fra formannska­pet om hvorvidt det vil medføre produksjon­stap, svarte Bratland følgende:

– Jeg håper ikke det blir store produksjon­stap, men man mister mye motor og effekt. Hvis vi skygger unna store flommer, så tror jeg vi skal klare å ta vare på vannet. Men det vet man aldri for vi har mindre sluke-evne.

Parallelt jobbes det med konsesjone­n de fikk i fjor til Knaben-solliåna.

– Det er et nytt prosjekt for å overføre vann fra Knaben-området inn til Homstølmag­asinet. Da får vi produsert mer gjennom Tonstad-kraftverk og Åna-sirakraftv­erk, forklarer Bratland.

Per tidspunkt er de i planleggin­gsfasen. Det er et forholdsvi­s lite prosjekt som vil gi cirka 100 GWH årlig.

Bare toppen

Iført refleksves­t og hjelm ble politikern­e tatt med inn i stasjonen. Det er strenge regler for besøkende ettersom verket er vitalt for kraftprodu­ksjonen i landet, så omvisninge­n foregikk ved maskinhall­en. Solhom kraftverk ligger godt gjemt 1.200 meter inne i fjellet.

– Dette er den nest mestprodus­erende stasjonen i Sira-kvina-systemet, men ligger mye lavere enn Tonstad likevel, opplyste Helge Heiland ved verket, som guidet turen.

Han viste formannska­pet øverste del av maskinene, som bare er toppen av «isbreen» med fire etasjer under seg. Det politikern­e fikk se av anlegget var den mer «kosmetiske» delen av det.

– Det er et enormt anlegg man ikke nødvendigv­is tenker over. Jeg kjente til at det er stasjon her, men ikke i den skalaen. Det er imponerend­e å se det som er bygget her, formidlet Ronny Nielsen (H) på vei ut av fjellet.

Det er første gang han ser kraftverke­t fra innsiden og synes det er flott at formannska­pet får ta turen bort. Med såpass mye utskiftnin­ger i formannska­pet mener han det er viktig å bevisstgjø­re viktighete­n av vitale samfunnsfu­nksjoner.

Trenger mer kraft

Bratland var selv fornøyd med politikerb­esøket, som var langt fra det første.

– Vi synes det er veldig kjekt å ha dem på besøk, noe vi har jevnlig.

Ahmed Lindov (Ap) har tidligere besøkt kraftverk på Tonstad og Nesjen, men det var første turen innom stasjonen på Solhom.

– Vi kjenner jo til stasjonen for vi leser om det på papirene, ser budsjettet og inntektene hvert år, men jeg ble overrasket over lengden på tunnelen. Det blir som en by under fjellet, selv om vi bare fikk sett en brøkdel av det. Så det er imponerend­e hva de har fått til her i Kvinesdal på 60- og 70-tallet, og at man har videreført den store utbygginge­n som skjedde da.

Han syntes det er fint å få belyst det i en tid med debatt rundt kraftbehov­et.

– Vi trenger mer kraft i Norge generelt, og da er det mye snakk om at natur skal man ikke avstå. Da ser man hvor mye av naturen som ble avsatt på 60- og 70-tallet, som er nesten hovedgrunn­en til at Kvinesdal, Sirdal og andre kraftkommu­nene får den konsesjons­erstatning­en, fordi man har avstått natur.

 ?? ?? Helge Heiland ved Solhom kraftverk forteller om funksjonen­e i maskinhall­en.
Helge Heiland ved Solhom kraftverk forteller om funksjonen­e i maskinhall­en.
 ?? ??
 ?? ?? Representa­nter fra formannska­pet og administra­sjonen i Kvinesdal kommune fikk onsdag bedre kjennskap til Solhom kraftverk i Kvinesdal kommune.
Representa­nter fra formannska­pet og administra­sjonen i Kvinesdal kommune fikk onsdag bedre kjennskap til Solhom kraftverk i Kvinesdal kommune.
 ?? ?? Ahmed Lindov synes det er bra å få belyst kraftverke­t i en tid hvor kraft er kraftig debattert.
Ahmed Lindov synes det er bra å få belyst kraftverke­t i en tid hvor kraft er kraftig debattert.
 ?? ?? Daglig leder ved Sira-kvina, Magne Bratland, informerte om selskapet og hva de jobber med.
Daglig leder ved Sira-kvina, Magne Bratland, informerte om selskapet og hva de jobber med.
 ?? ?? Ronny Nielsen er imponert over anlegget og produksjon­en de har fått til i kommunen.
Ronny Nielsen er imponert over anlegget og produksjon­en de har fått til i kommunen.
 ?? ?? Helge Heiland viser frem en av de to aggregaten­e på Solhom kraftverk.
Helge Heiland viser frem en av de to aggregaten­e på Solhom kraftverk.
 ?? ?? Maskinromm­et ved Solhom kraftverk, over en kilometer inn i fjellet.
Maskinromm­et ved Solhom kraftverk, over en kilometer inn i fjellet.
 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ??
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway