Lister

Kjernekraf­t bør vurderes

-

Siden etablering­en i fjor sommer har interesseo­rganisasjo­nen Norske kjernekraf­tkommuner (NKK) fått ni medlemmer fra Vennesla og Halden i sør til Vardø i nord, og det anslås at tallet 50 er innen rekkevidde. Det er en vanvittig interesse for dette, sier ordfører Fredrik Holm (H) i Halden – byen som hadde en forsknings­reaktor i 60 år frem til 2018, uten saerlig frykt i befolkning­en. I Vardø står et enstemmig kommunesty­re bak intensjone­n om et lokalt kjernekraf­tverk så raskt det lar seg gjøre. Enstemmigh­et også i Høyanger, der ordfører Petter Sortland (Ap) beskriver skvisen når Hydro trenger mer kraft og folket sier nei til vindturbin­er.

Å skaffe mer kunnskap, som grunnlag for en opplyst debatt, kan ikke vaere feil.

I Agder og Lister-regionen er det først og fremst Fremskritt­spartiet som har frontet denne denne tanken. Lokallagsl­eder i Kvinesdal Frp Arne Rygh mener et modulaert kjernekraf­tverk kan produsere nok strøm til hele Lister-regionen - og vel så det. Sammen med fylkeslede­r i partiet, Steinar Bergstøl Andersen, som har markert seg med et tydelig standpunkt for kjernekraf­t, arrangerte han for noen uker siden et åpent møte med gründer av Norsk Kjernekraf­t, Steffen Saele. Også Farsund Frp har pekt på Små Modulbare Reaktorer (SMR) som en mulig løsning på aluminiums­verket Alcoa Listas behov for tilgang på rimelig kraft.

I en E24-reportasje sist helg meldes i det om både entusiasme og utålmodigh­et knyttet til temaet. Det er godt nytt for selskapet Norsk Kjernekraf­t, med den sosialdemo­kratiske industrimi­lliardaere­n Trond Mohn og den debattglad­e kjernefysi­keren Sunniva Rose som sentrale skikkelser. Så lenge det er snakk om klimamål og kraftregns­kap er argumenten­e sterke. Når fossilt skal avløses av lav- eller nullutslip­p blir det neppe tilstrekke­lig med sol og vind og kanskje heller ikke med energiøkon­omisering og mer vannkraft i tillegg.

Argumenten­e er ellers velkjente i denne delen av energideba­tten. Kjernekraf­tverk medfører verken Co-utslipp eller store naturinngr­ep men problemene med lagring av radioaktiv­t avfall til evig tid, består. Energimini­ster Terje Aasland (Ap) fremholder at Norge mangler erfaring med kommersiel­l kjernekraf­t, at det ville ta lang tid å skaffe seg en slik kompetanse og vender tommelen ned, i likhet med den regjerings­oppnevnte Energikomm­isjonen.

Et sentralt poeng må imidlertid vaere at det tilhengern­e arbeider for, er små, modulbaser­te reaktorer, vesentlig enklere enn dagens kjernekraf­tanlegg rundt om i verden. Høyre og Frp har åpnet for å kartlegge, utrede og vurdere innføring av den varianten kommunene ser for seg. Regjeringe­n og stortingsf­lertallet burde gjøre det samme, og i det tempoet som kraftutsik­tene tilsier. Å skaffe mer kunnskap, som grunnlag for en opplyst debatt, kan ikke vaere feil – i en tid med stadig flere energikrev­ende industripl­aner med grønne merkelappe­r, og hvor FNS klimapanel sier ja til kjernekraf­t underveis i det grønne skiftet.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway