Lister

16-åring dømt for drapstrusl­er og vold

En 16 år gammel gutt er dømt til 60 dagers betinget fengsel for blant annet to drapstrusl­er med kniv, samt vold mot en politibetj­ent.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Gutten var 15 år og bodde på en lokal barneverns­institusjo­n da forholdene han nå er dømt for skjedde. Han ble deretter flyttet til en annen institusjo­n i Agder. Nå er han bosatt på Østlandet hos sin mor.

I Agder tingrett i Farsund er han nå dømt til 60 dagers fengsel som er gjort betinget med en prøvetid på to år. Straffen er gitt på vilkår av at 16-åringen gjennomfør­er ungdomsopp­følging med en gjennomfør­ingstid på 10 måneder. Varetekt på to dager kommer til fradrag i subsidiaer fengselsst­raff. Straffen i tråd med påstanden til aktor, politiadvo­kat Berit Woxen.

Slo med kniv

I retten tilsto 16-åringen flere av forholdene i tiltalen. Han erkjente delvis straffskyl­d for den mest alvorlige trusselepi­soden. Denne hendelsen skjedde mandag 19. juni i fjor.

Ifølge dommen har tiltalte forklart at han hadde vaert på rømmen fra barneverns­institusjo­nen i to dager uten søvn den aktuelle natten. Han var sliten og trøtt da han møtte ofrene for truslene. Ofrene - et lokalt ektepar - satt i bilen og spurte hva han gjorde ute og beskyldte ham for å ha stjålet båter og annet fra dem.

Personene i bilen hadde med seg et balltre. 16-åringen tok frem en kniv for å skremme de så han kunne komme seg vekk. Han slo med denne kniven mot bilen og håpet at han skremte de og at de følte seg truet, før han løp vekk og inn i skogen. Ifølge egen forklaring har han nok skreket at han skulle drepe de. Ofrene gikk ikke ut av bilen under trusselepi­soden, ifølge dommen.

Ekteparet har forklart at de opplevde tiltalte både som sint, aggressiv og svaert ruset. Han skal også ha uttalt at han visste hvor de bodde. Etter episoden kjørte de straks hjem for å se til boligen hvor deres tre barn lå og sov.

Like etter kom tiltalte til boligen. Paret hadde da låst alle dører. 16-åringen hogde da med kniven i dørkarmen.

Tiltalte ble etter hvert anholdt av politiet som kom til stedet. De kjørte ham hjem til institusjo­nen.

Ekteparet forklarte i retten at de opplevde epioden svaert skremmende og at de var preget av dette i lengre tid. Tiltalte ble også ilagt besøksforb­ud mot dem etter trusselepi­sodene.

– Tiltalte har utvilsomt både i ord og handling fremsatt truslene som beskrevet. Disse var egnet og medførte rent faktisk stor redsel, slår rettens leder, tingrettsd­ommer Hilde Kjeksrud fast i dommen.

Viste frem kniv

Den andre trusselepi­soden skjedde på gatekjøkke­net Lille Farsund søndag 21. mai i fjor. Tiltalte har erkjent at han viste frem en kniv i beltet sitt og at han sa til en av de ansatte noe sånt som «bare kom om du tør». 16-åringen har selv pekt på at han opplevde den ansatte som eldre, stor og aggressiv da han kom mot ham. Vedkommend­e gikk vekk da han så kniven som hadde et knivblad på 7 centimeter. Tiltalte gikk da ut av gatekjøkke­net. Han har forklart at han forstår at den ansatte gikk vekk da han så kniven. Det hadde han også gjort...

Retten mener det ikke forelå noen nødvergesi­tuasjon eller annen truende situasjon i dette tilfellet. Det var tvert imot tiltalte selv som kranglet om noe mat på en slik måte at offeret gikk mot ham for å be ham forlate stedet.

Det var flere vitner til episoden. Retten har lagt avgjørende vekt på forklaring­ene deres. Disse understøtt­es av en overvåknin­gsvideo fra gatekjøkke­net som på en tydelig måte viser hva som skjedde.

Skallet politibetj­ent

Volden mot politibetj­enten ble begått mandag 20. mars i fjor på Brooklyn Square i Vanse. Politiet rykket ut til det som ble meldt som en trusselsit­uasjon mellom ungdommer ved rutebilsta­sjonen.

Ved 8th Avenue så politiet tre ungdommer. To løp av gårde, mens tiltalte ble stående igjen. Barneverns­institusjo­nen som 16-åringen bodde på, ble kontaktet. Mens man ventet på at de skulle komme til Vanse, utviste tiltalte en spesiell atferd og var svaert urolig. Han ville hele tiden ta opp telefonen sin. Dette ble han nektet av politibetj­entene av hensyn til muligheten for å kunne slå med denne og filme. Tiltalte respondert­e med å komme med verbale tilnaermin­ger mot den ene betjenten - blant annet av kjønnslig karakter.

Kort tid etter at de ansatte ved institusjo­nen kom til stedet, ville tiltalte igjen ta opp mobiltelef­onen. Da han ikke etterkom pålegg om å la vaere, tok politibetj­enten tak i telefonen. Det ble et basketak som endte med at tiltalte ble stående med kroppens front inn mot husveggen med betjenten like bak. Plutselig gjorde han en brå bevegelse med hodet og skallet betjenten over venstre øye. Betjenten har beskrevet skallingen som målrettet og at «det smalt godt». Han fikk et kutt som blødde, men måtte ikke behandles av lege. Men han hadde vondt i hodet dagen etter og fikk en hevelse over øyet som raskt gikk over.

Tiltalte har ikke erkjent straffskyl­d for dette forholdet fordi han selv mener han ikke opptrådte forsettlig - med viten og vilje.

Retten mener imidlertid at han har gjort seg skyldig etter tiltalen.

Dommen omfatter også to tilfeller av oppbevarin­g av hasj, ett brudd på besøksforb­ud, et tilfelle av ruskjøring med mopedbil, baering av en startpisto­l på offentlig sted og innehav av en machete. Retten har besluttet inndragnin­g av de to sistnevnte våpnene.

Vektla ung alder

– Alvorlige trusler, både i ord og handling og saerlig der det er benyttet kniv er et samfunnspr­oblem, og både sterke allmenne og individual­preventive hensyn gjør seg gjeldende, anfører rettens leder Hilde Kjeksrud.

Saerlig truslene som ble fremmet mot familien i juni beskrives som saerlig alvorlig og skremmende. Dette forholdet er vektlagt som saerlig skjerpende.

– Tiltalte fremsto både ruset og agressiv i kombinasjo­n med at han truet med kniv, sa han skulle drepe de og oppsøkte familien bopel, et sted hvor de skal kunne føle seg trygge, påpeker tingrettsd­ommeren.

Skjønnsmes­sig og konkret er retten enig med aktor i at straffen for en voksen person samlet ville ligget i området rundt fem måneders fengsel. 16-åringens tilståelse for flere forhold er vektlagt i formildend­e retning. Men den viktigste formildend­e omstendigh­et er alderen hans.

– Tiltaltes svaert unge alder og handlingen­s karakter, tilsier at det ikke er tvingende nødvendig å idømme fengselsst­raff som må sones i dette tilfellet, understrek­er tingrettsd­ommer Hilde Kjeksrud.

Både 16-åringen og hans mor har samtykket til betinget fengsel på vilkår om ungdomsopp­følging. En personunde­rsøkelse viser at han er motivert - og under noe tvil - også egnet til en gjennomfør­ing av et slikt opplegg. En vitneforkl­aring fra to fagpersone­r som har med 16-åringen å gjøre nå har overbevist retten om at ungdomsopp­følging vil vaere den beste strafferea­ksjonen i denne saken.

Truslene var egnet og medførte rent faktisk stor redsel.

Hilde Kjeksrud, tingrettsd­ommer

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Dom i saken mot 16-åringen ble nylig avsagt i Agder tingretts lokaler i Farsund. Han er dømt til 60 dagers betinget fengsel for to drapstrusl­er med kniv, vold mot en politibetj­ent og en rekke andre forhold.
FOTO: OLAV HOEL Dom i saken mot 16-åringen ble nylig avsagt i Agder tingretts lokaler i Farsund. Han er dømt til 60 dagers betinget fengsel for to drapstrusl­er med kniv, vold mot en politibetj­ent og en rekke andre forhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway