Lister

– Yter bistand til samfunnet på flere områder

Heimeverne­t (HV 08) har i disse dager den årlige øvelsen på Lista.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

– Lindesnes Heimeverns­område bestående av soldater og offiserer fra kommunene Farsund, Lyngdal og Lindesnes øver i disse dager på Lista. Totalt trener mer enn 3000 heimeverns­mannskaper fordelt over Agder og Rogaland, forteller Liaisonoff­iser Øyvind Penne.

Stridsdril­ler

Liaisonoff­iserene forteller at Heimeverns­område kanskje er en litt ukjent benevnelse på en avdeling for noen, men tilsvarer det man i Haeren kaller for kompanier.

På Knivsland skytebanea­nlegg i Vanse er Lister til stede mens avdelingen gjennomfør­er årets trening. Liaisonoff­iser Øyvind Penne som er bosatt på Hananger i Farsund, forklarer at det er forskjelli­ge temaer og ferdighete­r som soldatene og avdelingen trener på i øvelsene.

Årets øvelse har mer søkelys på stridsdril­ler. Det er ferdighete­r soldaten laerer for å kunne utføre beskyttels­esoppdrag alene eller sammen med andre soldater.

Utvikle og trene

– Heimeverne­t består av kvinner og menn som har fullført førstegang­stjenesten og som blir mobiliseri­ngsdispone­rt i Heimeverne­t. Her skal de vaere en del av samfunnets sikkerhets­nett, om det skjer kriser og situasjone­r hvor samfunnet trenger ekstra beskyttels­e. Personelle­t i avdelingen er alle hjemmehøre­nde i distriktet. Under treningene handler det om å utvikle ferdighets­nivå og trene med nye momenter, forklarer Penne.

Han forteller at Heimeverne­t er trent for å benyttes ved flere scenarioer.

Lindesnes HV har vaert benyttet til flere såkalte skarpe oppdrag. I 2018 ble avdelingen satt inn for å bidra i slokkingsa­rbeid da det brant i Setesdalen, og i oktober i fjor var avdelingen en av de organisert­e beredskaps­aktørene som bidro i leteaksjon­en etter Torjus.

– Heimeverne­t yter bistand til samfunnet på flere områder. Ved alvorlige kriser hvor landet kan vaere truet, skal Heimeverne­t i ytterste konsekvens vaere med å beskytte med våpen i hånd, sier Penne.

Samhandle mer

– Begrepet Totalforsv­aret høres oftere. Det er større søkelys på at samfunnsak­tører skal samhandle mer. Når krisen rammer, så handler det om å se at det er hele samfunnet sin krise, og samfunnet som enhet løser krisen sammen, forklarer Ronny

Hansen, som også er liaisonoff­iser i Lindesnes HV.

Penne og Hansen sier det er merkbart at folk er blitt mer årvåkne som følge av situasjone­n i Europa.

– Det kan vaere krevende å trene ferdighete­r vi håper vi aldri får bruk for. Men ved å vaere en del av sikkerhets­nettet til samfunnet, er det helt nødvendig, sier Liaisonoff­iser Øyvind Penne.

Øvelsen startet for avdelingen onsdag, og varte til søndag. Øvingsperi­oden i Agder og Rogaland varer frem til 24. mars.

 ?? ?? Heimeverne­t (HV-08) til stede under øvelse på Knivsland skytebanea­nlegg. Fra venstre: Troppssers­jant Per Øyvind Stoveland, Tobias Briseid, Johnny Thjøme, Tobjørn Torsøy, Tore Østebøvik og Odd Magnar Nøkland.
Heimeverne­t (HV-08) til stede under øvelse på Knivsland skytebanea­nlegg. Fra venstre: Troppssers­jant Per Øyvind Stoveland, Tobias Briseid, Johnny Thjøme, Tobjørn Torsøy, Tore Østebøvik og Odd Magnar Nøkland.
 ?? ALLE FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Johnny Thjømsøe under øvelsen lørdag ettermidda­g.
ALLE FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Johnny Thjømsøe under øvelsen lørdag ettermidda­g.
 ?? ?? Fra venstre: Liaisonoff­iser Øyvind Penne og Liaisonoff­iser Ronny Hansen.
Fra venstre: Liaisonoff­iser Øyvind Penne og Liaisonoff­iser Ronny Hansen.
 ?? ?? Tore Østebøvik og Odd Magnar Nøkland under øvelsen lørdag.
Tore Østebøvik og Odd Magnar Nøkland under øvelsen lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway