Lister

– Vi har utfordring­er som gjør at vi ikke er likestilt

Kvinnedage­n ble feiret på Nordberg fort fredag kveld. Over 60 yngre og eldre kvinner og menn samlet seg for å høre foredrag, musikk og prate sammen.

-

En ny 8. mars-komité inviterte til feiring av kvinnedage­n 8. mars med et program hvor temaet var «Samholdets Superkreft­er».

Lone Jevne var konferansi­er under kvelden. Etter at hun presentert­e planen for kvelden, kunne det musikalske innslaget, Ohmland, bestående av Hanne Skoland og Daniel Collett tre frem.

– Vi startet dette bandet i 2019 og har holdt på siden da. Noen av sangene vi synger i kveld er i henhold til temaet for kvelden, forteller Skoland.

Etter lang applaus fra deres opptreden ønsket museumsbes­tyrer og historiker Elise Engesland-halsne å tale for gjestene.

– Jeg har valgt å gi dette foredraget navnet «Kvinner velter regimer», jeg synes det var en passende tittel for i dag. Jeg vil gjerne gi to eksempler fra historikke­n der kvinner fant sammen og fant ut at de kunne endre verdenshis­torien, innledet hun.

Engasjert og godt informert forteller hun publikum om hvordan kvinnedage­n ble til, historisk sett.

– Norge var litt senere ute med å markere kvinnedage­n, så den ble første gang markert i 1915. Da med den russiske, populaere kvinnen, som sikkert dere har hørt om før, Alexandra Kollontaj som hovedtaler. Hun sa at «Fred er noe av det viktigste kvinnene kan sloss for. Fred er kvinnekamp».

Samme mål

– Jeg heter Hilde Rullestad, jobber på Alcoa og jobber som logistikk koordinato­r, men er og Alcoas Network Women's Leader, kort forklart, lo hun, da hun introduser­te seg selv.

Hun ble bedt om å tale i siste liten, da Anita Vestøl ikke kunne delta på arrangemen­tet likevel.

Selv om Rullestad skrev foredraget sitt på kort tid, var det et engasjert publikum da hun talte.

– Denne dagen feries og markeres i hele verden i dag. Det er mange som jobber mot samme mål, som er at kvinner skal bli likestilt med menn. En organisasj­on som jobber målrettet mot dette er en gruppe som heter Fokus. Det er en sammenslåi­ng av 60 kvinneorga­nisasjoner. Medlemmene er organisasj­oner som sikkert mange av dere er en del av; Kvinneavde­ling til de politiske partiene, Sanitetskv­innene, Soroptimis­tene, Fagforbund­et, FO og mange flere, innledet hun.

Senere i foredraget informerte hun om noe man har lest mye av i mediene den siste tiden, nemlig partnerdra­p.

– Vi har lest i mediene at antall partnerdra­p har økt. Da er det i hovedsakel­ig kvinner som blir drept. Tidligere så jublet de i FN for hvert minste fremskritt som ble gjort, mens nå må en vaere fornøyd om vi ikke klarer å gå bakover. Flere land innfører igjen restriksjo­ner for kvinner, og de mister for mye av retten til å bestemme over sin egen kropp, sier hun.

Videre fortalte Rullestad at det ikke bare er internasjo­nalt stort behov for å gjøre endringer, men også for oss som bor i det trygge landet; Norge.

– Vi har utfordring­er som gjør at vi ikke er likestilt. Vi kunne høre på radioen i dag at kvinner har 12 prosent lavere lønn enn menn, deltakelse blant kvinner i politikken blir lavere og trolling på nett gjør at faerre kvinner deltar. Også noe så enkelt som et bilbelte, er designet for menn - på bekostning av kvinners sikkerhet.

Hun fortsatte:

– På Lister24 kunne vi lese at i NORCE sin likestilli­ngsmonitor for Agder informeres det at 46 prosent av kvinnene som jobber i Agder, jobber deltid. Det er 10 prosent høyere enn resten av Norge. Man kan tenke; gjør det noe da, om de har valgt det selv? Men det betyr at nesten halvparten av kvinnene i Agder i dag kan ikke ta vare på seg selv økonomisk, dersom de skal leve alene, sier hun.

Publikum sukket.

– Det har som smått blitt satt fokus på kvinnehels­e, men fortsatt ligger vi langt bak. Det er lite penger som blir satt av til forskning og det er lite fokus på å videreutvi­kle kunnskap, sier Rullestad.

«Den gode mor»

Talen til Rullestad var det flere som kjente på underveis i «minglingen».

– Det med statistikk­en kjente vi veldig på. At mange kvinner i Agder jobber deltid. Vi har jo også gjort det store deler av livet, og det har jo gått fint, fordi verdiene har vaert fine. Men det gjør jo at vi er avhengig av å vaere to parter som dekker kostnader, forteller Wenche Tollisen og Grete Skeime.

De begynner å mimre tilbake da de skulle starte i arbeidsliv­et.

– Da ble det til at vi ble «den gode mor». Far var hovedforsø­rger, mens vi tok hovedansva­ret for arbeid hjemme, som middag, vasking og passe på at barna hadde det bra. Det er jo en kjempevikt­ig oppgave det også, men jeg er veldig glad for at flere yngre kvinner i dag får utdanning og sikrer seg jobb, sier Tollisen.

– Vi kjenner jo at likestilli­ngen ikke er helt der den burde vaere enda. Selv om den har blitt mye bedre enn da vi var unge, avslutter Skeime.

Noen som også var til stede under arrangemen­tet var mor og datter Lovisenro.

– Datteren min inviterte meg på dette arrangemen­tet, og det synes jeg var veldig koselig, smiler mor, Anne Gunn Lovisenro.

Hun er til stede sammen med datteren sin Kristina Lovisenro Vassbotn som er bosatt på Borhaug.

De begge to mener det er viktig å feire kvinnedage­n, og var begge enig om at arrangemen­tet var noe som falt i smak.

– Det er veldig interessan­t å høre om kvinnedage­n fra forskjelli­ge kvinners perspektiv. Vi synes at alt som har blitt sagt til nå er utrolig viktig å prate om, sier de begge.

Kvinnelig politiker

Farsund-politiker Ingrid Stray Jensen snakket om det å vaere kvinnelig politiker i et mannsdomin­ert kommunesty­re.

Hun har tidligere aldri feiret eller markert 8. mars noe saerlig.

– Dette er første gang jeg er med å feirer kvinnedage­n. Grunnen er ganske enkel, det har ikke vaert min greie. Derfor synes jeg det er ekstra koselig at i dag er det min greie, innledet hun.

I talen pratet hun litt om seg selv, hva hun tidligere har jobbet som og hvorfor hun er tilbake i politikken.

– Mitt innlegg handler om kvinnens rolle i politikken. Jeg som 79 år gammel kvinne har valgt å gjøre comeback i politikken i Farsund fordi det trengs flere kvinner. Vi har ei kvinnelig ordfører. I kommunesty­ret er det totalt sju av 29 i kommunesty­ret som er kvinner. Er vi fornøyd med det? spurte hun salen. – Nei, ropes det.

For henne var det ingen tvil om at kvinner må opp og løftes frem i politikken.

Avslutning­svis holdt også lokalpolit­iker Maria Dragland (19) fra Lyngdal et engasjert innlegg om hvordan det er å vaere ung i lokalpolit­ikken, og hvordan hennes generasjon forholder seg til kvinnekamp når de selv ikke har følt på kroppen at det er så veldig mye å kjempe for.

Vi kjenner jo at likestilli­ngen ikke er helt der den burde vaere enda.

Grete Skeime

 ?? ?? Grete Skeime og Wenche Tollisen koste seg under arrangeme kunne kjenne seg igjen i.
Grete Skeime og Wenche Tollisen koste seg under arrangeme kunne kjenne seg igjen i.
 ?? ?? Underveis i arrangemen­tet var det bandet Ohmland som stod for musikkinns­lagene.
Underveis i arrangemen­tet var det bandet Ohmland som stod for musikkinns­lagene.
 ?? ?? Hilde Rullestad talte under arrangemen­tet til 8-mars komite
Hilde Rullestad talte under arrangemen­tet til 8-mars komite
 ?? MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no ??
MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no
 ?? ?? Anne Gunn Lovisenro og Kristina Lovisenro Vassbotn mente det var et fint arrangemen­t. De mente det var interessan­t å høre om kvinnedage­n fra forskjelli­ge perspektiv.
Anne Gunn Lovisenro og Kristina Lovisenro Vassbotn mente det var et fint arrangemen­t. De mente det var interessan­t å høre om kvinnedage­n fra forskjelli­ge perspektiv.
 ?? ?? Elise Engesland-halsne ønsket å fortelle publikum om historien til hvordan den første markeringe­n av kvinnedage­n i Norge kom til.
Elise Engesland-halsne ønsket å fortelle publikum om historien til hvordan den første markeringe­n av kvinnedage­n i Norge kom til.
 ?? ?? Kvinnedage­n på Nordberg fort samlet 60 engasjerte eldre og yngre kvinner og menn.
Kvinnedage­n på Nordberg fort samlet 60 engasjerte eldre og yngre kvinner og menn.
 ?? ?? ntet på Nordberg fort. Likevel var det noe i talene de
ntet på Nordberg fort. Likevel var det noe i talene de
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ??
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN
 ?? ?? en på Nordberg fort.
en på Nordberg fort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway