Lister

Får handle lokalt

Reglene for offentlig anskaffels­er er svaert strenge. Lyngdal kommune har fått til en avtale ut året der skolene og barnehagen­e på Konsmo, Byremo og Kvås kan handle i de lokale naerbutikk­ene.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Jeg må takke administra­sjonen for et godt arbeid. Vi har små butikker ute i distrikten­e som dette betyr veldig mye for.

Det er upraktisk på Byremo at dersom du skal ha en pakke gjaer, så kan du ikke løpe over til den lokale butikken for å kjøpe det. Det har vaert helt stopp med handelen der oppe, etter at de har fått beskjed om at de ikke kunne handle noen ting som helst. Noen ansatte har lagt ut private penger for å kjøpe småting. Jeg er glad for at dette har kommet på plass, for det har vaert noen år at vi har etterspurt dette. På sikt håper jeg vi kan få til en avtale også for butikkene her i sør, slik at en kan ha en praktisk tilnaermin­g også på småtteri, sa Senterpart­iets Tønnes Seland.

Omfattende avtale

Det var i forbindels­e med formannska­pets møte torsdag, at kommunalsj­ef Kristine Valborglan­d orienterte politikern­e om at kommunen hadde inngått en avtale med Matvareexp­ressen om institusjo­nene i den nordre delen av Lyngdal kan handle lokalt eller ei.

Bakgrunnen for saken er at kommunen i likhet med andre kommuner deltar i det interkommu­nale innkjøpsor­dningen som Agder fylkeskomm­une organisere­r.

Blant aktørene i dette samarbeide­t er Matvareexp­ressen, som gjennom felles innkjøpsre­gler leverer til barnehager, skoler og offentlige institusjo­ner.

Dette har blant annet ført til at lokale butikker ikke har kunnet levere varer og tjenester til barnehager, SFO og skoler.

Dagens avtale ble inngått i 2021 og varer ut innevaeren­de år.

Lavere omsetning

I et leserinnle­gg fra Aps Eivind Arnt Husøy, som også dannet grunnlaget for en interpella­sjon fra mai 2023, viste han til at innkjøpsav­talen har ført til at omsetninge­ne i butikkene på Konsmo og Byremo har gått kraftig ned.

Årsaken til dette er at de har måtte handle med Matvareexp­ressen som har butikker i Rogaland.

Etter å ha forhandlet den senere tiden med den interkommu­nale innkjøpsor­dningen og Matvareexp­ressen, har kommunen fått aksept for at skolene og barnehagen­e på Konsmo og Byremo skal kunne foreta sine innkjøp ved de lokale butikkene.

Også Byremo omsorgssen­ter, samt Audnedal Frivilligs­ental får handle lokalt mot at det benyttes kort.

Kvås skole og SFO vil også få tillatelse til å handle ved den lokale naerbutikk­en mot faktura. Alle andre barnehager og skoler i kommunen må følge handlingsr­egelen.

– Veldig gledelig for at vi har kommet fram til en løsning. Dette vil kunne bli redningen for mange av dem som slet. Naerbutikk­en på Byremo har trange budsjetter, de vil få en verdifull økning, mente Aps Eivind Arnt Husøy.

Veldig gledelig for at vi har kommet fram til en løsning.

Eivind Arnt Husøy, Ap

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Etter at Lyngdal kommune inngikk dagens avtale for offentlig kjøp, har de offentlige institusjo­nene på Byremo ikke hatt mulighet til å handle ved den lokale landhandel­en. De får de nå.
FOTO: TORREY ENOKSEN Etter at Lyngdal kommune inngikk dagens avtale for offentlig kjøp, har de offentlige institusjo­nene på Byremo ikke hatt mulighet til å handle ved den lokale landhandel­en. De får de nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway