Lister

Har bevart nisjebutik­ken i ti år

For 10 år siden åpnet Barbro Sandal Nodeland (56) dørene til nisjebutik­ken «Nais», i Sandalsgår­den Lyngdal.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

– Det har gått i ett i hele dag, sier Sandal Nodeland seks timer etter hun åpnet butikken fredag klokken 10.

Flere kunder har besøkt butikken som feirer sine ti år i Lyngdal.

– Jeg har ikke rukket å hatt pause. Kundene er veldig fonrøyd, og det er gøy å vaere her på slike dager på denne. Folk har til og med tatt turen fra Egersund og Moi i dag, forteller hun.

Hun og datteren, Aina Regina Sandal Eftestøl var i butikken til klokken tre natt til fredag, for å gjøre alt klar til feiring.

Gøy, men mye jobb

– De ti årene her har vaert utrolig gøy, men det har vaert mye jobb. Vi begynte jo på andre siden av bygget vi er i nå, og utvidet butikken en gang der. I oktober i fjor flyttet vi butikken til der vi er nå, sier hun.

Sandal Nodeland startet sin karriere innen klesbransj­en i Mandal. Her jobbet hun sammen med ei venninne, hvor hun tok seg mest av undertøysa­vdelingen.

– Jeg har jobbet med «stormote» i over 30 år. Det startet i Mandal, hvor jeg jobba for ei venninne. Senere startet jeg for meg selv. Jeg har jobbet med «stormote» siden den kom for alvor til Norge. Det har alltid vaert behov for klesbutikk­er som selger størrelser opp til 54/56.

I mars 2014 startet hun altså sin egen butikk i Lyngdal, som i løpet av de ti årene har skapt suksess.

– Det er jo forskjelli­ge selgere som vi kjøper inn kolleksjon­er fra. Flere av dem reiser rundt i landet til forskjelli­ge butikker, og da er det tre/fire selgere som har sagt at vi er en av de største «stormote»-butikkene i Norge. Det er veldig gøy.

Hun presiserer at hun ikke liker å bruke ordet «stormote» for å beskrive klaerne som selges i hennes butikk.

– Det handler jo om at vi har klaer som går fra størrelse 38/40 og opp til størrelse 54/56. Vi har og utvidet sortimente­t og begynt å selge litt interiør. Ting skjer i butikken, og det er veldig gøy sier hun.

Fra vest til nord

– Jeg skal ikke skjule at det har vaert hardt. Mange ganger har jeg kjent på at det har vaert utfordrend­e å drive butikk. Men grunnen til at butikken har gått bra tror jeg er på grunn av behovet for størrelse. Mange har og sagt at de er glad for å finne mye farger. Det virker som det er et savn hos enkelte. Jeg ser at farger på klaer er på vei oppover igjen på moten nå, så det er jeg veldig glad for, sier lederen.

Det er flere enn bare lyngdøler

som kjenner til butikken i sentrum. Sandal Nodeland forteller at hun har hatt kunder fra Stavanger, og helt opp til nord.

– Jeg har kunder som kommer fra Stavanger for en dagstur her. Det har jeg opplevd i flere år. Jeg har flere faste kunder som jeg blir godt kjent med. Det er utrolig koselig! Jeg har og sendt klaer til Nord-norge uten å ha egen nettbutikk, ler hun.

Lyngdølen ser for seg å drifte butikken i minimum ti år til. Hun mener butikken hun driver er viktig, og er kanskje akkurat den butikken flere kvinner setter pris på.

– Som kvinne selv vet jeg hvor vanskelig det faktisk kan vaere å finne den størrelsen man trenger. Det er faktisk en av mine hjertesake­r. Jeg har og snakket med mange i løpet av årene som kjenner på mangel på klaer som er i større størrelser. Det er behov for slike butikker som dette. Kvinner finnes i alle fasonger, og da er det viktig at alle skal finne klaer som passe dem.

Datter på laget

I klesbutikk­en jobber også datteren til Sandal Nodeland, nemlig Aina Regina Sandal Eftestøl (37). Datteren har tidligere drevet fotostudio i samme bygg, men jobber nå fast i klesbutikk­en til mor.

– Jeg er utrolig heldig som har hatt med datteren min gjennom dette prosjektet. Hun har vaert med meg hele tiden. Hun har alltid vaert med på messer og jobber nå i butikken. Det hjelper at hun er yngre også, for da kan målgruppen i butikken

strekke seg fra 25 pluss, sier mor.

Denne uken har de begge jobbet til sene nattetimer for å stelle i stand butikken til feiring av 10 års jubileet.

– Vi har tidligere hatt to anledninge­r hvor vi har hatt en «bli ny-trekning». Da er det noen av de handlende kundene som blir trukket til å få en makeover. Da er det Wenche (Lillelid Birkeland) fra Frid som skal sminke vedkommend­e og frisør Gunn Skåren som skal fikse vedkommend­e på håret. Vi tar oss jo da av nye klesplagg til vinneren. Vi er og glad i å kose oss, så vi vil servere kveldsmat til kundene. Da får alle en skive og noe sjokoladem­elk. Vi synes det er koselig å ha en god prat og skape litt «hjemmekos». Vi kjører også i gang noe salg på diverse varer, forteller hun.

Kvinner finnes i alle fasonger, og da er det viktig at alle skal finne klaer som passe dem.

Barbro Sandal Nodeland

 ?? ALLE FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Barbro Sandal Nodeland åpnet dørene til klesbutikk­en «Nais» i Lyngdal for ti år siden. Feiringen skal bestå av salg, trekning og god mat.
ALLE FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Barbro Sandal Nodeland åpnet dørene til klesbutikk­en «Nais» i Lyngdal for ti år siden. Feiringen skal bestå av salg, trekning og god mat.
 ?? ?? Fra venstre: Aina Regina Sandal Eftestøl (37) jobber nå i klesbutikk­en til hennes mor, Barbro Sandal Nodeland (56).
Fra venstre: Aina Regina Sandal Eftestøl (37) jobber nå i klesbutikk­en til hennes mor, Barbro Sandal Nodeland (56).
 ?? ?? Nais Lyngdal feirer ti år i Sandalsgår­den.
Nais Lyngdal feirer ti år i Sandalsgår­den.
 ?? ?? Ballonger og smilende ansikt var til stede i butikken.
Ballonger og smilende ansikt var til stede i butikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway