Lister

Her kommer byens nye turistattr­aksjon

Arbeidene med byggingen av en via ferrata opp til sherpahytt­a i Lyngdal er i full gang.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Dette blir den mest besøkte via ferrataen i landet. Garantert.

Det sier Børre Bergshaven i Børrebolte­n AS entusiasti­sk. Bergshaven er Norges mest kjente via ferrata-bygger, og har anlagt de aller fleste store via ferrataene over hele landet. Også i Spania har han laget en rekke via ferrataer.

Det første året det spektakula­ere via ferrata-anlegget på Rysstad i Setesdal var i drift, var det 6.000 besøkende. Bergshaven mener via ferrataen i Lyngdal vil få enda flere.

– Potensiale­t er ekstremt stort, fordi den ligger så sentralt plassert. Og så er det så mye turister her, i tillegg til Lyngdal cup på tampen av sommeren. Det handler bare om at man har nok guider, som kan ta med seg folk opp gjennom løypa, sier han.

Hele familien

Bergshaven anslår at en trent person vil bruke om lag en halvtime på turen opp. Hvis man går i grupper eller koser seg med litt stopp underveis, så vil det ta mellom halvannen og to timer fra bunn til topps.

– Det blir lagt opp til noen rasteplass­er underveis, sier han.

Planen er at via ferrataen skal stå ferdig innen utgangen av juni. Men det er ikke helt avklart. Det kan bli tidligere. Bergshaven mener via ferrataen passer for hele familien.

– Denne via ferrataen er helt unik. Den blir knallfin, og er en veldig fin familieløy­pe. Barn helt ned i seksårsald­eren kan helt fint klare å gå her, men det avhenger jo selvsagt at foreldrene også tør å bli med. Å gå i en via ferrata er veldig god trening for balanse og kroppsbehe­rskelse. Det er noe alle trenger, sier Grimstad-mannen.

Den siste uken har han hengt i

fjellvegge­n nedenfor sherpahytt­a på Vågefjelle­t like i utkanten av Lyngdal sentrum, hvor han har jobbet med å montere flere hundre syrefaste ståltrinn og sikringsbo­lter i fjellet.

– Jeg har holdt på med dette i over 30 år, så jeg begynner å bli vant med det. Det er et fint kontor, i alle fall når vaeret er så fint som dette, sier han, og skuer ut over både Rosfjorden og Lyngdalsfj­orden og sentrum.

250 ståltrinn

Via ferrataen i Lyngdal blir om lag 200 meter lang og vil få en høydeforsk­jell på rundt 130 meter. Den starter cirka 100 meter sør for Speiderhyt­ta, noen få steinkast fra Lyngdal sentrum. Ved hjelp av opp mot 250 ståltrinn og en vaier i fjellvegge­n vil folk kunne ta seg trygt opp

til toppen av Vågefjelle­t, til dagsturhyt­ta.

– Alle som skal bruke via ferrataen må bruke utstyr. De som er vant til å klatre kan bruke eget utstyr og gå på egen hånd, mens folk som ikke har utstyr vil kunne leie det og gå med kjente guider. Det som gjør dette ekstra fint er at når man er på toppen, kan man gå sherpastie­n ned igjen, sier Børre Bergshaven.

Underveis i via ferrataen vil man gå i bratt fjellvegg og litt i skog. Løypa deler seg også i to på et sted, hvor det er ulik vanskeligh­etsgrad.

– Og så blir det anlagt en slags hengebro, eller balansebro ganske høyt oppe, hvis man vil gå mellom de to rutene, og få et ekstra adrenalink­ick, ler Bergshaven.

I bunnen av løypa vil det bli

skiltet, om at ingen må gå der uten godkjent utstyr og at all ferdsel skjer på eget ansvar.

1,2 millioner kroner

Via ferrataen er kostnadsbe­regnet til 1,2 millioner kroner. Den er finansiert ved hjelp av et tilskudd fra en lokal bank og gjennom spillemidl­er.

– Kommunen har ikke brukt en eneste krone på dette, påpeker initiativt­aker og primus motor Karl Igland i Flekkefjor­d og Oplands turistfore­ning (FOT).

Han gleder seg til attraksjon­en blir tatt i bruk.

– Dette blir Lyngdals nye turistattr­aksjon. Det blir spektakula­ert, sier Igland.

Potensiale­t er ekstremt stort, fordi den ligger så sentralt plassert.

Børre Bergshaven

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Børre Bergshaven på vei opp til toppen av via ferrataen som er under arbeid opp mot sherpahytt­a på Vågefjelle­t i utkanten av Lyngdal sentrum.
FOTO: TOM ARILD STØLE Børre Bergshaven på vei opp til toppen av via ferrataen som er under arbeid opp mot sherpahytt­a på Vågefjelle­t i utkanten av Lyngdal sentrum.
 ?? ?? I over 30 år har Børre Bergshaven bygget via ferrataer, i Norge og i Spania.
I over 30 år har Børre Bergshaven bygget via ferrataer, i Norge og i Spania.
 ?? ?? – Fantastisk utsikt, mener Børre Bergshaven, med Rosfjorden og Lyngdalsfj­orden i bakgrunnen.
– Fantastisk utsikt, mener Børre Bergshaven, med Rosfjorden og Lyngdalsfj­orden i bakgrunnen.
 ?? ?? Børre Bergshaven monterer ståltrinn i fjellvegge­n.
Børre Bergshaven monterer ståltrinn i fjellvegge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway