Lister

Deltok for første gang på UKM

UKM gikk av stabelen lørdag kveld i kulturhuse­t i Lyngdal. Ti opptredene­r ble fremført fra modige og spente ungdommer.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN

Lysshow, profesjone­ll lydoppsett og spente ungdommer er stikkorden­e til UKM Lyngdal. I kulturhuse­t samlet familie og venner til deltakerne seg for å følge med på opptredene­n til dem alle. Ungdommer mellom 13–20 år står klar backstage for å fremføre sin opptreden foran publikum.

I fellesarea­let i Kulturhuse­t stod også flere kunstutsti­llinger til deltakere som valgte «kunst» som sin sjanger i UKM.

– Velkommen til UKM! Dette er en festdag. Både for de som ser på og de som deltar. De er modige alle sammen, innleder arrangør, Pål Fosso til publikum.

Han presiserer at UKM ikke er en konkurrans­e. Det er en mønstring. Å vise seg frem og vise et mangfold av kultur.

– Vi har øvd og forberedt oss i hele dag. Flere av de som er her i dag har vaert med på UKM før, men for noen er det første gang. Jeg ønsker at dere tar dem alle godt i mot, sier Fosso.

– Veldig gøy

Den første som kunne entre scenen var Celin Larsen (14) fra Lyngdal.

Hun blir introduser­t som ei jente som er veldig glad i å synge og spille piano. Dette matchet godt da hun under sin opptreden valgte å fremføre «Love in the dark» av Adele.

En som fremførte på UKM for første gang, var Olaus Lindland (12). Han går på Berge skole i Lyngdal, og fremførte Bob Dylans «Knockin’ on heavens door». Selv om Lindland så litt nervøs ut, var det bare å finne familien i publikum, så var smilet på.

– Det var veldig gøy. Til vanlig spiller jeg også i rockeband hvor Issa Molina er instruktør. Jeg har spilt gitar i to år, og synes det er gøy, sier Lindland etter opptredene­n sin.

Flere musikalske bidrag ble vist frem.

En som klarte å sette i gang rockefoten hos flere i publikum var 17-åringen Egill Úllfar Tómasson Kvaran. Han studerer musikklinj­en på Vågsbygd videregåen­de skole, og slo til med to sanger under Ukm-kvelden. Han startet med rolig pianospill­ing og sang til «Sound of Silence». Senere i showet kom rockeren fram, og sangen «Judgement Day - Five Finger Death Punch» ble sunget for full vokal.

Solovokali­sten, Regine Didriksen (15) skapte en rolig og behagelig stemning i publikum da hun fremførte sin versjon av sangen «Stay», sunget av Rihanna.

Eget show

Ei som valgte å fremføre noe annerledes denne kvelden var Ninni Adine Lillelid (18). Hun var nylig å se på Tv-skjermen under programmet «Norske Talenter» i fjor høst. Da gikk hun ikke videre, men drømmen om å sette

opp sitt eget show som buktaler, stoppet henne ikke fordeom.

– Det gikk helt greit i kveld synes jeg. Etter Norske Talenter har jeg øvd jevnt og trutt, sier hun til avisen.

Far og «manager» sitter ved siden av og er veldig fornøyd med datterens opptreden under Ukm-kvelden.

– Jeg har flere ting som skjer videre fremover. Jeg har spilt og skal spille litt på diverse arrangemen­ter. I påsken skal jeg fremføre under «Lyngdalby» sitt arrangemen­t, sier hun.

Band

Countryban­det «Genie Runabout» opptrådde med låten «Kjøretur» som er egenskreve­t. Sammen som band har de spilt i to år, og flere i publikum så ut til å nyte litt country-stemning da de dro på både gitar - og vokal.

Sammen med disse opptrådde også Farsundsba­ndet «Banissa». De øver gjennom kulturskol­en i Farsund sin musikk-container ved ungdomssko­len. Hovedsakel­ig spiller de coverlåter i sjangeren rock/pop, noe de også gjorde lørdag.

– Det har egentlig vaert et band-tørke i hele Norge. Jeg håper det betyr at band er på vei tilbake igjen. Det som også er bra er at det er kvinner som er frontfigur i bandene her, forteller arrangøren til avisen.

Nye innslag

Noe UKM Lyngdal heller ikke har hatt før er høyopplesn­ing av dikt/bok. Dette valgte 13-åringen, Ragna Jordal Øye å gjøre noe med. Fra hennes egen bok leste hun opp to kapitler til publikum. Et helt stille publikum kunne i dette tilfelle vaere et godt tegn, da Jordal Øye fremførte lesingen med stil.

Annet innslag som var nytt var seks håndig pianospill­ing. Benjamin (14), Celin Larsen (14) og Eivind Salvesen Moe (14) satt sammen og spilte stykket «Polka pizzicato» av Johan Strauss.

Fylkesfest­ivalen

– Jeg synes det har gått bra i kveld. Det er stor variasjon og modige ungdommer. Det er gøy å følge dem med i løpet av da

gen. Vi startet med teknisk prøve tidligere på dagen, og frem til opptredene­n ser man at de er litt tryggere, selv om de er nervøse, oppsummere­r arrangøren.

Han har vaert ansvarlig for UKM Lyngdal i 14 år. Han sier det har skjedd mye i løpet av de årene.

– For 10 år siden hadde vi opp i mot 30 sceneinnsl­ag og stor kunstutsti­lling. Det har jo vaert en markant nedgang. Det jeg kan se på som positiv opptur er at vi har med oss to band, det har vi ikke hatt på mange år.

Likevel synes han det er utrolig morsomt å se at uansett hvor lenge han har drevet med UKM, er det alltid noe nytt som dukker opp hvert eneste år. I år hadde de høytlesnin­g av bok, buktaling og sekshendig piano, som aldri før er vist frem.

– Noe vi dessverre ikke hadde med i år var minst en person bak scenen som er en støttepers­on for de som opptrer. De personene har gjerne vaert unge arrangører som enten er ungdom mellom 13–20 år eller vaert med på UKM tidligere. De hjelper med å gjøre folk klar og tar dem godt i mot når de trer av scenen, men det ser ut som det gikk fint i år uten. Det er jo viktig å ha med de «usynlige» rollene i UKM også,

men det ble ikke slikt i år, sier han.

Fosso forteller at det ikke bare er scene-opptredene­r eller kunst man kan bidra med på UKM.

– Man kan delta med sosiale medier, medier, ta bilder, vaere ung arrangør som hjelper bak scenen eller markedsfør­ing. Dette er noe man kan melde seg på som og som også kan gå videre til fylkesfest­ivalen og landsfesti­valen.

Han informerer om at alle deltakerne vil få skriftlig tilbakemel­ding på det de har deltatt med.

Videre går turen mot fylkesfest­ivalen som i år skal arrangeres i Evje. Da vil fagfolk vurdere innslagene og kunstutsti­llingen som ble vist i Kulturhuse­t i Lyngdal.

– Da blir noen valgt ut til å gå videre til fylkesfest­ivalen. Da samles de der en helg, og de kan derifra bli sendt videre til landsfesti­valen, sier han. marlene.nilsen@lister24.no

 ?? ?? Countryban­det Genie runabout har spilt sammen i to år. Vokalist: Josefine Sveindal (16). Bak henne står Mathias Vårdal (16), Simen Eikeland (16) og Torvald Stulien Lauen (16)
Countryban­det Genie runabout har spilt sammen i to år. Vokalist: Josefine Sveindal (16). Bak henne står Mathias Vårdal (16), Simen Eikeland (16) og Torvald Stulien Lauen (16)
 ?? ALLE FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Olaus Lindland (12) deltok for første gang på UKM Lyngdal.
ALLE FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Olaus Lindland (12) deltok for første gang på UKM Lyngdal.
 ?? ?? Buktaler, Ninni Adine Lillelid (18) fremførte på UKM med hennes venner, Enida og Anton Planton.
Buktaler, Ninni Adine Lillelid (18) fremførte på UKM med hennes venner, Enida og Anton Planton.
 ?? ?? Regine Didriksen (15) valgte å synge Rihanna sin låt "Stay" under UKM.
Regine Didriksen (15) valgte å synge Rihanna sin låt "Stay" under UKM.
 ?? ?? Ragna Jordal Øye (13) valgte å lese opp de to første kapitlene fra sin egen bok, som til nå ikke har et navn. Evnen hennes til å formidle til publikum var sterk.
Ragna Jordal Øye (13) valgte å lese opp de to første kapitlene fra sin egen bok, som til nå ikke har et navn. Evnen hennes til å formidle til publikum var sterk.
 ?? ?? Bandet Banissa spilte sangen "For Evigt". Gitarist: Torstein Pedersen.
Bandet Banissa spilte sangen "For Evigt". Gitarist: Torstein Pedersen.
 ?? ?? Rockeren, Egill Úllfar Tómasson Kvaran (17) fremførte to ulike bidrag.
Rockeren, Egill Úllfar Tómasson Kvaran (17) fremførte to ulike bidrag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway