Lister

Mer norsk mat, takk

-

For at vi skal kunne spise mer norsk mat må vi gjøre bondeyrket attraktivt og produktivt. Regjeringe­n har nylig lagt fram en offensiv plan for økt selvforsyn­ing av landbruksv­arer og tetting av inntektsga­p mellom bønder og andre grupper i samfunnet (Meld St 11)

Usikre tider i verden understrek­er betydninge­n av å satse på norsk landbruk og matproduks­jon. Matberedsk­apen er en sentral del av totalbered­skapen og økt selvforsyn­ing er et viktig element i den samla satsingen på matberedsk­ap.

Regjeringe­n foreslår her å innføre en forplikten­de og tidfestet opptrappin­gsplan for å tette inntektsga­pet mellom bønder og andre grupper. Denne skal sikre økte inntektsmu­ligheter for bonden, basert på et tallgrunnl­ag som bonden skal kjenne seg igjen i. Regjeringe­ns opptrappin­g av inntektsmu­lighetene har ført til to gode jordbrukso­ppgjør der budsjettov­erføringen­e over jordbruksa­vtalen økt fra 17,5 til 27 milliarder kroner. Regjeringe­n foreslår en opptrappin­gsperiode på 6 år, fra 2021 til 2027slik at likestilli­ng med sammenlign­ingsgruppa nås innen 2027.

Det er og en tydelig strategi for å øke norsk selvforsyn­ing til 50 prosent i meldinga.

Usikre tider i verden understrek­er betydninge­n av å satse på norsk landbruk og matproduks­jon.

For å øke etterspørs­elen etter norsk mat vil konkurrans­ekraften til norske jordbruksp­rodukter forbedres, slik at forbrukere kan velge norske produkter når de handler mat i butikken. Det krever

at vi også må øke produksjon­en slik at etterspørs­elen dekkes. Tiltakene er offensive; det offentlige skal i sine anskaffels­er legge vekt på norsk mat, det skal iverksette­s tiltak for bedre utnyttelse av arealene og det skal legges til rette for mer beitebruk.

Potet og grøntprodu­ksjonen skal styrkes og det legges fram et veikart for naeringsmi­ddelindust­rien for å sikre konkurrans­ekraft.

Så, ja takk til mer norsk mat og inntektsut­jevning for bøndene.

Kari Henriksen, stortingsr­epresentan­t, Arbeiderpa­rtiet.

 ?? FOTO: AP ?? Leserskrib­ent: Kari Henriksen, stortingsr­epresentan­t, Arbeiderpa­rtiet.
FOTO: AP Leserskrib­ent: Kari Henriksen, stortingsr­epresentan­t, Arbeiderpa­rtiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway