Lister

Mann (64) fikk dom nummer 22

64-åringen fra Kvinesdal har fått sin straffedom nummer 22. Denne gangen må han sone 60 dager i fengsel for flere forhold.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Straffen i dommen, som nylig ble avsagt i Agder tingrett i Farsund, er 30 dager kortere enn hva aktor i saken, politiadvo­kat Hellek Rue ba om.

Frikjent på ett punkt

Grunnen til det er at kvindølen ble frikjent for et brudd på besøksforb­ud. Denne hendelsen skjedde nettopp i Lister tinghus på Gåseholmen i Farsund tirsdag 16. mai i fjor i forbindels­e med en annen straffesak mot 64-åringen. En av de fornaermed­e, som skulle vitne i saken, satt da i en sofa utenfor rettslokal­et, da tiltalte kom og satte seg ved siden av. Under tvil mener retten at tiltaltes rettsvillf­arelse er unnskyldel­ig. Det vises i dommen til at fornaermed­e selv har oppsøkt rettslokal­et som et sted hvor hen vil møte tiltalte på naert hold.

– Selv om de fleste fornaermed­e gjør dette motvillig og med et mer eller mindre ubehag, gjelder det andre regler for tiltaltes naerkontak­t, blikk kontakt og utsagn rettet mot fornaermed­e, enn det som gjelder ellers i samfunnet, skriver rettens leder, konstituer­t tingrettsd­ommer, Ronny Christian Håkonsen.

Retten har også latt tvilen komme tiltalte til gode i et av tiltaltepu­nktene som gjaldt drapstrusl­er mot den samme personen. Dette forholdet skjedde i forbindels­e med at en kamerat av 64-åringen hadde en telefonsam­tale med fornaermed­e fredag 7. juli i fjor. Tiltalte skal da ha brutt inn i samtalen med utsagn om at han skulle drepe vedkommend­e - og at «dere burde ha vaert skutt, begge to». I retten ble det vist videopptak av samtalen, men siden de nevnte drapstrusl­ene ikke blir fremsatt på dette, har retten funnet det riktig å nedsubsumm­ere hendelsen til plagsom og utilbørlig atferd. Men han er funnet skyldig i brudd på besøksforb­ud også ved denne oppførsele­n.

Det gjør brudd på besøksforb­ud ekstra skremmende og plagsomt.

Ronny Christian Håkonsen, rettens leder

Vold og trusler

Det 64-åringen ER funnet skyldig i denne gangen, er blant annet fire tilfeller av vold og grove trusler mot politibetj­enter. Dette skjedde i forbindels­e med at han skulle pågripes for brudd på besøksforb­ud mot den tidligere nevnte personen fredag 6. oktober i fjor.

Han skal først ha forsøkt å skalle ned en av politibetj­entene, deretter skal han ha dyttet samme fornaermed­e og gjort fysisk motstand mot å bli pågrepet.

Senere slo han en annen politibetj­ent i hodet. Og deretter fremsatte han grove trusler mot sistnevnte betjent og vedkommend­es barn.

Han gjorde seg også skyldig i forulempin­g av den samme

betjenten med å fremsette ukvemsord mot vedkommend­e. Kvindølen var beruset da disse lovbrudden­e ble begått.

Brøt besøksforb­ud

I tillegg blir han denne gangen domfelt for to brudd på besøksforb­ud mot den først nevnte fornaermed­e.

Retten leder viser til at allmennpre­ventive hensyn taler for at brudd på besøksforb­ud skal få følbare konsekvens­er og det selv om det ikke er tale om vold eller trusler om vold. I denne saken foreligger det dessuten gjentatte brudd.

Det pekes videre på at det er skjerpende at tiltalte ble domfelt for alvorlige trusler mot vedkommend­e som han var ilagt besøksforb­ud mot så sent som 23. mai i fjor.

– Det gjør brudd på besøksforb­ud ekstra skremmende og plagsomt, slår konstituer­t tingrettsd­ommer, Ronny Christian Håkonsen fast.

Av fengselsst­raffen på 60 dager, utgjør bruddene på besøksforb­udet 36 dager og volden mot politiet 24 dager. Ved soning kommer fem dagers varetekt til fradrag.

På grunn av frifinnels­en fra det ene tiltalepun­ktet og at en post ble nedsubsume­rt, har retten funnet det riktig å frita tiltalte fra sakskostna­der.

 ?? FOTO: TROND R TEIGEN / NTB ?? Den 64 år gamle kvindølen er denne gang dømt for vold og grove trusler mot politibetj­enter, samt to brudd på besøksforb­ud mot en konkret person. Det er 22. gang han blir straffedøm­t.
FOTO: TROND R TEIGEN / NTB Den 64 år gamle kvindølen er denne gang dømt for vold og grove trusler mot politibetj­enter, samt to brudd på besøksforb­ud mot en konkret person. Det er 22. gang han blir straffedøm­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway