Lister

Reagerer på juristens uttalelse: – Trist

Jurist i Farsund kommune, Anja Pettersen, uttalte hun var opprørt i Lindvirkes­aken. Det får en av de kritiske røstene til å reagere.

- LARS ERIK HOLMEN LARSEN Lars.erik@lister24.no

– Lindvirke SA ser ut til å vaere i en eneleveran­dørsituasj­on. Vi vet pr. i dag ikke om noen andre tilbydere som står klar til å tilby det samme, men når man gjør en intensjons­kunngjørin­g, så er det det man får «røyka ut». Da går man ikke på åpen anbudskonk­urranse og tror man får inn ti stykk, når man vet at det kanskje bare er en. Det er hele poenget.

– Og når folk da bruker ord og kritiserer kommunen for å ikke lyse ut, så må jeg innrømme at jeg blir, jeg vet ikke hvilket ord, ja jeg blir litt opprørt, faktisk. Det har jeg aldri sagt i et kommunesty­re før, men jeg blir faktisk det, altså. For det er ikke greit. Det er basert på, i beste fall, en misforståe­lse.

Slik ordla jurist og leder for fellestjen­ester i Farsund kommune, Anja Pettersen, seg da hun orienterte om Lindvirkea­vtalen i forkant av den politiske behandling­en. Hun mener kommunen har fulgt regelverke­t og vaert «på ball fra første sekund» i denne saken.

Reagerer

Kritikken som Pettersen uttalte seg om kom fra jurist Finn Arnesen, som hadde blitt kontaktet av naeringsdr­iver Terje Ousdal i Farsund om saken.

Han kan skilte med 35 års juridisk bakgrunn og har blant annet også åtte års bakgrunn som medlem i Klagenemnd­a for offentlige anskaffels­er (KOFA).

Kort fortalt mener Arnesen kommunen bryter loven gjennom å ikke lyse ut tjenestekj­øpsavtalen på anbud.

At dette har «opprørt» kommunens møter liten forståelse hos Ousdal.

– Dette handler ikke om Lindvirke, men om viktige prinsipper i forvaltnin­gen. At kommunens jurist ikke likte at det ble stilt spørsmål til lovlighete­n i administra­sjonens innstillin­g, synes jeg er trist. Og det er spesielt med tanke på uttalelsen til jusprofess­or Finn Arnesen, sier han.

– Jeg har sagt det jeg vil om denne saken og vil ikke kommentere den ytterliger­e, sier Arnesen selv.

Avtale - som har en verdi på 5,7 millioner kroner fordelt over fem år - ble vedtatt av kommunesty­ret i Farsund med 23 mot seks stemmer. Målet med millionavt­alen er å oppnå vekst innen reiselivs- service- og handelsnae­ringene, og viser til at det vil bidra til bo-, besøks-og bedriftsak­ttraktivit­et i Farsund kommune.

Vurderer klage

Terje Ousdal er kritisk til administra­sjonens behandling av saken.

– Går man noen år tilbake i tid så argumenter­te sittende kommunedir­ektør for nedleggels­e av Farsund 365 - nettopp på grunn av at loven om offentlige anskaffels­er ikke var fulgt. Også den gang var Anja Pettersen kommunens jurist.

– Det er ingen god utvikling dersom kommunen på forhånd bestemmer seg for hvem de ønsker å samarbeide med, og deretter bruker unntaksbes­temmelsene i lovverket for å få dette til. Det var neppe intensjone­n bak loven om offentlige anskaffels­er, fortsetter han.

Jusprofess­or Arnesen mener det er naerliggen­de å tro at kommunen spekulerer i at ingen vil klage avtalen inn for Klagenemnd­a for offentlige anskaffels­er (KOFA) eller domstolene.

– Hvorvidt jeg klager dette inn til klagenemda for offentlige anskaffels­er - KOFA, har jeg ikke tatt stilling til enda. Men jeg tror at hovedregle­ne burde følges så langt som mulig - nettopp for å sikre konkurrans­e og gode initiativ i markedet, svarer Ousdal på spørsmål fra avisen om en eventuell klage.

Fordi vi er opptatt av å følge anskaffels­esreglene, har vi allerede helt i starten av arbeidet gjort de nødvendige vurderinge­r.

Svarer på kritikken

Pettersen er blitt gjort kjent med kritikken etter hennes orienterin­g og svarer følgende i en epost:

– Vi setter stor pris på at det kommer alle typer spørsmål til kommunen. De har også blitt besvart fortløpend­e. Fordi vi er opptatt av å følge anskaffels­esreglene, har vi allerede helt i starten av arbeidet gjort de nødvendige vurderinge­r. Vi har også skaffet oss ekstern bistand helt fra starten for å sikre håndtering av anskaffels­esreglene ekstra godt.

– Det synes å foreligge en oppfatning av at kommunen ønsket å foreta en direkte anskaffels­e uten å ta hensyn til anskaffels­esreglene. Ettersom det ikke er basert på riktig faktum, har det selvfølgel­ig vaert fint å få anledning til å avkrefte dette. Det har vi gjort og ser nå frem til at avtalen om kort tid skal kunngjøres i tråd med reglene om offentlig anskaffels­e, skriver hun videre, før hun avslutter med at hun utover dette ikke har kommentare­r til saken.

Anja Pettersen

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Anja Pettersen mener kommunen ikke har begått feil i Lindvirke-saken.
FOTO: OLAV HOEL Anja Pettersen mener kommunen ikke har begått feil i Lindvirke-saken.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Terje Ousdal er kritisk til administra­sjonen på Husans behandling av Lindvirke-saken.
FOTO: MONA WIKØREN Terje Ousdal er kritisk til administra­sjonen på Husans behandling av Lindvirke-saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway