Lister

– Dette har vi jobbet for lenge

Arbeidet med å fornye «Fedaheimen» er i full gang. - Det føles veldig godt å vaere i gang, samtidig som vi vet at det er litt kaos her, sier daglig leder Randi Nielsen.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG

– Vi har i mange år hatt lyst til å pusse opp her ettersom det har blitt nødvendig. Ting begynner å bli slitt med baderomsin­nredning, romløsning­er, slitt belegg på gulver og slik. Når det gjelder brannsikke­rhet har det også kommet frem at vi trenger en oppgraderi­ng, og ventilasjo­nssystemet skal på plass. Det skal gjøres ganske mye, man kan nesten kalle det totalrenov­ering på et stort område av det eldste bygget. Det har vaert flere byggetrinn hos oss, forteller Randi Nielsen, daglig leder ved Feda omsorgssen­ter.

Prosjektet er godt i gang med en avlukket fløy hvor det jobbes for fullt. Målet er å vaere ferdig i god tid før utgangen av året. Til oppussinge­n er det satt av litt i overkant av 20 millioner kroner, i tillegg til en million for nye møbler og innredning.

Faerre beboere

– Det føles veldig godt å vaere i gang, samtidig som vi vet at det er litt kaos her. Vi har vaert veldig aktive på detaljplan­legging for å ivareta pasienter og tanker om hvordan vi skal leve her underveis mens arbeidet foregår, sier Nielsen.

For selv om det jobbes og bråkes i den avstengte fløyen, holder de arbeidet i gang på «Fedaheimen».

– Det er fortsatt beboere her, men vi har gått ned på driften. Vi har normalt ni beboere her, men nå har vi fem, så vi har flyttet noen ettersom vi stengte den eldste fløyen. Der er det bare arbeidsfol­ket som har tilgang nå.

De ansatte på «Fedaheimen» gleder seg over renovering­en, som alt i alt vil gi et bedre arbeidsmil­jø og lettere arbeidshve­rdag. Men det innebaerer også en god del tilpasning­er og provisoris­ke løsninger, hvilket Nielsen og virksomhet­sleder for Åpen omsorg og rehabilite­ring, Torhild Kvinlaug, roser de ansatte for innsatsen.

– Jeg må berømme både Randi i spissen her og de ansatte for kreativite­ten. Jeg har ikke hørt et negativt ord. Det er klart at de gleder seg til det er ferdig, samtidig som man kan bli oppgitt over alt som står på rundt en. Du så jo hvordan det så ut. Så det er flott når de er så positive, sier Kvinlaug.

Nielsen legger til at de har hatt god tid til å innstille seg og prate ut om tingene for å løse utfordring­ene.

– Fremtidsre­ttet

Driften ved «Fedaheimen», eller Feda Omsorgssen­ter som det egentlig heter, startet opprinneli­g i 1959. Etter hvert ble det bygget på flere fløyer med blant annet leilighete­r i 1989–1990.

Det har vaert en lengre prosess de siste årene med å sikre midler og prosessen rundt renovering­en.

– Det har vaert stor politisk vilje om å renovere dette slik at det blir et optimalt og funksjonel­t omsorgssen­ter vi kan bruke fremtidsre­ttet. Det skal vaere gode rom, teknologis­ke løsninger og belysning, sier Torhild Kvinlaug.

Nielsen kan blant annet nevne gode baderomslø­sninger med hev- og senkmuligh­eter for vask og toalett, nye kjøkkenløs­ninger på beboerromm­ene, nye varmeløsni­nger, et par av beboerne får veranda ut og vaktrommet skal fornyes, med mer.

– Det er også lagt opp til døgnbelysn­ing slik som vi fikk i sentrum sent i fjor som det er forsket mye på effekten av. Lyset spiller på lag med døgnet som ifølge dansk forskning viser at medisinbru­ken kan gå ned, og for nattevakte­n kan det tilpassede lysnivået ha god effekt, opplyser Kvinlaug.

Stor glede

Nielsen gleder seg stort til å kunne nyte frukten av alt arbeidet som nå gjøres.

– Dette har vi jobbet for lenge og hatt så lyst til. Det blir naermest så surrealist­isk at nå skjer det faktisk!

I stua sitter Klara med strikketøy­et. Hun synes det er flott at de skal få et fornyet «Fedaheimen».

– Det er veldig greit. Det skal bli bra å få det fikset og fint. Men det er fint slik jeg bor nå også, konkludere­r hun med et smil.

Helsefagar­beider og verneombud Tove Merete Ege sier at de har store forventnin­ger.

– Det har jo vaert snakk i mange år, og nå har det endelig blitt! Jeg har jo jobbet her i noen år nå så vi har ventet på dette.

På spørsmål om hva som vil ha den største påvirkning­en på deres arbeidsdag, nevner hun bedre vaktrom, større bad og finere omgivelser.

– Det var jo mye nedslitt, så det blir koseligere omgivelser å jobbe i.

Til sommeren har Ege jobbet ved heimen i over tre tiår. Hun har også fått kongens fortjenest­emedalje. I løpet av sin tid ved arbeidspla­ssen har hun sett små og store utviklinge­r skje.

På 90-tallet ble blant annet den ene fløyen omgjort med større rom, hvorav de slo to rom sammen til et. For tidligere hadde de mye enklere forhold, kan hun minnes, med pøs beboerne gjorde sitt aerend i, og rommene hadde omtrent kun plass til seng og en stol. Og da alle fikk hvert sitt bad var det en stor utvikling den gang.

– Det var noe av det beste egentlig! sier Ege, som nå kan glede seg over å få nye bad - til både beboerne og de ansatte. malene@lister24.no

 ?? ?? Deler av Fedaheimen har blitt en byggeplass. Det er disse to glad for. Torhild Kvinlaug (t.v.), virksomhet­sleder for åpen omsorg og rehabilite­ring og daglig leder Randi Nielsen ved Fedaheimen.
Deler av Fedaheimen har blitt en byggeplass. Det er disse to glad for. Torhild Kvinlaug (t.v.), virksomhet­sleder for åpen omsorg og rehabilite­ring og daglig leder Randi Nielsen ved Fedaheimen.
 ?? ?? Det jobbes for fullt med å få Fedaheimen renovert.
Det jobbes for fullt med å få Fedaheimen renovert.
 ?? ?? Her er fløyen stengt ned mens det renoveres.
Her er fløyen stengt ned mens det renoveres.
 ?? ?? Stuen slik den ser ut nå. Det skal ikke gjøres så mye mer enn litt farge og skifte av enkelte vinduer, blant annet.
Stuen slik den ser ut nå. Det skal ikke gjøres så mye mer enn litt farge og skifte av enkelte vinduer, blant annet.
 ?? ?? Klara har det fint slik Fedaheimen er nå, men det blir fint med en oppussing også. Her med Tove Merete Ege til venstre.
Klara har det fint slik Fedaheimen er nå, men det blir fint med en oppussing også. Her med Tove Merete Ege til venstre.
 ?? ?? Fedaheimen står ovenfor en god renovering.
Fedaheimen står ovenfor en god renovering.
 ?? ?? Kjøkkenluk­e fra stua og spiseromme­t.
Kjøkkenluk­e fra stua og spiseromme­t.
 ?? ALLE FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ??
ALLE FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway