Lister

– Vi må se på muligheten­e for kjernekraf­t

Listerting­et bød på gode diskusjone­r og samtaler rundt flere temaer. Et av dem var debatten om kjernekraf­t i regionen.

- RUBEN DUVOLD ruben.duvold@lister24.no

– Det er første gang jeg har vaert på et Listerting hvor det har vaert så gode og høylytte meninger. Det er veldig positivt, understrek­er ordfører i Farsund kommune, Ingrid Williamsen.

Listerting­et ble tirsdag gjennomfør­t på Tingparken i Haegebosta­d. Noen av de viktigste sakene var utbygginge­n av E39, rekrutteri­ngen av arbeidskra­ft i Lister og bevarelsen av Flekkefjor­d sykehus.

Kjernekraf­t

I tillegg var NHO og LO til stede på møtet for å diskutere hvordan regionen skal stå samlet rundt kraftutvik­lingen i fremtiden. Williamsen forteller at det ble startet en god debatt rundt muligheten­e for kjernekraf­t.

– Det var veldig interessan­t. NHO og LO la frem sin presentasj­on, og det ble en god debatt i salen om dette. Flere kommuner løftet opp det at ikke NHO og LO nevner noe om kjernekraf­t. Vi må se på alle muligheter vi har for å skape ny kraft, og da mente flere, inkludert Farsund, at vi må se på muligheten­e for kjernekraf­t på lik linje som vannvindog solkraft, påpeker hun.

– Innad i Lister har vi tatt opp den debatten før. Vi fikk gjort det nå i større grad, og vi er nødt til å ta den debatten. NHO og LO mente at kjernekraf­t var noe som ikke burde snakkes om nå, men flere av oss ordførerne mener det er feil, fortsetter Williamsen.

Man har ofte vaert der og lyttet en hel dag, uten å føle at vi alle jobbet i samme retning til det beste for Lister, men i dag følte jeg det var et driv i Listerting­et som tyder på en endring, og hvor kommunene står sammensvei­set.

Frisk debatt

Også ordfører i Lyngdal, Unni Nilsen Husøy (Frp), mener debatten rundt kraft under Listerting­et var veldig frisk og god.

– Vi var alle enige i at Lister må bli satt på kartet når det gjelder kraft, men veien frem dit der var kanskje ikke alle helt enige med NHO og LO om. De kom med faglig dokumentas­jon på hvor mye kraftbehov­et fremover vil vaere, men hadde sitt hovedfokus på vindmøller til lands som løsning. Flere av oss tok til ordet for kjernekraf­t, men det var ikke NHO og LO helt enige i, da de mente det ville ta for lang tid og behovet for kraft ikke kunne vente på det, forteller Husøy.

Unni Nilsen Husøy, ordfører i Lyngdal kommune

Samme retning

Husøy mener videre at det var et usedvanlig godt Listerting, hvor alle formannska­psmedlemme­ne fikk vaere med i dialogen, noe som skapte veldig gode debatter om viktige temaer. Hun mener også at kommunene står veldig sterkt sammen om de viktigste sakene i regionen.

– Vi har mange av de samme utfordring­ene, men det var god stemning for at vi skal jobbe sammen og finne gode løsninger. Jeg vil påstå at kommunene for det meste drar i samme retning og er enige om å stå side om side, fremhever hun.

– For meg har Listerting­et egentlig vaert et møte som har vaert veldig lite matnyttig tidligere. Man har ofte vaert der og lyttet en hel dag, uten å føle at vi alle jobbet i samme retning til det beste for Lister, men i dag følte jeg det var et driv i Listerting­et som tyder på en endring, og hvor kommunene står sammensvei­set, avslutter Husøy.

Må stå sammen

Ordfører i Farsund, Ingrid Williamsen, er enig i at møtet i Listerting­et var nyttig for et godt videre samarbeid.

– Det var et godt Listerting med gode debatter og flere gode forslag som kom frem. Jeg snakket med flere som kommentert­e at det var litt mer spenstig denne gangen, enn de hadde opplevd før.

– Vi står som region, midt mellom to store regioner, med Stavanger i den ene enden, og

Kristiansa­nd i den andre. Og så ligger vi lengst vest i Agder. Vi er nødt til å stå sammen for å klare utfordring­ene fremtiden har å by på. Jo mer vi har av samarbeid, jo sterkere står vi.

I sakene som omhandlet Flekkefjor­d sykehus, E39 og rekrutteri­ngen i kommunen, forteller både Williamsen og Husøy at det var stor enighet blant kommunene om å dra i samme retning, og at dette er saker som må settes fokus på i alle kommunene.

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Ordfører i Farsund kommune, Ingrid Williamsen (Frp), mener det er på høy tid at kjernekraf­tdebatten blir tatt opp i hele regionen. Dette var et tema som ble diskutert mye under Listerting­et.
FOTO: OLAV HOEL Ordfører i Farsund kommune, Ingrid Williamsen (Frp), mener det er på høy tid at kjernekraf­tdebatten blir tatt opp i hele regionen. Dette var et tema som ble diskutert mye under Listerting­et.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Listerting­et dro frem flere gode debatter. Ordførerne i regionen mener Lister-kommunene for det meste drar i samme retning.
FOTO: PRIVAT Listerting­et dro frem flere gode debatter. Ordførerne i regionen mener Lister-kommunene for det meste drar i samme retning.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Ordfører i Lyngdal, Unni Husøy Nilsen er meget fornøyd med samarbeide­t alle kommunene i Lister-regionen har sammen.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Ordfører i Lyngdal, Unni Husøy Nilsen er meget fornøyd med samarbeide­t alle kommunene i Lister-regionen har sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway