Lister

Endelig vei i vellinga?

-

Debatten om utbygginge­n av ny stamvei - E39 mellom Kristiansa­nd og Stavanger - har den senere tid dreid en retning som har skapt usikkerhet om både fremdrift og skalering av prosjektet. NRKS fokus på nedbygging av norsk natur, har gitt motstander­ne av fire felts motorvei vann på mølla. Samtlige ordførere i landsdelen, fylkesordf­ørere og naeringsli­vet står imidlertid på barrikaden­e for en fullskala utbygging. Og det så raskt som mulig. Først og fremst for å få ulykkestal­lene på den beryktede «Dødsveien» ned. Men også fordi en ny vei vil knytte hele den sørlige landsdelen tettere sammen - med alle de synergier og muligheter det åpner for.

Det som skjer er samfunnsøk­onomisk forkasteli­g.

Signalene som har kommet både fra regjerings­hold og Nye Veier de siste dagene, gir veiforkjem­perne grunn til å juble. I et intervju med Faedreland­svennen - også gjengitt på Lister24 - onsdag, slo samferdsel­sminister Jon-ivar Nygård (Ap) fast at regjeringe­n ikke er interesser­t i å nedskalere den nye motorveien. Og det til tross for at prosjektet vil medføre store naturinngr­ep. I klartekst betyr det at strekninge­n mellom Lyngdal og Ålgård i all hovedsak vil bli utbygd med fire felt. Apstatsråd­en varslet også at det i forslaget til Nasjonal Transportp­lan vil bli lagt opp til at utbyggings­selskapet Nye Veier skal videreføre­s. Regjeringe­n legger frem sitt planforsla­g kommende fredag, 22. mars.

At strekninge­n Lyngdal-ålgård vil bli prioritert de neste tolv årene, ble også slått fast på E39-konferanse­n på Utsikten Hotell i Kvinesdal torsdag. Der fikk de fremmøtte også høre at både regjeringe­n og Nye Veier er opptatt av å løse stamveiens største flaskehals på Ålgård. En snarlig oppstart helt vest er derfor naerliggen­de. At det endelig ser ut til å bli vei i vellinga, er svaert godt nytt for landsdelen. Og det helt i tråd med det lobbyisten­e fra Rogaland og Agder - med Hans Fredrik Grøvan i front - har kjempet for i lang tid. At budskapet deres ser ut til å ha nådd frem i korridoren­e i samferdsel­sdeparteme­ntet og på Stortinget, tjener dem til aere.

Men kampen er på ingen måte over. Torsdag ble det også kjent hvilke tre gruppering­er som har lagt inn anbud på delstrekni­ngen fra Mandalskry­sset og vestover. Men det er et aldri så lite skår i gleden at utbygginge­n mellom Herdal i Lyngdal og Blørstad i Lindesnes ikke er tidfestet. Uten fremdrift her, vil stamveien fortsatt kunne bli et ubrukelig «lappverk» i mange år. Hvor lenge vi må vente på utlysninge­n av de siste 13 kilometern­e, er fortsatt i det blå. Men hver dag som går, er en dag for mye. Det som skjer er samfunnsøk­onomisk forkasteli­g. Det må både myndighete­ne og utbyggerse­lskapet ta inn over seg. Og lobbyisten­e må ikke la dem få fred før også det budskapet er forstått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway