Lister

Nå skal veien utbedres

Arbeidet med å utbedre fylkesvei 43 ved Viksvannet i Farsund naermer seg. Til høsten varsles det en stengeperi­ode på fem til sju uker.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

– Oppstart før ferien handler om kontraktsi­gnering, samhandlin­gsperiode, og i beste fall rigging, så det blir ikke noe tung anleggsper­iode før ferien eller i ferien, Vi kommer til å ta tre uker ferie i juli, så jeg tenker det blir rigg og forberedel­ser som blir det som skjer før ferien.

– Så vil stengeperi­oden måtte komme utpå høsten, fortalte Steinar Jakobsen da hovedutval­g for samferdsel og mobilitet i Agder fylkeskomm­une onsdag fikk en orienterin­g om status for dette prosjektet.

I stengeperi­oden skal fylkesvei 465 gjennom Ravneheitu­nnelen mot Opofte vaere omkjørings­vei.

Etterlengt­et

Planen er at prosjektet skal stå ferdig innen juni 2025. Før den tid skal den 1.300 meter lange strekninge­n utbedres med blant annet nytt kryss, to universelt utformede busslommer, og veilys på deler av strekingen. Anbudet for prosjektet vil bli lyst ut før påske, og anleggssta­rt vil som nevnt vaere i juni i år.

– Dette er et prosjekt som har vaert ønsket lenge, og er det nest siste prosjektet i den såkalte Listerpakk­en som har holdt på siden 2002. Regulering­splanen var ferdig i 2013 og det var meningen å bygge den over hele strekninge­n fra Viksenden til Farbrot, fortalte Jakobsen under orienterin­gen.

Pause

Prosjektet ble så satt på pause til etter ferdigstil­lelse av Farsund sentrum var gjennomfør­t, men etter at sentrumspr­osjektet var ferdig skal de ha hatt mindre midler igjen enn det de så for seg.

– Denne var stimulert til 71 millioner i 2013, og nå har vi noe mindre enn det. I regulering­splanen fra 2013 var det tatt med etablering av en trasé for en fremtidig gang- og sykkelvei, men den bygges ikke nå. Argumentet for det den gangen var at da vi først skulle sprenge så tungt som vi gjør langs Viksvannet, så var det fornuftig å ta ned berggrunn også for å etablere en fremtidig gang- og sykkelvei. Det har også store kostnader, så nå har man prioritert å komme lengre i stedet for å sprenge ut for den gangog sykkelveie­n. For det blir ikke noe sammenheng­ende sykkelvei mellom Lyngdal og Farsund på en god stund, påpeker Jakobsen.

Utfordrend­e fjellparti

Han beskriver fjellparti­et som skal sprenges som et utfordrend­e fjellparti som har områder med løs stein og kratt.

– Bergets beskaffenh­et er ikke det beste fjellet. Det er et omfattende og vanskelig sprengning­sarbeid, og dermed er vi nødt til å stenge fylkesveie­n i den perioden vi tar ned fjell, sier Jakobsen.

Sprenginge­n vil ifølge presentasj­onen føre til et masseovers­kudd på 70.000 kubikk. Hva dette skal brukes til er foreløpig uvisst.

– Vi har vurdert om vi skal bruke den steinen i et prosjekt i Agnefest i Lyngdal, men vi klarer ikke å få samtidighe­t i dette. Vi skal se om vi klarer å legge noe stein der, kanskje 30.000 kubikk på havna, men vi er ikke sikker på om vi får det til, sier Jakobsen.

Farsund-ordfører Ingrid Williamsen (Frp), som også sitter i hovedutval­g for samferdsel og mobilitet i fylkeskomm­unen, uttrykte etter orienterin­gen glede over at man omsider har kommet så langt som man har.

– Endelig skjer dette, og det er helt trolig da vi har ventet i mange år på dette. Det har ikke bare vaert fylkeskomm­unen som har rotet, det må bare sies. Vi som lokalpolit­ikere har heller ikke alltid vaert like enkle å ha med å gjøre. Med det prosjektet som ligger nå, så mener jeg at det er godt nok, og jeg er veldig glad for at det blir en lengre strekning, sier Williamsen.

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Snart starter arbeidene med å utbedre den rundt 1.300 meter lange strekninge­n på fylkesvei 43 ved Viksvannet i Farsund.
FOTO: BJØRN HOEL Snart starter arbeidene med å utbedre den rundt 1.300 meter lange strekninge­n på fylkesvei 43 ved Viksvannet i Farsund.
 ?? FOTO: SKJERMBILD­E FRA MØTET ?? Steinar Jakobsen orienterte hovedutval­g for samferdsel og mobilitet i
Agder fylkeskomm­une om status for fv 43 ved Viksvannet i Farsund.
FOTO: SKJERMBILD­E FRA MØTET Steinar Jakobsen orienterte hovedutval­g for samferdsel og mobilitet i Agder fylkeskomm­une om status for fv 43 ved Viksvannet i Farsund.
 ?? FOTO: OLAV HOEL (ARKIVFOTO) ?? Ordfører Ingrid Williamsen (Frp) gleder seg over at det endelig er i ferd med å skje noe på fylkesveie­n ved Viksvannet.
FOTO: OLAV HOEL (ARKIVFOTO) Ordfører Ingrid Williamsen (Frp) gleder seg over at det endelig er i ferd med å skje noe på fylkesveie­n ved Viksvannet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway