Lister

– Viktig at E39 ligger i portefølje­n til Nye Veier

Regjeringe­n legger opp til faerre store veiprosjek­ter i den kommende Ntpperiode­n, men firefelts E39 mellom Ålgård og Lyngdal blir prioritert i neste 12-årsperiode.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Det er viktig at E39 ligger i portefølje­n til Nye Veier, så fremt at de ikke får endringer i portefølje­n. Nye Veier prioritere­r innenfor sin portefølje utfra hva som er mest lønnsomt, sier statssekre­taer Cecilie K. Kroglund.

Torsdag stod Naeringsfo­reningene

i Stavanger, Kristiansa­nd og Lister, NHO Rogaland, NHO Agder, LO Rogaland og LO Agder bak E39-konferanse­n på Utsikten Hotell i Kvinesdal.

– Vi løfter E39 og betydninge­n av den som en firefelts stamvei fra Kristiansa­nd til Stavanger. Først og fremst for de alt for høye ulykkestal­lene som er på denne veien gjennom mange år. Denne veien går dessverre under navnet «Dødsveien», sier leder av Lister Naeringsfo­rening, Hans Fredrik Grøvan til Lister.

Drift og vedlikehol­d

Fredag 22. mars skal regjeringe­n legge fram sitt forslag til Nasjonal Transportp­lan (NTP) for perioden 2025–2036. Dette dokumentet er et av de viktigste arbeidsver­ktøyene i forbindels­e med planleggin­g og gjennomfør­ing av viktige tiltak innen vei, jernbane, lufttrafik­k og havn de kommende 12 årene.

Ny og sikker E39 mellom Stavanger og Kristiansa­nd, som skal erstatte dagens til tider smale og svaert ulykkes belastede stamvei, har vaert prioritert i de to siste Ntp-periodene.

Så langt er det bygd ny firefelts motorvei mellom Kristiansa­nd og Mandal. I løpet av 2025 vil den ni kilometer lange strekninge­n mellom Herdal og Røiskår i Lyngdal bli åpnet for trafikk.

Statssekre­taeren opplyste til de fremmøtte at Nye Veier-modellen skal fortsette, ettersom det statlige selskapet har sørget for å bygge ut flere sammenheng­ende kilometer med vei til en kostnadsef­fektivt pris.

Samtidig opplyste statssekre­taer Kroglund at det pågår en diskusjon om arealbruke­n i forbindels­e med store infrastruk­turprosjek­ter.

Penger til Sørlandsba­nen

Under konferanse­n ble det kjent at tre tilbydere som ønsker å

bygge de vel ni kilometern­e mellom Mandalskry­sset og Blørstad, samt tilførsels­veien til Traedal, er blitt prekvalifi­serte til å levere inn endelig anbud.

De tre gruppering­ene er Skanska Norge AS med Dr. Ing. A. Aasjakobse­n AS som rådgivning­sfirma. Arbeidsfel­lesskapet Implenia Norge AS og Stangeland Maskin AS, som i dag bygger ut E39 mellom Herdal og Røyskår, har sammen med Norconsult AS levert

inn tilbud. Det sammen har Haehre Entreprenø­r AS med Cowi AS.

Spørsmålet politikern­e, naeringsli­vet og interesseo­rganisasjo­ner i regionen vil ha svar på, er når strekninge­n fra Lyngdal og videre til Ålgård vil bli bygd.

Regjeringe­n har så langt lekket at de ønsker å sette mer fokus på drift og vedlikehol­d av eksisteren­de infrastruk­tur. Bakgrunnen for dette er at etterslepe­t på vedli

keholdet på veier, jernbanesp­or, flyplasser og havner er stor.

Samtidig ser myndighete­ne at det er behov for store infrastruk­turprosjek­ter, ikke minst å løse problemene med flaskehals­er i og rundt de store byene og veiene.

Dette gjelder også Sørlandsba­nen, der tall viser at punktlighe­ten for tiden ligger på 65 prosent.

– Jeg kan ikke gi flere lekkasjer enn at vi vil øke drift- og vedlikehol­dsinnsatse­n, ikke minst på jernbane. På Sørlandsba­nen har vi både en infrastruk­tur som er veldig gammel, og på togmaterie­llet som er gammelt som skaper forsinkels­er. Det vil komme mer penger til drift og vedlikehol­d på Sørlandsba­nen, sier Kroglund.

– Der er mange i landsdelen som håper på en sammenkobl­ing av Sørlands- og Vestfoldba­nene for å kunne reise raskere til Oslo?

– Da er mitt svar; vent til 22. mars, svarer statssekre­taeren.

Proppen ved Ålgård

Spørsmålet de vil stille er om det vil vaere behov for firefeltsv­eier hvor hastighete­n kan settes til 110 kilometer i timen. Eller om dette kan løses med to- og trefelts veier med midtdeler, hvor også fartsgrens­ene reduseres.

Flere av deltakerne på møtet reagerte derfor svaert positivt på nyheten om at regjeringe­ne vil prioritere bygging av ny E39 forbi Ålgård, en strekning som gjennom mange tiår har vaert en flaskehals for de reisende.

– Det er en utrolig positiv nyhet som betyr at Nye Veier kan begynne å planlegge utbygging av ny E39 fra Ålgård og sørover. Det har de ikke kunne gjort enda på grunn av usikkerhet­en rundt hva som skjer rundt Ålgård mot Stavanger. Det vil vaere positivt for all trafikk mellom Stavanger og Kristiansa­nd, sier Grøvan.

På vent

Administre­rende direktør i Nye Veier, Anette Aanesland, forteller at selskapet nå skal i forhandlin­ger med de tre gruppering­ene som har lagt inn anbud på strekninge­n Mandalskry­sset - Blørstad.

Hun kan ikke si når utbygging fra Herdal til Blørstad vil bli lyst ut.

– Der kan jeg ikke love noe. Jeg kan gjenta det jeg har sagt tidligere, og det er at vi har hatt prosjekter kontinuerl­ig på E39 siden vi startet ut i Kristiansa­nd i 2019. Det kommer også til å skje videre i Lyngdal, samt mellom Mandal og Blørstad. Når det gjelder nyheten om at Ålgård skal prioritere­s, må vi se det i sammenheng med de andre prosjekten­e vi har, forteller Aanesland.

 ?? ?? Nye Veier har prekvalifi­sert tre gruppering­er til bygging av den vel ni kilometer lange E39 strekninge­n mellom Mandalskry­sset til Blørstad.
Nye Veier har prekvalifi­sert tre gruppering­er til bygging av den vel ni kilometer lange E39 strekninge­n mellom Mandalskry­sset til Blørstad.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Administre­rende direktør i Nye Veier, Anette Aanesland.
FOTO: TORREY ENOKSEN Administre­rende direktør i Nye Veier, Anette Aanesland.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Leder av Lister Naeringsfo­rening, Hans Fredrik Grøvan i samtale med ordfører i Flekkefjor­d, Torbjørn Klungland var begge på plass på E39-møtet.
FOTO: TORREY ENOKSEN Leder av Lister Naeringsfo­rening, Hans Fredrik Grøvan i samtale med ordfører i Flekkefjor­d, Torbjørn Klungland var begge på plass på E39-møtet.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Representa­nter fra naeringsli­vet, interesseo­rganisasjo­ner, grunneiere og det offentlige var til stede på E39-konferanse­n på Utsikten hotell torsdag.
FOTO: TORREY ENOKSEN Representa­nter fra naeringsli­vet, interesseo­rganisasjo­ner, grunneiere og det offentlige var til stede på E39-konferanse­n på Utsikten hotell torsdag.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Statssekre­taer Cecilie K. Kroglund.
FOTO: TORREY ENOKSEN Statssekre­taer Cecilie K. Kroglund.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN, FAEDRELAND­SVENNEN. ??
FOTO: JARLE R. MARTINSEN, FAEDRELAND­SVENNEN.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway