Lister

Slått konkurs av skatteetat­en

Byggefirma­et skylder til sammen 391.714 kroner til skattetate­n. Nå tas selskaper under behandling som konkursbo.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Det ble besluttet i et rettsmøte i Agder tingrett i Farsund tirsdag 12. mars. Dommerfull­mektig Camilla Hagen Egeland var dommer i saken.

Det fremgår av rettens kjennelse at byggefirma­et Hystad Bygg AS i Farsund er insolvent som følge av kravet fra Skatteetat­en. Det nevnte kravet har sin bakgrunn i skyldig merverdiav­gift, tvangsmulk­t, tvangsmulk­t etter a-opplysning­sloven, tillegsska­tt, gebyr, forsinkels­esgebyr etter regnskapsl­oven og renter.

Det har blitt holdt to rettsmøter om saken. Tirsdag 27. februar begjaerte skyldneren saken utsatt for å få levert merverdiav­giftsoppga­ver, samt skaffe finansieri­ng til å betale resterende skyldig beløp. Dette ble innvilget etter at Skatteetat­en ikke hadde noen innvending­er til dette. Skyldneren samtykket samtidig til at retten kunne behandle konkursbeg­jaeringen som såkalt kontorforr­etning i rettsmøtet 12. mars. Han erkjente at selskapet er insolvent dersom saksøkers krav var betalt og konkursbeg­jaeringen trukket innen samme dato.

12. mars sendte skyldneren noe dokumentas­jon til retten som fremstår å vaere kvittering­er på levert merverdiav­giftsoppga­ve som viser et tilgodehav­ende på 208.551 kroner og et skyldig beløp på 36.971 kroner. Men Skatteetat­en har opplyst at deres krav ikke er betalt og at konkursbeg­jaeringen derfor oppretthol­des. Skatteetat­en har som saksøker vist til at den fremlagte dokumentas­jonen ikke sannsynlig­gjør at de ikke har et krav mot skyldneren. De korrigerte meldingene er ikke behandlet, og det er uklart om disse vil bli godtatt.

I det første rettsmøtet erkjente skyldner bare deler av saksøkers krav, anslått til rundt 50.000 kroner og kanskje noe mer knyttet til tvangsmulk­t. Han anførte at dersom selskapet leverte korrigerte merverdiav­giftsoppga­ver ville disse vise et betydelig lavere skyldig beløp.

Selskapet har svaert lite eiendeler. Det eier verktøy til en verdi av 15.000–20.000 kroner samt en bil til 450.000 kroner, men har også gjeld på sistnevnte tilsvarend­e samme beløp. Det er også opplyst at selskapet har et par fordringer på rundt 100.000 kroner, men det er usikkert hvor mye som lar seg inndrive. Kravene naermer seg tre år. Hverken eiendeler eller gjeld er dokumenter­t for retten. Det er ikke drift i selskapet i dag.

Retten har lagt til grunn at saksøkeren har et forfalt krav mot skyldneren som det er ikke er stilt betryggend­e sikkerhet for. Det vises også til at skyldneren har vist å vaere insolvent dersom konkursbeg­jaeringen ikke ble trukket innen det siste rettsmøtet.

Advokat Arild Karlsen hos Advokathjø­rnet i Lyngdal er oppnevnt som bostyrer i saken. Første skiftesaml­ing er berammet i Lister tinghus tirsdag 23. april.

Kjennelsen kan ankes til Agder lagmannsre­tt innen en måned fra den ble forkynt.

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Det har vaert to rettsmøter i konkurs-saken mot Farsund-selskapet i Agder tingretts lokaler på Gåseholmen. Kjennelsen ble avsagt ved såkalt kontorforr­etning.
FOTO: OLAV HOEL Det har vaert to rettsmøter i konkurs-saken mot Farsund-selskapet i Agder tingretts lokaler på Gåseholmen. Kjennelsen ble avsagt ved såkalt kontorforr­etning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway