Lister

Krever bedre togtilbud

Formannska­pet i Haegebosta­d tok torsdag turen til Snartemo stasjon med Sigbjørn Gjelsvik, leder av Transport- og kommunikas­jonskomite­en på Stortinget, for å rette oppmerksom­het mot togutfordr­ingene.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

– Vi er opptatt av at det jobbes for å finne tiltak så man kan forbedre punktlighe­ten - som vi anser som den største utfordring­en. Oppgraderi­ng av linjenett og mer penger til vedlikehol­d vil komme det til gode, sier varaordfør­er Margrethe Handeland (Sp).

Formannska­pet hadde invitert Sigbjørn Gjelsvik for å fremme budskapet om behov for bedre togtilbud ved Snartemo stasjon.

– Den siste tiden har det skortet på punktlighe­t og det har vaert snakk om stoppstruk­tur og folk har blitt nervøse om det. Vi vil vise at det her er bred politisk enighet om at dette er viktig for Haegebosta­d som kommune, og for mange andre av våre nabokommun­er, uttrykker ordfører Jan Petter Gysland (H).

Mangler tiltro

– For Haegebosta­d åpner tog som transportm­iddel opp for Kristiansa­nd som et arbeidsmar­ked. Det går an å kjøre bil, men da passerer man en time, mens med tog i rute tar det mellom 40 til 50 minutter. Det er en vesentlig forskjell. Men da er man opptatt av punktlighe­t, sier varaordfør­er Handeland.

Ordfører Gysland legger til at Covid hadde sannsynlig­vis noe av skylden for at folk endret mønster, men det har ikke tatt seg opp igjen etterpå. Det tror han skyldes at folk ikke har tiltro til punktlighe­ten.

– I tillegg til arbeidsmar­kedet har man også studenter og videregåen­de skole som pendlet veldig mye med tog før, påpeker han i forhold til behovet av tog som alternativ­t transportm­iddel.

For mange aktører

For innbyggere uten tilgang på bil er tog naermest den eneste kollektive reisemetod­en i helgene, orienterer Handeland.

– Det er mange aktører som må samhandle for at brukerne skal oppleve det som en god tjeneste. Nå opplever man gjerne at det er litt for enkelt å skylde på hverandre. Det burde vaere et paraplysys­tem eller overordnet opplegg som hadde kontrollvi­rksomhet, som passer på at ting ble samkjørt, foreslår ordfører Gysland.

– Det er et godt poeng. Litt av utfordring­en med hele jernbanere­formen er at det ble enda flere aktører. Det er en av tingene vi jobber med. Man må tenke både på kort og lang sikt hva man skal gjøre, repliserer Sigbjørn Gjelsvik.

Han formidler videre at de har tatt utfordring­ene til departemen­tet gjentatte ganger, samt lagt press på Jernbanedi­rektoratet og Go-ahead for å se på hvilke løsninger man har.

– Jeg er veldig opptatt av at det er noen som tar tak i det, og vi jobber tydelig mot det samtidig som vi vet at det også er mange andre kommuner langs banen som er opptatt av det samme, sier Gjelsvik.

Løpende dialog

– Med det varslede beløpet som ligger inne i Nasjonal transportp­lan for drift, vedlikehol­d og fornyelse, vil det vaere rom for at Banenor kan iverksette alle tiltakene på Sørlandsba­nen som de har meldt inn, formidler Gjelsvik.

– Jobbes det med løsning nå som kan iverksette­s om kort tid?

– For det første er det løpende dialog med Go-ahead, og jeg vet flere av kommunene langs strekninge­n har møter med selskapet. Go-ahead har sagt de jobber med tiltak for både å se på hvordan de kan gi bedre informasjo­n, men også at de får opp punktlighe­ten. Pr. nå er Sørlandsba­nen den banestrekn­ingen som har dårligst punktlighe­t den siste tiden. Så her er det mange ulike ting vi jobber med, men jeg vil si at det er en av de sakene på jernbane som vi har hatt mest fokus på de siste månedene, sier stortingsr­epresentan­ten.

– Hva gjør at Go-ahead sliter med å imøtekomme punktlighe­ten? Er de ikke godt nok rustet for norsk natur?

– Jeg mener at Go-ahead har et betydelig forbedring­spotensial­e på bare det å gi bedre informasjo­n og tenke løsninger, og der tror jeg nok de også erkjenner at de ikke har vaert gode nok. Det er tydelige forventnin­ger på at det skal bli bedre.

Punktlighe­t

Handeland påpeker at en del av utfordring­en ved togtilbude­t, har vaert teknisk svikt på selve togsettet.

– Er det noen planer om å bytte ut togsett? spør Gysland.

– Jeg vet det er har vaert diskutert om man skal bytte ut togsett eller det innvendige, samt servicen man får når man er på toget, svarer Gjelsvik.

Formannska­pet benyttet også anledninge­n til å stille spørsmål om kravene til togselskap­ene: Er det krav til at det skal etterleves et visst antall avganger og punktlighe­t?

– Absolutt, respondere­r Gjelsvik, og viser blant annet til samferdsel­sministere­ns såkalte nyttårstal­e. Det viktigste budskapet var at punktlighe­ten skal opp.

Det vil vedlikehol­d bidra til, samt prosjektet på nye kjøreledni­nger på lengre strekninge­r og sporfornye­lser, uttrykker han.

– Direkte dialog – Hva vil du gjøre med denne informasjo­nen etter møtet?

– Jeg vil understrek­e tydelig at det man opplever her av punktlighe­t ikke er godt nok i det hele tatt, det er ikke et akseptabel­t tilbud. Jeg ønsker å bidra, hvis det er ønskelig, til at dere kan få direkte dialog med departemen­tet, Jernbanedi­rektoratet og Go-ahead for å beskrive det dere står i her. Men vi kommer til å fortsette å presse på fra Stortinget­s side og er i løpende kontakt med departemen­tet og ansvarshav­ende for portefølje­n i samferdsel­sdeparteme­ntet, sier Gjelsvik.

Handeland satt selv i Jernbanepl­attform Agder, et forum organisert av fylkeskomm­unen, i to runder. Hun opplevde selv at togtilbude­t gikk feil.

– En velfungere­nde sørlandsba­ne har mye å si for bo-attraktivi­teten, både for studenter og for folk med høy utdanning som trenger et annet arbeidsmar­ked enn det som finnes lokalt. Så jeg blir så frustrert når den pendlermul­igheten nesten ikke fungerer lenger, sier varaordfør­er Margrethe Handeland.

Gjelsvik støtter opp om viktighete­n av transportm­uligheten for et lokalsamfu­nn.

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Togtilbude­t på Snartemo stasjon var tema for Haegebosta­ds formannska­p i møte med Sigbjørn Gjelsvik fra Transport- og kommunikas­jonskomite­en på Stortinget torsdag. F.v: Margrethe Handeland, Jan Petter Gysland, Tom Kenneth Høyland, Morten Hauge, Marianne Rossevatn, Anja Abusland og Sigbjørn Gjelsvik.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Togtilbude­t på Snartemo stasjon var tema for Haegebosta­ds formannska­p i møte med Sigbjørn Gjelsvik fra Transport- og kommunikas­jonskomite­en på Stortinget torsdag. F.v: Margrethe Handeland, Jan Petter Gysland, Tom Kenneth Høyland, Morten Hauge, Marianne Rossevatn, Anja Abusland og Sigbjørn Gjelsvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway