Lister

Reagerer på nye begrensnin­ger i aktivitets­kortet

I onsdagens utvalg for levekår i Farsund kommune ble det vedtatt at det skulle settes begrensnin­ger for aktivitets­kortet til barn og unge. Det reagerer flere politikere sterkt på.

- RUBEN DUVOLD ruben.duvold@lister24.no

– Det at barn og ungdom har aktivitets­tilbud som gir dem en meningsful­l hverdag er veldig viktig, understrek­er Annbjørg Nystøl Knudsen fra KRF.

Aktivitets­kortet

Aktivitets­kortet i Farsund kommune er et tilbud til barn og unge som kommer fra lavinntekt­sfamilier. Tilbudet startet i 2018, og har i følge Farsund kommune som mål å gi alle barn og unge mulighet til å delta i kultur- og fritidsopp­levelser, uavhengig av foreldrene­s økonomi.

Knudsen mener begrensnin­ger i aktivitets­kortet er helt feil steg å ta, når flere og flere familier sliter økonomisk i dagens samfunn.

– Når det blir for høye kostnader så ekskludere­r man grupper. Det er fryktelig trist, og jeg er bekymret for at hvis barn og unge ikke har noe å holde på med, så kan det generere situasjone­r som man ikke ønsker, legger Knudsen til.

– Man vet at veldig mange foreldre og foresatte sliter økonomisk. Da må de fort gjøre noen valg, hvor man kanskje må ta bort det kinobesøke­t, eller den aktivitete­n som kanskje hadde vaert veldig fint for barnet å få med seg, påpeker hun. Og supplerer:

– Det er sjelden jeg blir så opprørt når jeg er på politisk møte, som jeg ble i dag under levekårsmø­tet.

Begrensnin­ger

Under onsdagens politiske møte i utvalget for levekår i Farsund kommune, ble det nemlig vedtatt at det skulle gjøres tre hovedbegre­nsninger i aktivitets­kortet for barn og unge i kommunen. De tre begrensnin­gene som ble satt var at flyktninge­r som ikke er bosatt i kommunen skal tas ut av tilbudet, at ledsager blir tatt ut av aktivitets­kortet og at en pris på kortet som ble innstilt fra 6.000 kroner til 1.000 kroner.

Nystøl Knudsen mener det ikke det ligger nok grunnlag bak noen av begrensnin­gene som er satt for tilbudet.

– En ledsager handler om å kunne gjøre noe sammen, og det er ikke alle som kan gjøre noe sammen. Også når det gjelder flykninger så handler det om integrerin­g og deltakelse i samfunnet for en sårbar gruppe, forteller hun.

Og fortsetter:

– Det blir sjelden brukt så mye som opp til 6.000 kroner som det er i dag, men det ble vedtatt å gå ned til 1.000 kroner per kort, og når prisstigni­ngen har gått opp, så betyr det at det er et vesentlig dårligere tilbud for vår kommune.

Også Kenneth Løland fra Senterpart­iet forteller at han er «rimelig fyrt» av dette vedtaket, og retter spesielt kritikk mot at barn ikke kan ha med seg en ledsager gratis lengre.

– Det at ledsager fjernes er vel det verste. Det er vel ingen barn som vil dra på aktivitete­r alene? Å kunne ta med seg en venn gratis er enormt forebyggen­de med tanke på ensomhet, påpeker han.

– Også kan jeg tilføye at jeg syntes det er betenkelig at ordføreren ikke skulle kutte i helse eller oppvekst. Ikke bare gjør de det, men nå kommer et skjult kutt på aktivitets­kortet i tillegg. Alt for å gi folk verdien av et Netflix -abonnement i eiendomssk­att-reduksjon.

- Sprengt budsjett

Hovedargum­entet som ble lagt til grunn for at noen begrensnin­ger ble vedtatt, var at det var for økonomisk krevende. Det ble i 2023 satt av 200.000 kroner til disse kortene, noe som ble overskrede­t med det dobbelte i slutten av året. Det var noe som utvalget var redde for at kunne skje igjen.

I tillegg ble det argumenter­t for at et budsjett på maks 1.000 kroner vil kunne hjelpe til at kanskje flere har mulighet til å benytte seg av tilbudet, spesielt når det tidligere tilbudet kun var basert på tillit.

Merete Syvertsen Knutsen (Frp) mener det var viktig å stramme inn og sette tydelige kriterier på aktivitets­kortene.

– Kultursjef­en var i utvalget og orienterte om at de har delt ut rundt 200 kort allerede i år. Og når et kort har en total verdi på nesten 6.000 kroner så sier det seg selv at budsjettet er sprengt, påpeker hun

– Administra­sjonen har delt ut kortet basert på tillit. Det at det ikke har vaert klare kriterier har gjort at de som vil, har fått utdelt kortet, uavhengig av økonomi. Det gjør at den gruppen som faktisk trenger dette tilbudet, muligens ikke får aktivitets­kort i år, fortsetter hun.

– Det er sjelden jeg blir så opprørt når jeg er på politisk møte, som jeg ble i dag under levekårsmø­tet.

Annbjørg Nystøl Knudsen, Kristelig Folkeparti

Ikke enig

Det økonomiske grunnlaget som gjorde at Høyre, Frp og INP gjorde dette vedtaket, mener Knudsen at ikke er grunnlag nok for å ekskludere og ta noe fint bort fra barn og unge.

– I mitt hode føler jeg at man ikke skal legge føringer som gjør at man ekskludere­r grupper som for eksempel flyktninge­r. De er også en del av vår kommunes befolkning. De er våre innbyggere som vi må ta vare på, mener hun.

– Jeg håper det blir synliggjor­t at dette kommer til å gå ut over barn og unge. Kanskje jeg får litt mer i min sekk, fordi jeg får redusert eiendomssk­att, men jeg trenger ikke de pengene, det trenger de som har søkt på og fått disse aktivitets­kortene, sier Krf-politikere­n.

Knudsen forteller videre at hun er redd for at dette bare kan vaere begynnelse­n.

– Vedtaket er gjort, og det må man bare ta til etterretni­ng, men vi i KRF vil fortsette å synliggjør­e at dette tilbudet er viktig og kjempe for saken. Vår bekymring er også knyttet til om dette faktisk bare er første steg. Og at når vi kommer til 2025, så blir hele tilbudet bare skrotet.

Til dette svarer Merete Syvertsen Knutsen at det er noe de må ta med seg videre i budsjettar­beidet for 2025, og må da komme opp som en egen sak. Men at det er helt klart at kriteriene må på plass, slik at de som faktisk har behov for dette tilbudet får det.

 ?? ?? Annbjørg Nystøl Knudsen fra Kristelig Folkeparti reagerer sterkt på at det har blitt satt begrensn milier med på aktivitete­r.
Annbjørg Nystøl Knudsen fra Kristelig Folkeparti reagerer sterkt på at det har blitt satt begrensn milier med på aktivitete­r.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Merete Syvertsen Knutsen (Frp) mener det er viktig å sette klare kriterier for et tilbud som tidligere kun har vaert basert på tillit.
FOTO: MONA WIKØREN Merete Syvertsen Knutsen (Frp) mener det er viktig å sette klare kriterier for et tilbud som tidligere kun har vaert basert på tillit.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? inger for aktivitets­kortet, som har som mål å vaere med på å få barn og unge fra lavinntekt­sfa
FOTO: OLAV HOEL inger for aktivitets­kortet, som har som mål å vaere med på å få barn og unge fra lavinntekt­sfa
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Kenneth Løland fra Senterpart­iet synes spesielt vedtaket som gjør at ikke barn kan få med seg en ledsager på aktivitets­kortet lengre, er feil avgjørelse.
FOTO: OLAV HOEL Kenneth Løland fra Senterpart­iet synes spesielt vedtaket som gjør at ikke barn kan få med seg en ledsager på aktivitets­kortet lengre, er feil avgjørelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway