Lister

Ble dumpet langs E39

Merethe Eiesland jobber som frivillig i Dyrebeskyt­telsen Norge, avdeling Lyngdal og Farsund. Hun ser seg nå lei av folk som dumper kattene sine.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

– Det er sikkert noen som har en katt som har fått kattunger, ikke blitt kvitt dem og dermed dumpet dem, sier Eiesland.

Kattungene det er snakk om ble dumpet på E39, ved Vatland, mellom Lyngdal og Kvinesdal.

Det var en tilfeldig forbipasse­rende som fant kattungene. Hun fant først tre av dem, og så to til senere. Alt tilsier at kattungene stammer fra samme eiere, ifølge Eiesland.

– De er såpass like og har samme størrelse, slik at vi kan ikke tro at noe annet skal vaere tilfelle.

Klarte seg ikke

– Det er vanskelig å si hvor mange katter som faktisk blir dumpet, men om man ser kattunger der de ikke burde vaere, og dersom de er tamme, kan man anta at de er dumpet. Det skjer oftere enn det burde skje. Nå var det snakk om fem kattunger. Det er ingen mammakatt til stede og kattungene var fulle av mark, betennelse og øremidd, så de har ikke fått behandling av eierne sine, sier hun.

Hun informerer at kattungene trenger behandling, kos og kjaerlighe­t. Foreløpig er det Eiesland selv som har de hjemme hos seg.

– Torsdag morgen fikk de full sjekk hos dyrlegen. Det ligger greit an med dem, men den ene var dårlig og pustet tungt. Dyrlegen valgte å avlive denne. Dessverre klarte den ikke seg. Den har nok blitt veldig påvirket av omstendigh­etene, og var veldig tynn. Det er vondt og trist når en må avlive små kattunger, sier hun.

Hun, sammen med resten av Dyrebeskyt­telsen, oppfordrer folk til å steriliser­e kattene sine. Dersom man ikke ønsker at katten skal få kattunger, er dette løsningen.

– De som vokser i et godt hjem får ikke betennelse og øremidd, da behandler man det, dersom man er en god eier, sier hun.

Hun mener folk må endre holdningen­e sine til katter og mener folk kanskje ikke anser en katt som høy verdi.

Straffbart

– Dette er første gang i år vi har funnet katter som er dumpet, men det er dessverre ikke en sjelden kost. Det ble funnet to kattunger ganske sent i fjor ved Rosfjord, som og var dumpet, opplyser hun.

Hun presiserer også at det er straffbart å hensette dyr i hjelpeløs tilstand.

– Det er det man gjør når man dumper dem. Det er en straffbar handling. Det er brudd på Lov om dyrevelfer­d § 14. Om man ikke har mulighet til å ha flere katter, må man steriliser­e katten man allerede har, sier hun.

Eiesland sier at kattungese­songen ikke har begynt helt enda, men frem til nå i år har de hjulpet totalt 14 dyr.

Etter Dyrebeskyt­telsen i fjor fikk nytt styre og avdeling, har de totalt hjulpet 152 dyr.

– Det er kun donasjoner som vi får som betaler for eksempel sjekk hos dyrlegen. Alle som er medlemmer gjør en frivillig innsats for dyrene, sier hun.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Disse fem kattungene ble funnet dumpet på E39 ved Vatland.
FOTO: PRIVAT Disse fem kattungene ble funnet dumpet på E39 ved Vatland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway