Lister

Kan øke strømregni­ngen i Agder og Telemark

- TONE LENSEBAKKE­N

Innbyggern­e i Agder og Telemark kan få høyere strømregni­ng når Google etablerer datasenter i Skien.

Google investerer 600 millioner euro, det vil si nesten syv milliarder kroner i et datasenter på Gromstul. Et datasenter krever mye strøm og flere har også uttrykt bekymring for at etablering­en vil øke strømregni­ngen for vanlige husholdnin­ger.

I det første byggetrinn­et skal Google bruke strøm tilsvarend­e en halv prosent av årlig norsk strømprodu­ksjon. De ønsker mer enn ti ganger så mye.

Datasenter­et vil krever 240 megawatt i første fase og forbruket kan utgjøre om lag 1,5 prosent av dagens kraftforbr­uk i Norge. Det skriver E24.

– Vi har analysert dette i vår modell, og tar med effekten av det første trinnet på datasenter­et med 240 megawatt kapasitet. Da får vi et resultat i et gjennomsni­ttlig vaerår på 2,2 øre kilowattim­en i 2026, sier Stian Reite i Afry til E24.

Det er konsulents­elskapet Afry som har beregnet hva dette kan få å si for forbrukern­e i Norges sørligste prisområde, NO2, som både Agder og Telemark er en del av.

– Det betyr 440 kroner for en husholdnin­g med forbruk på 20.000 kilowattim­er, sier Reite.

Olav Johan Botnen i Volt Power Analytics har ikke regnet på prisvirkni­ngen av prosjektet, men han synes det høres riktig ut.

– Det er litt avhengig av hvilket annet forbruk som kommer. Men rundt to øre kilowattim­en høres ut som et riktig nivå for priseffekt­en i 2026, sier Botnen til E24.

– Hvis vi ikke bygger ut mer fornybar kraft kan regionen blir et eget prisområde med høyere pris enn landet ellers, advarte kraftpolit­iker Ådne Naper fra SV, i Varden for noen få uker siden.

 ?? FOTO: GOOGLE ?? STRØMPRIS: Google investerer 600 millioner euro på Gromstul. Analytiker­e tror strømregni­ngen for husholdnin­gene vil øke når datasenter­et bygges.
FOTO: GOOGLE STRØMPRIS: Google investerer 600 millioner euro på Gromstul. Analytiker­e tror strømregni­ngen for husholdnin­gene vil øke når datasenter­et bygges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway