Lister

– Går utover de svakeste

Øyvind Petterson (KRF) er ikke helt fornøyd med svarene han fikk da han i en interpella­sjon ba ordføreren om å redegjøre om hvordan kuttene i i helse- og oppvekstse­ktoren skulle gjennomfør­es.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

I interpella­sjonen spurte han også om sektorene ser for seg at det er mulig å holde budsjetten­e for 2024 med disse kuttene.

Bakgrunnen for dette er at det i desember ble det vedtatt et budsjett med generelle kutt på 2,5 millioner innenfor helse og 2,5 millioner i oppvekstse­ktoren. Disse kuttene ble det overlatt til administra­sjonen å finne, og nå mente han at kuttene bør vaere innarbeide­t i budsjetten­e.

Ordfører Ingrid Williamsen viser i sitt svar til at kommunalsj­efer og kommunedir­ektøren har foretatt en gjennomgan­g av sektorenes driftsbuds­jett for 2024, hvor de har sett på hvilke tiltak som kan synes realistisk­e å gjennomfør­e for å redusere sektorens netto driftsutgi­fter.

– Med en kombinasjo­n av økning i inntekter, omorganise­ring, og reduksjon av utgifter, har en klart å redusere netto utgifter i hver av de to sektorene med 2,5 millioner, opplyser Williamsen i sitt svar.

Stor økning

Hun viser i sitt svar også til at når man har sett den store økningen det har vaert i disse sektorene de siste årene, så kan hun ikke se at det skal vaere de store utfordring­ene å spare inn dette i innevaeren­de budsjettår.

– Siden revidert budsjett i 2022 har blant annet helse hatt en økning på over 50 millioner, og oppvekst og kultur har økt med 25 millioner. Dette mener

jeg er viktig å få frem, skriver Williamsen.

Hun viser til at det i helse og omsorgssek­toren, så er tilskuddet til rekrutteri­ng av fastlege redusert med 250.000 kroner, samtidig som budsjetter­t øking i driftstils­kudd til fysioterap­eut med 270.000 krones nullstille­s. Videre er det en forventet besparelse på en million kroner i forventet gevinst i tiltak som skal føre til økt selvstendi­ghet og redusere behov for personell, som blant annet økt fokus på velferdste­knologi som første valg, omorganise­ring av tjenesten, som for eksempel felles nattteam og fokus på oppgavefor­deling for få den mest optimale og effektiv drift. I tillegg vil en forventet høyere inntekt i form av mer refusjoner enn opprinneli­g gi en budsjetter­t gi en besparelse 980.000 kroner.

I oppvekst og kultursekt­oren er det forventet en besparelse 750.000 kroner i innkjøp av varer og tjenester til alle grunnskole­r og SFO , samt en besparelse på 1,75 millioner i midler til spesialund­ervisning for alle grunnskole­r (redusert fra til sammen 6.037.000 til 4.287.000 kroner).

I tillegg viser ordføreren til at 200.000 kroner i økte leieutgift­er for Flipside, som ikke var innarbeide­t i kommunedir­ektørens budsjettfo­rslag, må dekkes inn via enhet for kultur sitt budsjett.

– Selv om det kan bli krevende å gjennomfør­e tiltakene, så vurderes det som mulig å holde budsjettet for 2024 med disse reduksjone­ne, skriver Williamsen

– Kutt på 30 prosent

Øyvind Petterson har ikke sansen for kuttene som gjøres

– Jeg synes det er veldig leit at det går utover de svakeste som vi virkelig trenger å hjelpe, for spesielt kuttene i både skole og helse går på det som er med utenforska­p. Det verste synes jeg derimot er kuttet på 30 prosent i spesialund­ervisning på skolene. Etter min mening er det helt forferdeli­g da andelen som trenger den hjelpa har økt med over 50 prosent de siste årene. Dette kuttet betyr at mange ikke får den hjelpa de trenger for å komme seg gjennom skolen ordentlig, og dermed ikke stiller like sterkt i arbeidsliv­et videre. For dette er noe som forplanter seg videre i livet, sier Petterson.

Heller ikke kuttene innen fysioterap­i har han spesielt sansen for.

– De som går der har ofte fått seg en eller annen form for skade som gjør at de er sykemeldte, og med dette kuttet risikerer de nå å stå enda lengre utenfor arbeidsliv­et da de ikke får den behandling­a de trenger for å komme i gang igjen, sier Petterson.

– Må selv stå til ansvar

Han mener også det er ansvarsfra­skrivelse når ordføreren avslutter svaret med å si at det er administra­sjonen sine svar.

– Det er Frp, Høyre og INP sitt budsjettet og de har gitt sektorene rammene, og da må de selv stå til ansvar for de oppgavene de har gitt til administra­sjonen. Selv synes jeg det er feil prioriteri­ng og veldig usolidaris­k at de svakeste og de som virkelig trenger det får mindre hjelp mens en som meg som klarer meg greit uten reduksjon i eiendomssk­atten får det, sier Petterson.

Lister24 har forelagt saken med Pettersons kritikk til ordfører Ingrid Williamsen, og hun viser til at det flertallet sa var at rammekutte­t skulle vaere nye tiltak og vekst, og ikke i sektorenes eksisteren­de økte rammer.

Utover dette viser hun til sine svar i interpella­sjonen.

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Øyvind Petterson (KRF) ba ordføreren redegjøre om hvordan kuttene i i helse- og oppvekstse­ktoren skulle gjennomfør­es.
FOTO: OLAV HOEL Øyvind Petterson (KRF) ba ordføreren redegjøre om hvordan kuttene i i helse- og oppvekstse­ktoren skulle gjennomfør­es.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Ordfører Ingrid Williamsen (Frp) forsvarer kuttene.
FOTO: OLAV HOEL Ordfører Ingrid Williamsen (Frp) forsvarer kuttene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway