Lister

Holdt kurs i flaskeskut­e-bygging

Denne uken ble det holdt kurs i hvordan man monterer sammen en flaskeskut­e på Borhaug.

- RUBEN DUVOLD

De aller fleste har sett flaskeskut­er, enten på TV eller hjemme i stua, og har kanskje til og med lurt på hvordan man klarer å få stappet en så stor båt, gjennom en liten flasketut.

Tirsdag kveld ble det på Listeskøyt­a Kystkultur­senter på Borhaug holdt kurs i å lage akkurat disse flaskeskut­ene, og folk fikk prøve å montere dem selv.

Mange måter

Martin Vaagsvold er både kursholder og nestleder i Listeskøyt­a, og forteller at det er mange forskjelli­ge måter å gå frem på, når man skal gå i gang med en slik prosess.

– Det finnes ingen skole for å lage flaskeskut­er. Det finnes mange måter å gjøre det på, men jeg har laget en del, og det har laert meg noen teknikker, sier han.

– For å forstå hvordan det fungerer, så er det mye greiere å høre det fra noen enn å bare prøve å finne ut av det på egenhånd, men det er åpent for alle slags måte å gjøre det på. Har man laert én måte, så kan man heller finne ut av andre metoder selv, legger Vaagsvold til.

Ypperlig laeremeste­r

Kurset er et initiativ fra Listeskøyt­a Kystkultur­senter som har fått støtte fra Vest-agder-museet til å sette i gang en slik prosess.

Steinar Børresen var en av kursdeltak­erne. Han forteller at han så vidt har prøvd seg før, men når han fikk denne muligheten var han ikke i tvil om at det var noe han ville prøve.

– Jeg fikk en melding om at det skulle settes i gang en kurs hvor man kunne bygge seilskuter i flaske. Det har jeg så vidt vaert borti tidligere, og da syntes jeg det var supert å kunne delta her. For mange tiår siden så gikk jeg på et halvfullfø­rt kurs på sjøfartsmu­seet i Oslo, sier han.

– Så nå skal du fullføre det du da startet på?

– Nå skal jeg gjøre det, ja. Også er det et veldig fint miljø her, hvor jeg kan ha det bra sosialt, med en ypperlig laeremeste­r, understrek­er Børresen.

Bryllupsga­ve

Vaagsvold forteller at det er en helt spesiell grunn til at han først begynte å lage disse flaskeskut­ene, for mange år siden.

– Min far kjøpte en skute som var en jakt, i 30-årene og seilte den hjem. En som var mannskap på hans båt da gav ham senere en flaskeskut­e i bryllupsga­ve, som i senere tid lå fremme hjemme hos oss. Den importerte meg alltid. Da jeg ble sjømann så lagde jeg en egen til sjøs, som jeg tok med meg hjem. Slik startet det, minnes Vaagsvold.

Videre forteller han:

– Jeg har alltid hatt ønske om å få lov til å laere opp andre til å lage slike flaskeskut­er, fordi det er en del av kulturen. Sjøfolk lagde jo slike på fritiden for langt tilbake siden.

Lang prosess

Halvor Sten Langemyr er daglig leder i Listeskøyt­a, og påpeker at dette ikke er det han er best på. Men han synes det er spennende.

– Det har vaert laererikt, men timene går fort, fordi dette tar lang tid. Forrige gang brukte jeg to timer bare på å få på plass det ene seilet, understrek­er han.

– Man må kunne dette, ellers går det ad undas. Alt er jo gjort fra hånd fra starten av. Til og med båten er skåret ut med kniv fra en treflis, skyter Jan Olav Jermansen inn. Han hadde også tatt turen til Listeskøyt­a.

– For de som seilte til sjøs, så må jeg si at hvis man drakk mye så kunne man aldri ha kunne laget disse skutene, fordi dette er et perfeksjon­sarbeid, ler Langemyr.

Hvordan?

Men hvordan gjør man det egentlig? Jo, Martin Vaagsvold forteller at måten

han laerer bort, er at hele båten settes sammen slik at man kan legge ned mastene, og så fester man en liten hyssing på dem. Når man har skjøvet inn båten så drar man opp mastene med hyssingen, og da står den der.

– Først må man vaere enig med seg selv om hva slags båttype man skal bruke i flaska. Det er en fordel å se på et bilde når det kommer til dimensjone­r, for å få det mest mulig korrekt. Også er det å lage det såpass smått at man klarer å trykke skuta inn i toppen av flaska, forteller han videre.

Kanskje flere kurs

Både Halvor Sten Langemyr og Martin Vaagsvold er klare på at dette er et kurs de har lyst til å sette opp igjen.

– Det er litt feil tidspunkt å gjøre det på, fordi det skulle helst vaert sent på høsten når mørketiden begynner å naerme seg, men det får kanskje bli neste gang, sier Vaagsvold.

Også Steinar Børresen er ivrig på at han vil vaere med hvis det blir holdt flere kurs på Borhaug.

– Nå har jeg jo blitt bitt av basillen, og det blir bedre etter hvert, så dette kommer jeg gjerne tilbake til, forteller han

– Kommer du til å gjøre dette hjemme også for å forberede deg til neste gang?

– Ja, ja, det skal du ikke se bort ifra, avslutter Børresen. ruben.duvold@lister24.no

 ?? FOTO: LISTESKØYT­A KYSTKULTUR­SENTER ?? Den skuta som ble laget i løpet av kurset var mindre komplisert enn denne, men slik kan en flaskeskut­e se ut når den er ferdiglage­t.
FOTO: LISTESKØYT­A KYSTKULTUR­SENTER Den skuta som ble laget i løpet av kurset var mindre komplisert enn denne, men slik kan en flaskeskut­e se ut når den er ferdiglage­t.
 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Kursholder og nestleder i Listeskøyt­a Kystkultur­senter Martin Vaagsvold har tidligere laget flere forskjelli­ge flaskeskut­er, og var den som hadde initiative­t til dette kurset.
FOTO: RUBEN DUVOLD Kursholder og nestleder i Listeskøyt­a Kystkultur­senter Martin Vaagsvold har tidligere laget flere forskjelli­ge flaskeskut­er, og var den som hadde initiative­t til dette kurset.
 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Slik kan en skute se ut før mastene blir lagt ned og skuta blir skjøvet inn i en flaske, før mastene igjen blir heist inne i flasken ved hjelp av hyssing.
FOTO: RUBEN DUVOLD Slik kan en skute se ut før mastene blir lagt ned og skuta blir skjøvet inn i en flaske, før mastene igjen blir heist inne i flasken ved hjelp av hyssing.
 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Steinar Børresen er veldig fornøyd med både miljø og egen innsats på skuta han hadde satt i gang med.
FOTO: RUBEN DUVOLD Steinar Børresen er veldig fornøyd med både miljø og egen innsats på skuta han hadde satt i gang med.
 ?? ?? Kursholder og nestleder i Listeskøyt­a Kystkultur­senter Marti
Kursholder og nestleder i Listeskøyt­a Kystkultur­senter Marti
 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Vaagsvold hjelper gjerne til for at deltakerne skal få satt skuta riktig sammen. Her sammen med Jan Olav Jermansen.
FOTO: RUBEN DUVOLD Vaagsvold hjelper gjerne til for at deltakerne skal få satt skuta riktig sammen. Her sammen med Jan Olav Jermansen.
 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Flere hadde møtt opp for å laere seg hvordan man lager en flaskeskut­e på Listeskøyt­a Kystkultur­senter tirsdag kveld.
FOTO: RUBEN DUVOLD Flere hadde møtt opp for å laere seg hvordan man lager en flaskeskut­e på Listeskøyt­a Kystkultur­senter tirsdag kveld.
 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Daglig leder i Listeskøyt­a Kystkultur­senter Halvor Sten Langemyr sammen med Jarle Refsnes, som er godt i gang med sin skute.
FOTO: RUBEN DUVOLD Daglig leder i Listeskøyt­a Kystkultur­senter Halvor Sten Langemyr sammen med Jarle Refsnes, som er godt i gang med sin skute.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway