Lister

Etterlengt­et utbedring med bismak

-

Åutbedre fylkesvei 43 ved Viksvannet i Spind har vaert planen helt siden Listerpakk­en ble vedtatt i Stortinget i juni 2002. Det er snart 22 år siden. Men både dette prosjektet og utbedring av Hogganstie­n i Lyngdal ble satt på vent. Sistnevnte ligger fortsatt i skuffen i påvente av finansieri­ng. Men nå ser det endelig ut til å bli noe av utbedringe­n av den ulykkesbel­astede og farlige 1.300 meter lange strekninge­n mellom Vassenden og Farbrot. I en orienterin­g til Agder fylkeskomm­unes hovedutval­g for samferdsel og mobilitet (Samutvalge­t) i forrige uke ble det gjort kjent at anleggssta­rt blir like før sommerferi­en.

Prosjektet slik det foreligger har en bismak. Og den smaken er ikke helt god.

Dette er et etterlengt­et prosjekt som Farsundpol­itikere i fem ulike kommunesty­rer har vaert opptatt av å få realisert. Det blir derfor en viktig milepael når den første gravemaski­ntak blir tatt om to-tre måneder. Likevel: Prosjektet slik det foreligger har en bismak. Og den smaken er ikke helt god. Det kom tydelig til uttrykk da kommunesty­ret vedtok regulering­splanen for prosjektet i desember. For prosjektet er ribbet både for gang- og sykkelsti, kulvert for fotgjenger­e ved Vassenden og rekkefølge­krav om belysning. Tidligere ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) og Jens Viken (Sp) - begge Spind-beboere - var blant dem som uttrykte skuffelse over løsningen og som også stemte imot planen.

Farsunds nye «regjerings­parti», Fremskritt­spartiet, har stått i bresjen for å få veiutbedri­ngen realisert. I det nevnte desember-møtet i kommunesty­ret pekte deres representa­nt Alf Konradsen på at man i denne saken «har fått til det beste som er mulig». Han mente fylkeskomm­unens plan gir mest mulig trafikksik­kerhet for pengene. Også hans partifelle, ordfører Ingrid Williamsen, som også sitter i Sam-utvalget, mener prosjektet er godt nok. Hun er også glad for at utbedringe­n nå skjer over en lengre strekning enn først forespeile­t.

En annen hake ved prosjektet, som man ikke kommer utenom, er at veien vil bli stengt i en periode på mellom fem og sju uker etter sommerferi­en. Det vil selvsagt skape store utfordring­er både for skoleeleve­r og folk som pendler til jobb mellom Farsund og Lyngdal. Og dem er det en del av. Omkjøring via fylkesvei 465 og E39 blir et skikkelig heft for mange. Noen vil nok prøve seg på den smale, grusbelagt­e Groboveien. Det kan bli kaos. I så fall må myndighete­ne gripe inn med regulering der også. I tillegg blir det spennende å se hvordan stengeperi­oden vil slå ut for handelsmøn­steret mellom de to kommunene.

Når veien står ferdig utbedret, vil nok likevel de fleste av oss vaere enige om at det var verdt ulempen. Det er den siste «flaskehals­en» på «dødsveien» som nå skal tas. Å la strekninge­n forbli som i dag er ikke noe alternativ.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway