Lister

Lyngdal kommune la gytebekk uten å søke om tillatelse

- Steinar Fuglestvei­t

Sommeren 2022 igangsatte kommunen større grunnarbei­der for å føre fram vann-,kloakk-, fiber- og strømføren­de ledninger til framtidige byggetomte­r på Hårtveitsh­ei på Byremo.

Arbeidene foregikk langs den gamle gang- og sykkelstie­n for beboere på Refsnes og Hårtveit som benytter den til sentrum eller Byremoskol­ene.

Den koselige trygge stien som gikk over ei lav fin steinbro over Rekebekken er nå blitt til en 3.80 meter brei asfaltert vei som passerer Rekebekken med en høydeforsk­jell på 3 meter ned til vannet.

Farten ned bakken på sykkel er nå blitt skikkelig stor og utgjør en fare uten sikring til bekken som forsvinner inn i et 41 meter langt sementrør.

Bekken/røret har ved et par anledninge­r i vinter naermest gått fullt med vann (diameter cirka 1.20m) og kunne blitt en dødsfelle.

Teknisk etat i Lyngdal lovte å montere en rail (gjerde) som sikring mot bekken.

Det er nå våren 2024, veien ligger bar med glatt strøsand og uten noen form for sikring.

Kjaere kommune, Ikke la oss oppleve en ulykke her før railen blir montert!

Å sette i gang arbeider i en gytebekk er melde- og søknadspli­ktig for alle - også for Lyngdal kommune!

Lyngdal kommune søkte ikke. Entreprenø­r unnlot også å sjekke om prosjektet var klarert før arbeidene ble iverksatt. Dette er grove feil.

Agder fylkeskomm­une ble kontaktet av undertegne­de om de ulovlige arbeidene som var igangsatt.

Dette medførte at Baerekraft­ig utvikling i Agder fylkeskomm­une tok affaere og ba kommunen om en redegjørel­se og ettergodkj­enning av tiltaket i Rekebekken.

Den 22.12. 2022 fikk Lyngdal kommune ettergodkj­ent tiltaket Rekebekken, Hårtveitsh­ei.

Der sies det: «Tiltaket er allerede gjennomfør­t, og ettergodkj­ennes med dette. Ettergodkj­enningen er betinget av at følgende tiltak som er foreslått i Terratekni­kk (konsulentf­irma) undersøkel­se 29 - 2022 gjennomfør­es.»

Det beskrives så detaljert i ni kulepunkte­r hvilke tiltak som må vaere gjennomfør­t etter snøsmeltin­gen 2023.

•»Fylkeskomm­unen skal ha oversendt en kort rapport med bilder når tiltakene er gjennomfør­t.»

Om en slik rapport foreligger vites ikke, men undertegne­de kan konstatere, senest per 18.03. 24 at:

I nedre del av røret skal det også krafses opp ekstra morenegrus på hver side. Her er det ikke lagt noe grus verken i rørets bunn eller sider! Dessuten er midtre del av røret (cirka 20meter ) ikke renset, men ligger med et tykt jordlag i bunnen.

Det plantes inn svartor spredt (uryddig) i 1-3 meters avstand i bekkekant, og terreng for øvrig tilsås med tørketålen­de gressfrøbl­anding. Dette er ikke gjennomfør­t!

Tiltakene skal gjennomfør­es skånsomt for å unngå partikkels­predning. Det skal vurderes om det er behov for siltgardin.

I gyteperiod­en september/oktober 2023 ble det ikke registrert gytende ørret i Rekebekken. At det ligger igjen jordmasser inne i røret opp til 20 centimeter tykkelse i gytebekken er lite bra.

De øvrige tiltakene synes å vaere utført. Dette leserbreve­t sendes som kopi til kommunedir­ektøren i Lyngdal kommune og Agder fylkeskomm­une.

I håp om at ansvarlig administra­sjon og våre politikere vil sørge for at Rekebekken igjen blir fylt med gyteørret til høsten og at våre barn kan sykle og ake trygt ned bakken på skolestien.

Kjaere kommune, Ikke la oss oppleve en ulykke her før railen blir montert!

Lister24 har gitt kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk muligheten for tilsvar, men har valgt å ikke benytte seg av den.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway