Lister

Jobber for å etablere kjernekraf­tverk

Knut Foss ønsker å få etablert et kjernekraf­tverk i Verven naeringspa­rk i Lyngdal.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no RUBEN DUVOLD ruben.duvold@lister24.no

– Jeg har jobbet med disse planene i ett års tid, og vaert i kontakt med Norsk Kjernekraf­t AS, som har sagt seg villig til å starte en søknadspro­sess for å etablere seg i naeringspa­rken. Dette er store greier, sier Foss, som er daglig leder i Verven naeringspa­rk.

Lyngdal-ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp) orienterte om planene i torsdagens kommunesty­remøte.

– Dette er utrolig spennende planer. I neste kommunesty­remøte må vi politikere ta en prinsippav­gjørelse hvor vi vil si om dette er noe kommunen skal stille seg bak eller ikke, så må man utrede dette naermere og veier fordeler og ulemper opp mot hverandre, sier hun.

Bakgrunnen for at Knut Foss i det hele tatt tok initiativ til planene, var at naeringsom­rådet, som har et tilgjengel­ig tomteareal på 130 dekar, trengte tilgang på strøm.

– Hvorfor kjernekraf­t?

– Fordi det er det som er det beste for miljøet. Her får man mye kraft på et lite areal, og kjernekraf­t er den sikreste kilden til å få kraft. Da jeg begynte å sysle med disse planene for et år siden var det nok en helt annen stemning i befolkning­en enn det er nå for kjernekraf­t. Flere og flere får øynene opp for dette, og det jobbes med å få til kjernekraf­t flere steder i landet. Folk vil i langt større grad enn tidligere ha dette, sier Foss.

– Hva vil du si til dem som umiddelbar­t synes det høres skummelt ut når de hører ordet kjernekraf­t?

– Da vil jeg be dem om å se på statistikk­er og faktaopply­sninger omkring dette. Kjernekraf­t er det sikreste og mest stabile vi har av energileve­randører.

Han syntes det var godt å endelig kunne kunngjøre hemmelighe­ten han har båret på i lenger tid.

– Det er uansett en lang vei fram i byråkratie­t. Jeg ser for meg at det vil ta flere år før vi kan ha noe anlegg oppe og gå, forklarer Knut Foss.

Men han har tid til å vente. – Nye Veier leier området nå i forbindels­e med utbygginge­n av ny E39. Før de er ferdig kan vi uansett ikke få gjort noe her, sier Foss.

Trenger 30 dekar

Naeringspa­rken ligger like nord for Kvelland bru, som går over dalen som en del av den nye europaveie­n som skal stå ferdig i 2025.

Foss forteller at Norsk Kjernekraf­t AS ikke behøver et areal på mer enn 30 dekar for å etablere et kjernekraf­tverk som vil kunne serve store deler av regionen med strøm.

– Da har vi fortsatt 100 dekar igjen til naeringsom­rådet. Kjernekraf­tverket vil fort kunne gi 100 arbeidspla­sser, i tillegg til store ringvirkni­nger i form av fabrikker og naeringsli­v som vil kunne benytte seg av strømmen anlegget vil produsere. I tillegg vil et slikt anlegg også produsere mye varme, som også kan utnyttes, forteller Knut Foss.

Han setter nå sin tiltro til at lokalpolit­ikerne i Lyngdal gir grønt lys til å jobbe videre med planene.

– Jeg tror på positivt svar derfra. Det hadde vaert en drøm å få dette til, sier Foss.

Begeistret ordfører

Ordfører Unni Nilsen Husøy er i alle fall svaert begeistret for initiative­t som er kommet.

– Jeg har stor tro på at dette er fremtiden, og som ordfører blir jeg oppriktig veldig stolt over at vi har innbyggere og naeringsli­v som er så fremtidsre­ttet. Her har vi en kar som er fremoverle­nt og som virkelig vil bidra for å få gjort noe med kraftmange­len vi har i dette landet. Jeg håper virkelig på en positiv innstillin­g fra kommunesty­ret når vi skal diskutere dette på neste møte, sier hun.

Hun understrek­er at man i første omgang kun skal fatte en prinsippav­gjørelse. Og så må saken deretter behandles nøye og grundig i alle instanser, hvor man ser på konsekvens­er og veier fordeler og ulemper opp mot hverandre.

– Det hadde vaert veldig gøy om Lyngdal kommune ville bli den første kommunen her på Sørlandet med å få til noe slikt, forteller ordføreren.

Dette er store greier. Knut Foss, Verven naeringspa­rk

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Knut Foss håper å kunne realisere et kjernekraf­tverk i Verven naeringspa­rk på Foss i Lyngdal.
FOTO: TORREY ENOKSEN Knut Foss håper å kunne realisere et kjernekraf­tverk i Verven naeringspa­rk på Foss i Lyngdal.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Lyngdal-ordfører Unni Nilsen Husøy
FOTO: TORREY ENOKSEN Lyngdal-ordfører Unni Nilsen Husøy

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway