Lister

Legges ikke ned likevel

Det ble enstemmig vedtatt å oppheve nedleggels­en av Kvås bofellessk­ap under torsdagens kommunesty­remøte i Lyngdal.

- RUBEN DUVOLD ruben.duvold@lister24.no

Etter en lang debatt om Kvås bofellessk­ap, ble forslaget fra Venstre og Arbeiderpa­rtiet om å oppheve nedleggels­en av bofellessk­apet, med årlige oppdaterin­ger om bofellessk­apets økonomiske utvikling, til slutt enstemmig vedtatt.

Trakk forslag

Tønnes Seland (Sp) hadde kommet med forslag om å utvide vedtaket om nedleggels­e fra 2025 til 2027, noe som hadde gitt kommunen noen flere år på å vurdere den økonomiske utviklinge­n. Dette forslaget ble likevel trukket like før avstemning­en.

– Vi i Senterpart­iet har kommet fram til at vi trekker dette forslaget etter at vi mener det er bedre for den økonomiske forutsigba­rheten å gå for forslaget fra Venstre og Ap, sa Seland fra talerstole­n.

Påvirker bedriften

Mye av grunnlaget for saken, og spørsmålen­e som kommunesty­ret kom med, gikk på om en utsettelse til 2027 vil påvirke bedriften, og om det forrige vedtaket om nedleggels­e hadde påvirket driften frem til nå. Dette kunne virksomhet­sleder for forebyggin­g og livsmestri­ng

Barbro Aaberg bekrefte under kommunesty­remøtet.

– Det har påvirket driften veldig å ha dette vedtaket. Arbeidere velger andre jobber. Rekrutteri­ng er mye mer vanskelig og å få tak i rett kompetanse og til slutt har det også påvirket ungdommene i stor grad, fortalte hun til kommunesty­ret.

– I en situasjon hvor nedleggels­en hele tiden må vurderes, så blir det annerledes og skaper en uforutsigb­arhet som påvirker motivasjon­en, la Aaberg til.

Dette var noe som Steinar Bjørnstøl, som har vaert svaert engasjert i saken også tidligere, enig i at var viktig å huske på.

– Økonomi må vi ta hensyn til, men ut ifra administra­sjonen, så er jeg overbevist på alle måter. Her er det ikke på sin plass å vaere veldig kritisk. Det er vår jobb å bevise at vi er enstemmige om dette.

– Det er ikke hensiktsme­ssig smart å fortelle barna at de bare har en midlertidi­g plass. Dette gjelder både de flyktninge­ne som kommer, og de ansatte, fortsatte han.

Forutsigba­r økonomi

Med dette vedtaket så ligger det også at det gis en statusoppd­atering til utvalg for helse og velferd innen utgangen av 2024, og at det skal fortsette å komme en oppdaterin­g fra bofellessk­apet om den økonomiske utviklinge­n. Dette er noe Barbro Aaberg stilte seg bak, og sa at de ville se fremover i tid når det kom til økonomi.

– Det er mer forutsigba­rt enn bare år for år. Bofellessk­apet har et integrerin­gstilskudd på fem år. Det er en forutsigba­rhet fremover i forhold til hvor mye inntekter og utgifter som kommer, noe som gjør at man kan se fremover, sa Aaberg.

– Det er da man kan se om driften må reduseres. Hvis vi plutselig finner ut at vi etter tre år må redusere, så kan vi heller da se at vi ikke kan ta inn noen yngre enn 15 år, og se på muligheten for å gjøre noe med det økonomiske, la hun til.

Her er det ikke på sin plass å vaere veldig kritisk.

Steinar Bjørnstøl, Venstre

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Lyngdal kommunesty­re vedtok enstemmig å ikke legge ned Kvås bofellessk­ap, som tidligere var planlagt å skje til neste år.
FOTO: TOM ARILD STØLE Lyngdal kommunesty­re vedtok enstemmig å ikke legge ned Kvås bofellessk­ap, som tidligere var planlagt å skje til neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway