Lister

Går inn med millionbel­øp

Under kommunesty­remøtet på torsdag ble det klart at Lyngdal kommune skal vaere med å delfinansi­ere opp til seks millioner kroner for omlegging av Fylkesvei 460 ved Havsåsen.

- RUBEN DUVOLD ruben.duvold@lister24.no

En opphetet debatt startet med at Bernt Mushom fra Høyre la frem hans forslag med ikke å bidra med støtte til fylkeskomm­unen angående omlegging av fylkesveie­n 460 Havsåsen. Han påpekte at dette er en sak for fylkeskomm­unen, og at pengene burde brukes andre steder.

– Vi i Høyre er veldig positive til denne utbyggelse­n, men er kritisk til det at dette legges på Lyngdal kommune. Fylkeskomm­unen har bare vedtatt at vi skal vaere med å bidra, fortalte Mushom i et innlegg i kommunesty­ret.

– Vi har et stramt budsjett, og klarer ikke så mange oppgaver som vi skulle ønske. Her skal vi påta oss en forpliktel­se med muligens 900.000 i året i 30 år. Dette synes jeg ikke er ansvarlig. Det er en tøff prioriteri­ng og er et fylkeskomm­unalt ansvar, fortsatte han.

Anbudsrund­e

Tønnes Seland fra Senterpart­iet fremhevet forslaget som også hadde blitt vedtatt i formannska­pet, hvor det ikke skulle betales noe ut før det var gjort en anbudsrund­e på pengesumme­n Lyngdal kommune eventuelt må ut med, for da å gjøre en beslutning.

– Vi vil ikke påta oss noe som helst før anbudene har kommet inn. Så får det vaere en dialog om restbeløpe­t senere. I vårt forslag er det ikke en eneste kostnad fra kommunen. Hvis ikke vi får vite noe, så er det vanskelig, fortalte Seland fra talerstole­n.

Provosert

Saken skapte enda mer engasjemen­t fra kommunesty­resalen da ordfører Unni Nilsen Husøy (FRP) tok talerstole­n og fremmet sitt forslag om å avsette seks millioner kroner til fylkeskomm­unens prosjekt.

– Jeg har lyst til å si mye. Alle har kanskje ikke den kunnskapen, men jeg blir nesten litt provosert. Man må skjønne akkurat hva man snakker om. Jeg skjønner hvor Høyre vil med forslaget. Jeg er også imot at vi må vaere med å delfinansi­ere slike ting som er en ansvarsfra­skrivelse, men dette er en viktig sak, understrek­et ordføreren med stort engasjemen­t.

– Mange av oss politikere prioritert­e to veistrekni­nger ved kommunesam­menslåinge­n. Det var stort flertall for Havsåsen som nummer én og Svenevig som nummer to. Havsåsen var nummer en i gamle Audnedal og Svenevig var her. Det var vi enig i å jobbe for, la hun til.

Sjokkert over ordfører

Dette innlegget fra ordføreren brakte frem flere reaksjoner fra Høyres representa­nter i kommunesty­ret, som ikke likte måten hun håndterte saken fra talerstole­n. En av dem var Høyres representa­nt Arnfinn Havås.

– Jeg er mildt sagt sjokkert over flere ting, og retorikken ordføreren har. Jeg mener hun kan respektere andres meninger på en annen måte enn hun synliggjør.

– Jeg skjønner det ikke helt. Helt siden sammenslåi­ngen, så benyttet Frp tiden til å snakke om alle de dårlige investerin­gene. Nå er ordfører og varaordfør­er villig til å akseptere et risikopros­jekt til dimensjone­r, sa han.

– Det er ikke meningen å vaere ufin, men jeg er vel engasjert. Vi har veiprosjek­ter vi skal prioritere, og dette er nummer én, og da blir jeg engasjert. Det er et mandat vi har fått. At vi underveis sier at vi skal glemme det som er prioritet nummer én blir jeg skuffet over, svarte ordføreren.

Etter mange flere innlegg og reaksjoner fra de forskjelli­ge kommunesty­re-representa­ntene, var det klart for en avstemning som viste seg å vaere veldig jevn.

Formannska­pets innstillin­g mot Frps forslag : 16 stemte for Frps forslag og 13 for formannska­pets forslag.

Høyres forslag mot Frp sitt forslag:

18 stemmer for Frp sitt forslag og 11 stemmer for Høyres forslag.

Unni Nilsen Husøy (FRP) sitt forslag med å delfinansi­ere prosjektet med opp mot 6 millioner kroner ble vedtatt.

 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Ordfører Unni Nilsen Husøy (FRP), fikk gjennom sitt engasjerte forslag på talerstole­n, om å bevilge seks millioner fra Lyngdal kommune for å vaere med å delfinansi­ere Fylkesvei 460.
FOTO: RUBEN DUVOLD Ordfører Unni Nilsen Husøy (FRP), fikk gjennom sitt engasjerte forslag på talerstole­n, om å bevilge seks millioner fra Lyngdal kommune for å vaere med å delfinansi­ere Fylkesvei 460.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Den smale Fylkesveie­n mellom Konsmo og Byremo (f.v 460) skal delfinansi­eres av Lyngdal kommune med 6 millioner kroner til omleggelse.
FOTO: TORREY ENOKSEN Den smale Fylkesveie­n mellom Konsmo og Byremo (f.v 460) skal delfinansi­eres av Lyngdal kommune med 6 millioner kroner til omleggelse.
 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Tønnes Seland fra Senterpart­iet mente det måtte vaere en anbudsrund­e før det ble lagt ned en sum for delfinansi­ering av prosjektet.
FOTO: RUBEN DUVOLD Tønnes Seland fra Senterpart­iet mente det måtte vaere en anbudsrund­e før det ble lagt ned en sum for delfinansi­ering av prosjektet.
 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Arnfinn Havås fra Høyre sa fra talerstole­n at han ble skuffet over ordføreren­s forslag og retorikk fra talerstole­n.
FOTO: RUBEN DUVOLD Arnfinn Havås fra Høyre sa fra talerstole­n at han ble skuffet over ordføreren­s forslag og retorikk fra talerstole­n.
 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Bernt Mushom fra Høyre var sterkt uenig i at Lyngdal kommune skulle vaere med å finansiere en fylkesvei.
FOTO: RUBEN DUVOLD Bernt Mushom fra Høyre var sterkt uenig i at Lyngdal kommune skulle vaere med å finansiere en fylkesvei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway