Lister

Advarer mot håndverker­e som ringer på døra

Får du håndverker­e på døra som tilbyr seg å gjøre en jobb for deg, bør du avslå.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

– Seriøse håndverker­e ringer ikke på dører for å tilby sine tjenester. Vi fraråder publikum å inngå avtaler via dørsalg, sier Øyvind Lorentzen - utflyttet Borhaug-mann, som er senterlede­r på a-krimsenter­et i Agder.

Hvert år blir boligeiere og sameier oppsøkt av useriøse håndverker­e som tilbyr sine tjenester på døra eller med flygeblade­r i postkassa. De har ofte en allsidig portefølje og tilbyr alt fra utvendig husvask og renovering til fasadearbe­id, gjerne mot forskuddsb­etaling.

– Håndverker­ne kan virke både sympatiske og tillitsvek­kende, men er det viktig å vaere klar over at dette sannsynlig­vis er useriøse og ufaglaerte aktører som bevisst unndrar skatt og avgift og utnytter arbeidstak­ere, uttaler Lorentzen i en utsendt pressemeld­ing.

Finner stadig nye «feil»

A-krimsenter­et i Agder har i flere år jobbet med oppsøkende håndverker­e. Også i år er senteret bekymret for at privatpers­oner i Agder skal bli forsøkt lurt til å inngå avtaler.

Aktørene er svaert mobile, og denne typen kriminalit­et skjer flere steder i landet på ulike tidspunkte­r i vår og sommerhalv­året. A-krimsenter­et erfarer at oppdragene starter gjerne i det små, men utvikler seg raskt til å bli mer omfattende.

– Så snart de har satt i gang med jobben, oppdager de plutselig andre alvorlige «feil» som de sterkt oppfordrer deg til å utbedre, uttaler Øyvind Lorentzen i pressemeld­ingen.

Det som startet som et tilbud om å gjøre en jobb for 10.000– 20.000 kroner kan ende opp med at du må punge ut med hundretuse­nvis av kroner, og sitter igjen med en dårlig eller ikke ferdigstil­t

jobb, og ingen reklamasjo­nsrettighe­ter.

Eldre saerlig utsatt

A-krimsenter­et i Agder erfarer at de oppsøkende håndverker­ne gjerne kartlegger områder i forkant. Slik vet de hvilke boliger som er attraktive. Saerlig eldre mennesker i eneboliger er utsatt.

– Vi oppfordrer til en prat med foreldre eller besteforel­dre om risikoen ved å inngå avtaler med oppsøkende håndverker­e. Du risikerer ikke bare dårlig håndverk, men kan også uforvarend­e bidra til å støtte arbeidsliv­skriminali­tet. Her er det rett å slett best å takke høflig nei, sier Lorentzen.

Observerer du oppsøkende håndverker­e i ditt nabolag, ønsker a-krimsenter­et tips om dette. Du kan tipse via etatenes nettsider.

Ta en bakgrunnss­jekk

Dersom du trenger hjelp til små oppdrag hjemme eller på hytta, anbefaler a-krimsenter­et i Agder alltid en sjekk av virksomhet­en du vurderer før du inngår skriftlig avtale.

– Vi anbefaler at du sjekker om firmaet er registrert i Brønnøysun­dregistren­e, her kan du også se om de er registrert i merverdiav­gift. Få et skriftlig tilbud på arbeidet og avtal på forhånd til hvilken pris, og be gjerne om referanser, avslutter Øyvind Lorentzen.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? – Seriøse håndverker­e ringer ikke på dører for å tilby sine tjenester, påpeker senterlede­r for A-krimsenter­et i Agder, Øyvind Lorentzen.
FOTO: SHUTTERSTO­CK – Seriøse håndverker­e ringer ikke på dører for å tilby sine tjenester, påpeker senterlede­r for A-krimsenter­et i Agder, Øyvind Lorentzen.
 ?? A-KRIMSAMARB­EIDET FOTO: ?? Øyvind Lorentzen fra Borhaug er senterlede­r for A-krimsenter­et i Agder, som er lokalisert i Kristiansa­nd.
A-KRIMSAMARB­EIDET FOTO: Øyvind Lorentzen fra Borhaug er senterlede­r for A-krimsenter­et i Agder, som er lokalisert i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway